Våffeljärn

Filtrera

237 kr

854 kr

237
237
854
854

Svart

(2)

Silver

(1)

emerio

(2)

laavu

(2)

sunwind

(1)

åviken

(1)

Våffeljärn

(4)

Gjutjärnspanna

(1)

Rånjärn

(1)

Endast snabbleverans

(4)

Sortera

6 Produkter

Du har sett alla 6 produkter

Ett våffeljärn är en apparat där man smidigt och snabbt kan grädda våfflor. Järnet går dessutom utmärkt att göra till exempel varma smörgåsar i. Idag finns det flera olika typer av järn att välja bland. Vissa av dem är enkla, andra dubbla och vissa fungerar bara över öppen eld.

Att tänka på vid köp av våffeljärn

När man ska köpa ett våffeljärn finns det en hel del att tänka på. För det första måste man ta reda på om man vill ha ett järn som fungerar med elektricitet eller om man vill använda det över öppen eld. Om man vill ha ett elektriskt järn bör man sedan fundera på om man vill ha ett järn som gräddar en våffla åt gången eller om fler ska gräddas samtidigt. Det vanligaste är dubbla järn där två våfflor gräddas på samma gång. Man bör också fundera över om man vill ha ett snabbt järn eller om det ska grädda våfflan enligt en timer. När man väl bestämt sig för vilken typ av järn man vill ha är det dags att köpa våffeljärn billigt och börja tillaga sina goda våfflor.

Att använda ett våffeljärn

När man ska köpa våffeljärn kan man känna sig säker på att en bruksanvisning följer med. Ett billigt våffeljärn är ofta mycket enkelt att använda. Man behöver vispa ihop en våffelsmet och vid behov koppla in våffeljärnet i vägguttaget. När järnet är varmt häller man i en lagom mängd smet och stänger järnets lock. När våfflan är klar öppnar man locket och tar ut våfflan. Om man har ett dubbelt våffeljärn tar man ut båda de tillagade våfflorna. Om man inte har ett våffeljärn med non-stick beläggning kan det vara bra att smörja järnet med lite smör inför gräddning av varje våffla. När smeten är slut och alla våfflor klara är det dags att låta järnet svalna. Efter det kan man lätt ta bort smulor med papper eller en diskborste.

Våffeljärn

Hur ser man om våfflan är klar?

När man jämför våffeljärn kan man se att vissa våffeljärn har lampor som indikerar när järnet är varmt, samt när en våffla är färdiggräddad. Om en sådan lampa saknas är det lämpligt att då och då lyfta lätt på locket och titta och känna på våfflan. När våfflan uppnått önskad frasighet är den klar och kan lyftas ut ur järnet. Om våfflan inte är klar stänger man locket igen och låter våfflan ligga kvar ett tag till. När man lärt känna sitt järn kan man ofta ana av erfarenhet när en våffla är precis så som man vill ha den.

Vad är non-stick beläggning?

Våffeljärn kan ibland ha en så kallad non-stick beläggning. Denna typ av beläggning gör att våfflorna inte fastnar i järnet. Om man köper våffeljärn online kan det vara värt att tänka på denna beläggning. Om man köper ett järn med gjutjärnsplattor måste man använda smör mellan varje våffla för att de ska lossna lätt. I ett järn med non-stick beläggning är detta inte något man behöver oroa sig för. Denna beläggning kan dock repas relativt lätt av stålverktyg och man bör därför vara mycket försiktig när man tar ut våfflan om man inte använder sig endast av verktyg av plast.

Vad är fördelen med dubbelt våffeljärn?

Om man ofta lagar våfflor och dessutom lagar många åt gången kan det vara en bra idé att skaffa ett dubbelt våffeljärn. I detta järn kan man grädda två våfflor åt gången och våfflorna blir färdiga exakt samtidigt. Detta gör att våfflorna blir jämt gräddade och dessutom sparar man mycket tid. Eftersom att det går snabbare att grädda våfflorna i ett dubbelt järn är chansen att få äta en varm och frasig våffla större, än om man gräddar varje våffla en och en. Dessutom är de dubbla våffeljärnen också mycket energisnåla och ofta har de även non-stick beläggning som gör att man kan minska användningen av smör. Ofta har dessa järn också indikatorlampor.

Hur lång tid tar det innan våfflan blir klar?

Hur lång tid det tar innan en våffla i ett våffeljärn är klar kan variera beroende på flera olika faktorer. För det första beror det på hur frasig man vill ha sin våffla. En frasig våffla behöver gräddas längre än en mjuk variant. Dessutom kan järnets värme spela en stor roll i hur snabbt en våffla blir klar. Om värmen är hög blir våfflan klar snabbt men risken är att den är halvdegig i mitten. Om värmen är låg tar det längre tid innan våfflan är klar, men då är den garanterat också helt färdig. Det bästa är att hålla koll i järnet under gräddningen så man lär känna just sitt järn.