Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Vilken luftvärmepump ska jag välja? Allt du behöver veta för att göra rätt val!

Funderar du på att investera i en ny luftvärmepump? De nya luft/luft-värmepumparna blir allt mer intelligenta och bättre för miljön, men det allra viktigaste för konsumenten är att se till effektiviteten, menar Tomas Wiak, produktchef på Daikin.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du alla våra luft-luftvärmepumpar


Vad är viktigast att titta på när jag ska köpa luftvärmepump?

– Den nya generationens luftvärmepumpar har migrerat till ett miljövänligare och effektivare köldmedium (R32) och många modeller är utrustade med intelligenta system med kontroll över molnet, röststyrning via Google Home/Alexa etc. Det är förstås bra, men utifrån konsumentens perspektiv skulle jag säga att det allra viktigaste är att luftvärmepumpen har en effektiv kompressor och mycket effekt vid kallt väder. Luftvärmepumpar installeras i första hand för att spara pengar – användarvänlighet och bättre klimat får vi på köpet.


Vilka för- och nackdelar ser du med olika typer av luftvärmepumpar?

– I dagsläget dominerar vägghängda samt golvmonterade luftvärmepumpar. Det som skiljer dem åt i första hand är kompressorteknologin. För ett antal år sedan dominerade Scrollkompressorn men den försvann från marknaden då det var svårt att få till en hög årsverkningsgrad i systemen. I dag är Swingkompressorn den som anses vara effektivast. De vägghängda luftvärmepumparna utvecklas kontinuerligt och ligger i framkant vad det gäller effektivitet. Golvmodellerna uppdateras inte lika frekvent då de inte säljer i lika stora volymer, men de är mycket tysta och sprider värmen utmed golvet. Ur ett estetiskt perspektiv blir golvmodellen inte heller lika iögonfallande då den ersätter ett element på väggen.


Hur vet jag vilken kapacitet/effekt jag behöver hemma hos mig?

– Då dagens maskiner är varvtalsstyrda (Inverter), så är det svårt att överdimensionera en värmepump. Satsa på en med hög effekt så maximerar du besparingen. Dock en varning: som standard anges effekten vid +7 C utomhus. Vid denna effekt är effektbehovet litet. Titta alltid på avgiven effekt vid de kalla temperaturerna som du har på din ort. Hittar du data vid -15C så täcker du in i stort sett hela landet (vissa tillverkare anger även effekter ner till -25C). Men du behöver också titta på hur stor andel av din bostadsyta som luftvärmepumpen kommer åt att värma. Ibland är husen byggda så att en bra uppvärmning inte kan åstadkommas och då bör man överväga att köpa två luftvärmepumpar som placeras i olika delar av huset eller i vissa fall kanske helt avstå från investeringen.


Vilken betydelse har COP- och SCOP-värdet samt P-design?

– COP står för effektivitet i procent vid en enda temperatur. SCOP är samma sak fast då har man tagit hänsyn till hela årets värmesäsong och dess varierande temperaturer. SCOP anges dels för “medelklimat zon” (lagkrav) samt av vissa tillverkare även för “kall zon”. Om du hittar en luftvärmepump med SCOP angivelse för kall zon får du en bra bild av en möjlig årsbesparing. Viktigt är också att titta på ”P-design” – det är det av tillverkaren angivna effektbehovet som huset har. Alla tillverkare väljer P-design godtyckligt och var aktsam att inte tillverkaren har valt ett för litet hus när du jämför olika modeller.


Hur många år kan jag räkna med att luftvärmepumpen håller?

– Tekniskt sett cirka 20 år, ekonomiskt cirka 12-15 år. Anledningen till denna uppdelning är att utvecklingen går i ett sådant tempo att det kan löna sig att byta istället för att reparera eller till och med behålla sin gamla luftvärmepump. I slutet av 2009/2010 gav de vanligaste luftvärmepumparna cirka 2,5-3,2 kW värme vid -15C och dagens modeller ger cirka 4,5-5,0 kW vid samma temperatur. Det innebär att behovet av tillskottsvärme från element och dylikt minskar och konsumenten sparar mer pengar.


Vad behöver jag tänka på vid installation?

– Installation får ej utföras av annan än fackman. Placeringen samt valet av värmepump kommer fackmannen att hjälpa till med. Skriv ner på ett papper de frågor du har och ta upp dessa med installatören. Hör gärna runt med några olika installatörer som får räkna på jobbet. Det kan tänkas att en av dem kommer med idéer som de andra inte har tänkt på.


Vad behöver jag tänka på om jag även vill använda luftvärmepumpen som luftkonditionering?

– Om luftvärmepumpen även ska användas för att kyla inomhusluften bör det tas upp med installatören från början. När luftvärmepumpen kyler produceras kondensvatten från inomhusenheten. Detta vatten måste ledas bort ut ur huset. Kyldriften har också en sämre räckvidd än värmedriften, så det måste tas hänsyn till vid placering av luftvärmepumpens inomhusenhet. En positiv fördel med att kyla är att inomhusenheten blir renare. Det finns också en skröna om att det är dyrt att kyla men det är precis tvärtom. En luftvärmepump i kyldrift cirka fem timmar om dagen under hela sommaren (jun-aug) förbrukar inte mycket mer än 2-300 kronor per säsong (beroende på husets storlek).


Hur tar jag hand om min luftvärmepump?

– Regelbunden rengöring av filtren på inomhusenheten genom dammsugning räcker långt. Tänk på att den drar in luften som finns i huset, så ju renare hemma desto renare pump. Utöver det behövs en djuprengöring med speciella preparat vartannat till vart tredje år som installatören gör.

 

Tomas Wiak 
Tomas Wiak, produktchef och marknadsstrateg värmepumpar på Daikin AB.

 


Läs också:
 Så mycket kostar en luftvärmepump i pris och installation

Läs också: Bäst i test luftvärmepumpar: Vi jämför 5 modeller

 


Köp till hantverkare på ett klick

När du köper luftvärmepump av Bygghemma har du även möjlighet att köpa till installation och montering. Vi kan erbjuda tjänsterna i nästan hela Sverige och alla installationer utförs av certifierade hantverkare i enlighet med svensk branschstandard. Sök upp produkten du vill köpa och gör eventuella tillval, skriv in ditt postnummer i rutan och få ett fast pris direkt. Lägg i varukorgen. Klart! Självklart har du möjlighet att utnyttja rotavdraget på alla de produkter som omfattas av rotavdraget.

 

Populära artiklar