Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Basturuska och bastukvast - pisk med björkris stimulerar blodcirkulationen

För den invigde är basturuskan en ovärderlig accessoar i bastubadandet. Men det är inte bara den karaktäristiska doften av björklöv som lockar. Björkriset kan dessutom vara rena rama hälsokuren.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Basturuska, bastukvast, badkvast eller björkkvast - kärt barn har många namn. I den här artikeln går vi igenom hur du gör din egen basturuska och tipsar om hur du tar hand om den på bästa sätt. 

 

Därför ska du använda bastukvast när du bastar

För den som inte testat kan steget till att piska sig med björkris kännas långt men egentligen är det inte konstigare än vanlig massage, och hälsoeffekten är densamma. Genom att daska det varma riset över kroppen stimuleras blodcirkulationen, vilket gör att näringsämnen, syre och hormoner transporteras ut i kroppen och slaggprodukter transporteras tillbaka. En annan fördel med just björkris är att björklöven avger välgörande mineraler och spårämnen som sprids i bastun.  

 

Hur ska den perfekta basturuskan vara?  

Basturuskan får gärna vara alldeles färsk, då är den behagligt mjuk och har en stark doft.

Det går också att använda en torkad eller fryst ruska, men då är det viktigt att först mjuka upp den i hett vatten innan du använder den. Du kan även doppa ruskan lite då och då i varmt vatten medan du bastar, då klibbar den inte fast på huden lika lätt. 

 

Så förvarar du din basturuska 

Häng upp ruskan på tork när du har bastat färdigt, gärna i ett mörkt och luftigt utrymme. Nästa gång du bastar blöter du upp den i varmt vatten igen. Du kan använda ruskan så länge löven sitter kvar och det gör inget att färgen på bladen bleknar lite. Vill du att löven ska hålla sig färska längre kan du med fördel frysa ner ruskorna mellan gångerna. Bara plasta in dem en och en och lägg dem i frysen. Tina sen upp dem med hett vatten eller genom att hänga dem i bastun medan den värms upp.

 

Binda en basturuska av björk

Så här binder du en bastukvast:

1. Välj ut ett antal kvistar som är av ungefär samma längd, ca 20-30 stycken eller så många som ryms i handen.  

2. Ta bort löven på den nedersta delen av kvistarna, så att du får en lövfri del att hålla i, ca 10-15 centimeter “handtag” är lagom. 

3. Lägg kvistarna i en bukett med den ljusare sidan av bladen utåt (den mörkare sidan blir klibbig av fukten och fastnar lätt på huden). Är kvisten böjd ska böjningen vändas inåt.

4. När du är nöjd med bukettens storlek binder du ihop den på två ställen vid den lövfria delen där du ska hålla kvasten. Dra åt ordentligt, så att inte bindningen glider av när ruskan torkar. 

5. Testa gärna att binda ihop kvastarna med björk- eller rönnvidjor, men det går givetvis också bra att använda vanligt trädgårdssnöre. Avsluta med en ögla, så att du kan hänga upp kvasten på tork när du har bastat färdigt.

 

Tips: Välj rätt björkris

Juli till september är en idealisk tid att att göra björkruskor. Då har löven hunnit bli tillräckligt stora och så hårda att de tål värmen i bastun. En idealisk kvist är rak, med flera förgreningar där löven löven sitter tätt, och så spänstig att den kan böjas utan att brytas. Undvik kvistar med blomhängen eller ta bort dessa i efterhand. Var rädd om trädet och avlägsna kvistarna varsamt med japansåg eller sekatör. Obs! Tänk på att bara plocka färskt björkris på din egen tomt eller där du har tillåtelse från markägaren! 

 

Läs också: 5 tillbehör till bastun du inte kan vara utan

Läs också: Så rengör du bastun på bästa sätt

 

Populära produkter under kategorin Bastutillbehör

Manöverpanel Tylö Elite Cloud

Manöverpanel Tylö Elite Cloud

5 085 kr

Se priset!

Leveranstid 3-4 veckor

Vattenvärmare Harvia RST

Vattenvärmare Harvia RST

2 719 kr

Se priset!