Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Renovera badrum pris – tips för just din plånbok

Budget, standard eller lyx? När du ska renovera ditt badrum finns det mycket att tänka på – kostnader, material och hantverkare. Vi ger dig tips för en badrumsrenovering i din prisklass.

Av Bygghemma-redaktionen2024-02-23


Vårt sortiment inom badrum


Budgetrenovera badrum

Även med en mindre budget kan du snygga till badrummet ordentligt. Men det är inte enbart plånboken som avgör vad du ska renovera.
– Badrummet består inte bara av beklädnaden av väggar och golv, utan även rörsystem. Byter du beklädnad så ska den monteras enligt gällande bygg- och branschregler. Det innebär att om du till exempel har ett badrum med plastmatta på golv och vägg och vill byta till kakel och klinker, måste du uppgradera underlagen så att de är godkända att sätta keramik på, säger Roger Andersson som jobbat som skadeförebyggare inom försäkringsbranschen i 17 år.

 

Renovera med liten budget

Hur kan jag renovera utan att riva upp väggar och golv?
– Badrummet blir mycket fräschare bara du byter porslin, alltså toalettstol och handfat. Har du badkar kanske du passar på att byta ut det och blandaren också. Du kan även byta badrumsskåp, duschstång, handdukshängare, tvålkopp och så vidare. Per definition är det dock inte en badrumsrenovering utan en uppfräschning, och en sådan kan du utföra på egen hand. Glöm inte att stänga av vattnet till ditt badrum när du byter ut porslin och blandare.

Vad skulle en sådan budgetrenovering kosta?
– Omkring 30 000 kronor.

Är det något jag inte bör snåla med?
– Jag tycker inte att du ska välja det absolut billigaste materialet. Generellt sett fungerar tesen att du får vad du betalar för, vilket även gäller de hantverkare man anlitar. Vi rekommenderar alltid auktoriserade hantverkare för våtrums- och VVS-arbeten. Köper du alltför billiga saker kan det gå så illa att du får en rejäl vattenläcka.

Läs mer om rådande bygg- och branschregler på Sakervatten.se.

Budgetrenovera badrummet på egen hand – 5 tips

1. Byt ut toalettstol och handfat och/eller möbler, som badrumsskåp och spegel.

Se våra wc-stolar här

Se våra tvättställ och handfat här

Se våra badrumsmöbler här 

2. Uppgradera till en takdusch eller byt ut blandare. Eller allra enklast – bara själva duschmunstycket som endast behöver skruvas på.

Se all duscharmatur här

Se våra duschmunstycken här

3. Uppgradera detaljer som badrumstextilier – handdukar, badrumsmatta och duschdraperi, men också nya krokar, tvålpump och toalettpappershållare gör stor skillnad.

Se alla badrumstextilier här

Se våra duschdraperier här

Se all badrumsinredning här

4. Byt ut badrumsbelysningen till nya snygga armaturer.

Se allt inom badrumsbelysning här

5. Fräscha upp eller byt ut fula badrumsfogar.

Läs också: Bästa sätten att rengöra kakelfogar i badrum och kök

 

Renovera badrum prisvärt

När det kommer till material och val av ytskikt – som kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumsskiva, finns det mycket pengar att spara och alternativen till de dyrare varianterna av kakel och sten är många.

Renovera med våtrumstapet 
Våtrumsmatta är billigare än kakel, funkar bra i både badrum och tvättstuga och är dessutom lättstädat, vattentätt och slitstarkt.
– När du kaklar ditt badrum måste du sätta upp ett tätskikt bakom kaklet, men med en våtrumsmatta får du ett vattentätt material med en gång – som dessutom är lättskött och hygieniskt, säger Linda Ebenfors på Tarkett.

Vad kostar det att renovera badrum med våtrumsmatta?
– Det beror så klart på vad som måste göras men att renovera ett badrum med våtrumsmatta kräver färre moment. Det går därför snabbare och materialkostnaden är lägre än när man lägger in kakel och klinker. Det finns ett prisexempel på nätet för ett badrum om fem kvadratmeter som slutar på 26 250 kronor efter rot-avdrag. Att renovera med kakel kan nog gå på det fyrdubbla.

Vilken är den största skillnaden mellan att renovera med kakel eller våtrumsmatta?
– Det blir färre moment då våtrumsmattan fungerar både som tätskikt och ytskikt. När du kaklar ditt badrum måste du även sätta upp ett tätskikt bakom kaklet. Med en våtrumsmatta får du ett vattentätt material som dessutom är lättskött och hygieniskt. Installerar du dessutom väggmattan enligt den så kallade H-metoden, där mattan sveps horisontellt och bara ger en skarv, får du ett överlägset vattentätt resultat.

