Populära varumärken

Bastu / Sauna

Att bada bastu är ett riktigt härligt tidsfördriv. Här på Bygghemma har vi allt för att du ska kunna bygga din egen, oavsett hur stort utrymme du har. Vi har allt från bastustugor för tomten till mindre basturum. Här hittar du även alla bastutillbehör du kan tänkas behöva.

Att tänka på innan du köper en bastu

Det första du behöver bestämma dig för innan du köper en bastu är var den ska placeras. Har du en stor tomt med plats för en bastustuga, eller ett mindre utrymme som passar ett basturum? Vilken sorts värmekälla vill du ha? En klassiskt vedeldad, en med elaggregat, en ångbastu eller vill du hellre ha en infraröd bastu med alla de hälsofördelar denna sorts värme ger? Du behöver givetvis även tänka på säkerheten. Är bastun du funderar över säker? Har den en dörr som lätt öppnas utåt, för en bastudörr ska inte behöva ett handtag. Aggregaten kan bli riktigt varma men det finns skydd som hindrar bastubadare från att bränna sig på dem.. Är du händig kanske du vill prova på att bygga bastun själv, i så fall har vi det du behöver, men vi kan också hjälpa dig om du vill köpa ett färdigmonterat rum där du bara behöver sticka in en kontakt för att allt ska vara igång.

Att installera en bastu

De modeller som är enklast att installera är våra ångbastur som kommer färdigmonterade och i princip bara behöver en plats att ställas på för att du ska kunna ta dem i bruk. Även våra basturum är enkla att montera ihop och kommer med lättbegripliga instruktioner. Om du är händig och vill ha en rejäl men samtidigt belönande utmaning kan du köpa en bastustuga som är som en bastu byggsats, även här medföljer instruktioner men du behöver bygga upp bastun från grunden. De flesta bastusorterna köps utan aggregat, vilket är en fördel eftersom det ger dig frihet att välja om du vill ha ett bastuaggregat med el eller ett som är vedeldat. Glöm heller inte att köpa till tillbehör som lyfter upplevelsen, såsom bastustenar eller varför inte en särskild bastukudde? Som lekman kan du göra det mesta själv, men all el-installation ska av säkerhetsskäl utföras av en behörig elektriker.

Frågor att ställa innan du köper en bastu

Vilken typ av bastu ska jag ha?

Vilken typ av bastu du ska ha beror helt på dina egna preferenser. Den klassiska bastun, våtbastun, kan vara eldriven eller vedeldad. Ska du bygga vedeldad bastu är det viktigt att komma ihåg att denna kräver en skorsten, har du inte möjlighet att bygga till detta kan det vara värt att kika närmare på andra sorters bastur. En torrbastu passar bäst för de som vill ha ett mer intensivt bastubad. Den låga luftfuktigheten gör att värmen kan komma upp i riktigt höga temperaturer. En torrbastu behöver särskilda bastuaggregat som klarar av den extrema värmen. Har du ett mindre utrymme, eller inte känner dig säker på att du kan bygga upp ett eget basturum, kan en ångbastu eller en ångdusch vara något för dig. Har du svårt att välja, eller om ni i familjen har flera olika önskemål, så går det att välja en kombinationsbastu.

Kan jag göra allt själv?

I princip ska du kunna bygga upp din alldeles egna bastu helt på egen hand. Alla våra bastusorter kommer med lättbegripliga instruktioner som dessutom är lätta att hitta på hemsidan. Ett bra tips är att titta på instruktionerna innan köpet eftersom du även ser vilka verktyg du behöver vid monteringen. På så sätt kan du enkelt lägga till det du behöver i varukorgen och du slipper ha ett basturum som står halvfärdigt i väntan på att du köper till det verktyg du saknar. Däremot behöver du inte tänka på skruvar och spikar eftersom dessa oftast medföljer. Om du ska installera ett elaggregat så måste detta dock ske av en professionell elektriker på grund av säkerhetsskäl.

Hur stort utrymme behöver jag?

Det är många som tror att det behövs mycket utrymme för att ha en bra bastu hemma, men sanningen är att ett basturum kan vara så litet som två kvadratmeter och ändå rymma en familj. Är ni en större familj eller har ni gärna vänner över? Beräkna i så fall att varje person kan behöva 0,8 kvadratmeters utrymme för att det ska bli bekvämt att bada bastu. Att ha ett litet utrymme behöver inte innebära att bastun behöver vara tråkig eller opersonlig. Med vår bastuinredning kan du välja bland olika sorters dörrar, paneler och lampor. På så sätt sätter du din egen prägel i hela ditt hem. Har du väldigt mycket plats kan du kanske till och med bygga och inreda ditt eget hemma-spa. Det vore den ultimata lyxen.

Hur tar jag bäst hand om min bastu?

När du väl byggt din nya bastu vill du säkert kunna njuta av den i många år framöver. De flesta basturum består mestadels av trä och eftersom det är ett poröst material är det viktigt att välja rätt sorts rengöringsmedel. Undvik antibakteriella medel, dels för att värmen och ångan i bastun dödar bakterier, men också för att dessa medel tränger in i virket och kan leda till rökbildning. Undvik även medel med ammoniak. Välj istället en såpa och en mjuk trasa, och skölj av med kallt vatten. Be även alla som bastar att sitta på en handduk så slipper du tvätta bort svettfläckar från lavarna. Titta även närmare på bastustenarna, dessa ska inte ha några sprickor och ej heller avge någon annorlunda doft. Stenarna bör även bytas ut helt med jämna mellanrum.