Svartmögel i badrum – 3 sätt att ta bort mögel på kakelfogar
Svartmögel i badrum är inte ovanligt men lika ovälkommet för det. Här reder vi ut hur du upptäcker möglet och vad du kan göra åt problemet.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Hur vet jag om jag har svartmögel i badrummet?
Det mest uppenbara tecknet är synliga mörka fläckar på väggarna, taket, fogarna mellan kakelplattorna, runt badkaret, duschen eller handfatet. Det börjar ofta som små prickar men kan sprida sig över större ytor. Du kan också upptäcka mögel med hjälp av lukten. Svartmögel avger ofta en unken och jordig lukt. Om ditt badrum har en konstant dålig lukt, trots regelbunden rengöring, kan det vara ett tecken på dold mögeltillväxt.
Är svartmögel i badrum farligt?
Svartmögel är skadligt för hälsan och kan bland annat orsaka huvudvärk, allergiska reaktioner och astmatiska besvär. Hur allvarligt det är beror framförallt på problemets omfattning. Dolt mögel till följd av fuktskador kan ge upphov till stor mögeltillväxt som kan påverka din hälsa avsevärt, medan enstaka prickar på till exempel kakelfogar kan vara ytliga och bero på bristande ventilation. Enstaka ytliga prickar är inte ett lika allvarligt problem som dolt mögel och är också lättare att komma till rätta med. Har du omfattande problem med mögeltillväxt, eller misstänker dolt mögel, bör du anlita en expert för en professionell inspektion.
Förebygg mögel i badrummet
Svartmögel trivs i fuktiga och smutsiga miljöer. Om ditt badrum ofta har kondens på väggarna, golv som känns fuktiga eller om det finns vattenläckage, så kan det skapa en idealisk miljö för mögelväxt. Se därför till att du har tillräcklig ventilation i badrummet och att luftfuktigheten inte är för hög. Torka av väggar och golv vid behov efter att du har duschat. Även tvålrester och hudavlagringar kan ge upphov till mögel, så var noga med att städa badrummet kontinuerligt.
Läs också: Så fixar du rätt luftfuktighet hemma
Läs också: Badrumsfläkt bäst i test
Rengöringsprodukter som tar bort mögel
Små mörka fläckar på till exempel kakelfogar, runt blandare, handfat, duschkabin eller badkar kan rengöras effektivt med olika medel för mögelbekämpning. Dessa medel verkar i första hand ytligt men kan i vissa fall också komma åt en bit in i materialet. Se till att läsa på om produktens egenskaper och hur du använder den. Det är bra att ha handskar, ett enkelt andningsskydd för att undvika att andas in svampsporer samt eventuellt skyddsglasögon om det finns risk för stänk.
Byta fogar i badrum
Om du inte får bort mögelfläckarna med rengöringsmedel så kan nästa steg vara att byta ut fogarna. Ta bort den gamla fogmassan med en vass kniv, rengör noga och applicera sen ny fog. Använd skyddshandskar, andningsskydd och skyddsglasögon.
Lämpliga universalknivar hittar du här
Husmorstips för att ta bort svartmögel i badrum
Det finns också en del husmorsknep som du kan testa för att få bort ytlig mögeltillväxt i badrummet. Använd gärna skyddshandskar, andningsskydd och skyddsglasögon för att skydda dig mot stänk och svampsporer.
- En blandning av hälften ättika och hälften vatten är ett bra allrengöringsmedel att spraya på mögelfläckar. Ättika är bakteriedödande och desinficerande och passar därför perfekt till ändamålet. Låt verka en god stund innan du sköljer av och torkar rent. Undvik dock ättika om du har natursten eller granit eftersom materialen kan skadas av syran.
- Du kan också använda bikarbonat tillsammans med lite vatten. Blanda till en pasta som du sen applicerar på fogarna och skurar med en borste. Låt det verka en stund och skölj sedan med vatten.
- Ett annat tips är att skrubba med ett blekmedel, som klorin, vilket också dödar bakterier.
Se alla våra rengöringsprodukter här
Läs också: Luftrenare bäst i test
Läs också: Avfuktare bäst i test