Våtrumsvägg och våtrumsmatta
– Det finns flera olika typer av våtrumsmattor. Vissa fungerar enbart som tätskikt men det finns även våtrumsmattor som fungerar som både tätskikt och ytskikt. Våtrumsmatta som även ska fungera som ytskikt finns i många olika varianter, färger och mönster på marknaden, och har på senare tid återigen blivit populärt. Det finns både våtrumsmatta för golv och vägg, och den stora skillnaden är att våtrumsvägg, som även kallas väggmatta, kan vara något tunnare. Golv behöver tjockare matta för att klara ett större slitage, som till exempel från din tvättmaskin.

Våtrumsskivor – ett alternativ till kakel
Våtrumsskivor är ytterligare ett alternativ till kakel och klinker, och precis som det låter är det väggskivor som tål högre fuktbelastning än traditionella väggskivor. Våtrumsskivor används som ytskikt på väggarna. Det finns flera olika typer på marknaden (på Gvk.se finns en lista över godkända produkter) i utföranden som liknar till exempel kakel, mosaik och marmor. Monteringen kan se ut på olika sätt, men skruvas generellt upp på reglar och klickas ihop. Monteringsskruv och fogmassa för att täta mellan skivorna behövs.

3 prisvärda tips

1. Välj en våtrumsmatta som är branschgodkänd enligt Golvbranschens branschstandard. Du hittar mer information på Gvk.se.

Se alla våra våtrumsmattor här

2. För renovering av våtrum bör du alltid anlita en GVK-auktoriserad fackman. Be gärna denne om hjälp att välja en matta som är godkänd.

3. Köp en måttanpassad spegel hos en glas- eller ramfirma. Det ger en unik känsla för lite pengar. En badrumsspegel med belysning ger bra funktionsljus.

Se alla badrumsspeglar här

 

Renovera med lyxigare materialval

Vill du ha ett lyxigt badrum ska du satsa på ett helkaklat badrum. Ett tips är att beställa hem prover så att du kan se om kaklet passar in med övriga badrumsdetaljer. 
– Att få ett eller flera prover hemskickade kostnadsfritt är ett säkert sätt att känna sig trygg med sitt val, säger kakelexperten Michael Martenhill på Hill Ceramic.

Se allt inom kakel till badrum här

Varför ska jag välja kakel till badrummet?
– Väljer du ett badrum med kakel och klinker så får du inte bara ett förhöjt mervärde utan även en lyxig vardagskänsla.

Vilket kakel ska jag satsa på om jag vill ha ett lyxigt badrum?
– Tendensen vi ser är att folk vågar lite mer, lyxigt kan betyda olika för olika människor. Det "klassiskt" lyxiga badrummet innehåller gärna marmorinspirerat kakel, det "modernt" lyxiga badrummet är sobert grått och vitt i kombination med naturstensmosaik. Det viktigaste vid val av kakel och klinker är dock att du är känner dig nöjd.

 

Kakla om badrum pris

Vad blir priset för att helkakla ett badrum?
– Priset kan skifta väldigt mycket beroende på vad du vill ha gjort, inkluderar det att riva ut det gamla, bygga upp från grunden, installera ny el och så vidare. Generellt kan man säga runt 8-15 000 per kvm, men detta pris är högst generellt. Det bästa är att börja med att kika runt på sajter där du kan se priser och jämföra offerter för att skapa dig en uppfattning.

Tänk på att du måste anlita ett behörigt företag som sätter kaklet, i våtrum gäller det att följa rådande branschregler som gäller för tätskikt av golv och väggar. Se till att kontrollera och be om intyg av det företag du tänker anlita så att arbetet utförs ordentligt. Rådande branschregler, information och tips på företag som är GVK-auktoriserade.

3 lyxiga tips

1. Snåla inte på detaljerna – välj exklusiva tillbehör som blandare, handtag och knoppar.

Se alla blandare till tvättställ här

2. Installera golvvärme och handdukstork.

Se alla handdukstorkar här

3. Låt materialvalen gå igen i till exempel handfatet där du kan välja en marmorskiva som underlag.

Se alla tvättställ i marmor här

 

Läs också: Guide: Renovering av badrum steg för steg

Läs också: Badrumsrenovering: Så håller du nere kostnaderna

Läs också: Billiga toalettstolar: 10 wc-stolar som sänker din renoveringskostnad

 

Populära produkter under kategorin Badrum

Andra som läste artikeln läste också