Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Bygga bastuflotte som byggsats – allt du behöver veta

En bastuflotte är en lyxig tillflykt, och med delar som kommer redo att monteras är drömmen inom räckhåll! Men det finns några saker som är bra att ha koll på innan du slår till. I denna artikel reder vi ut det allra viktigaste och passar på att tipsa om några av våra färdiga byggsatser.

Av Bygghemma-redaktionen2022-04-14


Bastuflotte kräver bygglov

Det många inte vet är att en flytande bastuflotte i de flesta fall klassificeras som en båt. Om den saknar utombordare är det istället en bogserbar pråm. Oavsett vad finns det inga särskilda bestämmelser när det kommer till en flytande bastu, men det finns ändå direktiv som den måste uppfylla. Eftersom en bastu räknas som ett byggprojekt bör du vända dig till din kommun för att veta vad som gäller där du bor.

Om din flytande bastuflotte rymmer en dusch eller toalett måste avloppsvattnet ledas till en septitank som ska tömmas regelbundet. Detta ingår i miljöskyddslagen då utsläppen inte får spridas ut i sjövatten.


Bygga bastuflotte som byggsats

Väljer du att bygga din bastuflotte som byggsats kan du utan större problem montera ihop den själv. Följ bara instruktionerna noga som du får med byggsatsen. Om du däremot inte känner dig tillräckligt händig för projektet kan du såklart ta hjälp av en fackman. Allt material brukar ingå, men var noga med att läsa igenom produktbeskrivningen ifall det är delar som du kan behöva komplettera med separat. I vissa fall ingår till exempel inte takbeklädnad. Något som inte heller alltid kommer med är en förankring. En förankring fungerar som ett slags ankare och detta fästs under flotten samt i havets botten. Detta gör att din bastuflotte inte ska driva iväg.

Det enklaste är att montera ihop din byggsats på land. Ett tips är att bygga så nära vattnet som möjligt så du enkelt kan knuffa ut den. Om detta inte är möjligt finns det såklart andra lösningar. Det bästa du kan göra då är att sjösätta din bastuflotte som en båt.

 

Bastuflotte Sorselestugan

Mindre bastuflotte från Sorselestugan.


Bastuflotte med norrländskt timmer

Denna traditionella bastumodell rymmer upp till 4-6 personer med ett material som är gjort på 100% norrländsk timmer. Fönsterna är i isolerglas och dörren är isolerad med en panel på utsidan och med plywood på insidan. Flottens area är på 4 m2.


Bastuflotte pris

Alla våra bastuflottar kommer monteringsklara och är enkla att sätta ihop. Priset kan varier en aning då den billigaste ligger på 151 500 kr och den dyraste på 216 000 kr. Det som skiljer dessa modellerna åt är bastuflottens area. Den billigaste flotten har en area på 4 m2 medan den dyraste är på 9 m2.


Köpa bastuflotte online

När du köper bastuflotte hos oss bör du veta att leveranstiden ligger normalt mellan 4-6 veckor då alla produkterna är tillverkningsvaror. Vi kan även erbjuder dig en avgiftsbelagd hemleverans om så önskas.

Se våra monteringsklara bastuflottar här


Tips! Bygga bastu på färdig flotte

För dig som vill designa sin egen bastu behöver inte enbart välja mellan de färdiga bastumodellerna. Vi har även enkla flottar för dig som kanske redan har en bastu eller vill utgå från en annan modell. Dessa enkla flottar kommer också i olika storlekar och det finns både varianter med och utan räcke.

 

Flotte Sorselestugan

KÖP HÄR: Flotte/Brygga Sorselestugan 4,8x8m Utan Räcke

 


Läs också: Flytande bastu – 3 stilar på färdiga bastuflottar

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också