Skapa ett harmoniskt sovrum med rätt belysning

Ska du ljussätta sovrummet och vill få hjälp med att skapa en harmonisk känsla i kombination med effektiv belysning. I ett sovrum behövs i regel flera olika ljuskällor. Här ger vi våra bästa tips och råd kring vad du ska tänka på.


Läs också:
Inredningstips: 5 trender du bara måste ha koll på 2020

 

 

Börja med allmänbelysning

Belysning i taket ger en bra allmänbelysning att utgå ifrån. En dekorativ taklampa hjälper till att sätta stilen i rummet. Lampor med dimmer är att föredra då du kan öka ljusstyrkan vid behov (t ex när du städar eller bäddar sängen). 

 

Belysning sovrum Plafond Stonewash

Plafond Stonewash från PR Home i linnetyg ger en ombonad känsla i sovrummet.  

 

Se våra taklampor

 


Starkt, vitt ljus för en god arbetsbelysning

Lampor med starkt, vitt ljus ger en god arbetsbelysning, vilket är praktiskt om du har en arbetshörna i sovrummet eller när du ska välja kläder i garderoben. Riktningsbara spotlights kan lysa upp utvalda platser i rummet, t ex en tavla eller garderoben. När du väljer ljuskälla ska du titta på ljustemperaturen, angiven i Kelvin (K). Ju högre Kelvin desto kallare ljus. Det finns idag ett brett utbud av LED-lampor som avger kallt och varmt ljus. En ljustemperatur kring 3500- 4000 K ger ett kallt vitt ljus. 

 

Belysning sovrum Bordslampa Bodega

Bordslampa Bodega från Markslöjd är ställbar och fungerar utmärkt som skrivbordsbelysning. 

 

Se våra bordslampor

 

Se våra spotlights

 

Läslampa med varmt ljus

Läslampan vid sängen skall gärna ha ett varmt ljus då kallt, blått ljus bromsar produktionen av sömnhormonet melatonin. Om ni är två i sängen skall ljuset gärna kunna riktas och koncentreras så att ni inte stör varandra om den ena vill sova medan den andra läser. Varmt ljus får du om du väljer en ljuskälla som har en ljustemperatur kring 2500-2700 K. 

 

Belysning sovrum Läslampa Savoy

Läslampa Savoy från Markslöjd med tygskärm och riktningsbart ljus.  

 

Se våra läslampor 

 

Läs också: Elkamin – 3 moderna elkaminer som passar perfekt i sovrummet