Blommande träd – 5 populära trädsorter som blommar rikligt på våren

Finns det något vackrare än blommande träd på våren? Här tipsar vi om fem populära sorter med blommor i olika färger.


Läs också:
4 prydnadskörsbär som blommar vackert rosa

  

Praktmagnolia

1. Praktmagnolia

Praktmagnolia är en storväxande buske eller ett litet träd som passar som solitär eller i grupp. Stora rosaskimrande knoppar spricker ut i vackra vita blommor under april-maj. Blomningen brukar vara häpnadsväckande. Bladen är gröna glansiga, något läderartade. Bör planteras vindskyddat i näringsrik och väldränerad jord. Gärna sol till halvskugga.

Leveransstorlek: 60-80 cm hög
Storlek fullvuxen: 4-6 m hög

KÖP HÄR: Praktmagnolia

 

 

Rosenhagtorn

2. Rosenhagtorn

Härdigt och snabbväxande litet träd med fantastisk rosa blomning på våren. Blommorna är små och sitter i klasar. Trädet har ett frodigt och grönskande bladverk. Tåligt och lättodlat för att kunna planteras i de flesta lägen och jordar.

Leveransstorlek: 100-120 cm hög
Storlek fullvuxen: 5-7 m hög

KÖP HÄR: Rosenhagtorn 100-120 cm

 

 

Hägg

3. Hägg

Härdig och snabbväxande buske/träd, med tidig lövsprickning och väldoftande riklig blomning. Häggen är ett omtyckt, tåligt medelstort träd som klarar de flesta miljöer och platser. Häggen kan ses vild runt om i Sverige i vägkanter, skogsbryn, offentliga platser och på betesmarker.

Leveransstorlek: 150-200 cm hög
Storlek fullvuxen: 8-13 m hög

KÖP HÄR: Hägg 150-200 cm

 

 

Körsbärskornell

4. Körsbärskornell

Körsbärskornell är mest känd för sin iögonfallande blomning med gula blommor på bar kvist. Trädet är bland de första att blomma på våren och på hösten får det röda dekorativa frukter och vacker rödbrun färg. Tål de flesta jordar men gärna lerjord med högt PH.

Leveransstorlek: 40-80 cm hög
Storlek fullvuxen: 4-6 m hög

KÖP HÄR: Körsbärskornell

 

 

Japanskt prydnadskörsbär

5. Japanskt Prydnadskörsbär

Stora välfyllda rosa blommor som spricker ut i samband med den bronsröda bladsprickningen. Ett medelstort träd med högt prydnadsvärde som solitär. Kronan är bred vasformad och utvecklas tills att trädet når sin fulla höjd. Placera trädet vindskyddat och soligt då det är mycket känsligt för frost och kalla nätter. Liknar sorten "Kanzan" men med rödskimrande blad.

Leveransstorlek: 80-100 cm hög
Storlek fullvuxen: 4-6 m hög

KÖP HÄR: Japanskt Prydnadskörsbär


Läs också: Så planerar du din perennrabatt – 5 tips

Se samtliga prydnadsträd