Hatthylla

Filtrera

49 kr

3 595 kr

49
49
3595
3595

Svart

(5)

Trä/natur

(3)

Vit

(4)

Grå

(1)

Koppar

(1)

habo

(6)

in living

(7)

Hatthylla

(11)

Förlängningskonsol

(1)

Förlängare

(1)

Endast snabbleverans

(13)

Sortera

13 Produkter

Du har sett alla 13 produkter

Hatthyllan är ett tidlöst inslag i svenska hem. Även om hatten knappast är det modeplagg den en gång var består vårt behov av en hatthylla innanför ytterdörren. Jackor, skolådor, vantar och mössor - det mesta tycks hitta ett hem hos denna praktiska och diskreta förvaringsmöbel.

Vad du bör tänka på innan du köper en hatthylla

Innan du köper en hatthylla bör du spendera en del tid på att tänka igenom två saker: storlek och stil. Att välja rätt storlek på hatthyllan kan vara skillnaden mellan att köpa en hjälpsam förvaringsmöbel eller en klumpig väggmodul som du ständigt slår huvudet i. Eftersom hallen ofta är ett av bostadens mindre utrymmen bör du skaffa dig en bra bild av din tilltänkta hatthyllas volym. Hur långt skjuter den ut från väggen? Hur högt kan och bör du montera den? Om du fäster den så högt att du bekvämt kan stå under den, kanske du inte når att lägga upp saker på det övre hyllplanet. Hallens blygsamma storlek gör också stilen viktig. Hatthyllan kommer sannolikt att vara något av det första dina gäster ser av ditt hem. Se till att välja en som speglar dig och din stil väl. Även en billig hatthylla kan vara snygg, stilren och passa perfekt i just ditt hem.

Att installera en hatthylla

När du ska sätta upp hatthylla kommer ditt arbete att påverkas av vilket slags vägg du har och hur tungt du vill belasta din hatthylla. Om väggen du ska fästa din hatthylla i består av gipsskivor bör du inte stöta på några problem så länge hyllan och dess last väger lätt. Om du vill sätta upp en rejälare hatthylla och planerar att belasta den med en större mängd saker, kan det vara en god idé att hitta reglarna i din vägg. Genom att fästa din hatthylla i dessa, snarare än att bara förlita dig på gipsskivornas bäraktighet, kan du undvika att hyllan drar sönder väggen och kanske till och med rasar. Om du har en vägg i exempelvis tegel eller betong, blir jobbet ett annat. Du måste då förborra med en tillräckligt kapabel borrmaskin som utrustas med betongborr. Vissa betongväggar är mycket hårda. Då kan det vara idé att fundera på en särskild slagborrmaskin. Tänk igenom dessa saker när du ska köpa hatthylla, så du kan planera och genomföra monteringen ordentligt.

Frågor du bör ställa dig innan du köper en hatthylla

Vilken storlek bör jag välja?

Som sagt påverkar ditt val av hatthylla både hur din hall upplevs rent estetiskt och hur monteringen bör ske. En liten hall bör i regel utrustas med en liten hatthylla, medan en större hylla kan göra sig väl i en större hall. Tänk även på att storleken kan uttryckas i olika dimensioner, som kan passa din halls utformning på olika sätt. I en långsmal hall kan till exempel en lång men smal hylla passa väl in, medan en som är kortare och skjuter ut mer från väggen, kan upplevas som skrymmande och dominant. Försök att visualisera hur den hatthyllan du funderar på kommer att te sig i just din hall.

Hur kan jag montera min hatthylla?

Som nämnts tidigare påverkas monteringen av din hatthylla av dess utformning, hur du vill använda den och hur din vägg är konstruerad. Innan du köper din hatthylla online, kan det vara en bra idé att undersöka din vägg för att förstå hur du kan montera hatthyllan. Om du har en vägg av exempelvis betong bör det inte föreligga några begränsningar. I det fall du har en vanlig innervägg bör du kontrollera att reglarna är placerade så du kan fästa hatthyllan där du helst vill ha den. Om inte bör du överväga en annan hylla, eller att helt enkelt inte belasta den särskilt tungt. Om din hylla till exempel ryms mellan två reglar, kan en lösning vara att fästa en diskret men stark list löpande från regel till regel. Du kan sedan fästa hatthyllan i denna list.

Vad ska jag använda min hatthylla till?

Du bör ha syftet för din hatthylla klart för dig innan du börjar leta. Syftet hänger naturligtvis samman med alla de aspekter som nämnts ovan. Hur stor din hatthylla är bestämmer hur mycket som får plats på den, vilket i sin tur avgör hur stadigt den måste monteras. Är ni en stor familj som kommer att hänga en massa tunga jackor på hatthyllan? Kommer du vilja förvara lådor ovanpå den? Vad kommer i så fall att ligga i lådorna? Om du bor ensam och bara kommer att hänga den jacka du för tillfället använder på hatthyllan, behöver den naturligtvis inte vara särskilt stor. När du väl har klart för dig hur hatthyllan kommer att användas, kan du fundera på vilka monterings- och placeringsmöjligheter som finns i din hall. Sedan är det bara att börja leta efter drömhyllan!

Bör jag välja en hatthylla i ett visst material?

Idag finns det hatthyllor som är tillverkade på alla möjliga olika sätt, i massor av olika material. Det finns egentligen inget direkt praktiskt skäl att välja ett material över ett annat. När du ser ut din hatthylla bör ditt främsta fokus vara vilken storlek som passar din hall bäst och vilken stil du föredrar. Trots att hatthyllor är en hallmöbel och utgör förvaring för ytterkläder, utsätts de inte för särskilt mycket väta och liknande påfrestningar. Du kan därför med gott samvete välja en välbygd hylla i det material du tycker passar din inredningsstil bäst. Vanliga material är massivt ädelträ som ek, bok och ask, MDF med träfanér och metall. Ett tips avseende slitage är att inte välja en hylla vars galgstång är tillverkad i trä. Med tiden kommer galgar tyngda av kläder att göra fula märken i en trästång. Tänk också på att trä inte tål väta särskilt väl. Placera därför inte blöta skor uppe på hatthyllan, om den inte är tillverkad i ett vattentåligt material.