Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Renovera trappa – 7 enkla steg

Att renovera en trappa är inte så krångligt som det kan verka. Med färdiga trapprenoveringspaket blir den gamla trappan som ny igen och du sparar både tid och pengar. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Bygga utekök – 5 heta tips


Om du har tröttnat på din gamla trappa kan du ge den ett ordentligt ansiktslyft utan att behöva riva trappan och bygga en ny. Färdiga trapprenoveringspaket finns i flera olika träslag och varianter och delarna sågas enkelt till för att passa just din trappa.

Se våra trapprenoveringspaket


Renovera trappa steg för steg

Verktyg att ha hemma:

Inköp av material:


Gör så här:

1. Mät stegytornas bred och djup (på det djupaste stället) och beställ/köp färdiga trappsteg. Om du har en öppen trappa behöver du också komplettera med bakkantlist och har du en sluten trappa kan du komplettera med sättsteg om du inte vill måla/olja in befintligt trä mellan stegen.

2. Om trappstegen är klädda med en plast- eller vinylmatta ska både mattan och limmet tas bort helt innan du monterar de nya stegen. Är trappstegen däremot klädda med nålfilts- eller linoleummatta kan mattan sitta kvar så länge den sitter ordentligt fast överallt.

3. Se över trappans vangstycken och reparera eventuella skador med spackel. Om du åtgärdar skador, eller hela stommen behöver ett ansiktslyft, bör du slipa allt och sen olja in alternativt måla med en slittålig färg.

4. Rita ut rätt mått på de nya trappstegen och såga dessa. Tänk på att såga så att trappnosen blir på rätt håll. Trappsteget får gärna glipa ca 2 mm runt om så att träet har möjlighet att röra sig. Till svängda trappor behövs en så kallad trappkompass eller trappspindel för att kunna rita ut hur du ska såga. Detta enkla verktyg brukar följa med trappstegen eller finns annars att hyra.

5. Slipa de gamla stegen med grovt sandpapper och limma på de nya stegen. Börja uppifrån och gå nedåt. Använd tvingar eller något tungt för att hålla de nya stegen på plats medan de torkar.

6. Såga till eventuella kantlister och sättsteg och limma fast dessa.

7. När trappsteg, ev. kantlister eller sättsteg har torkat kan du täta skarvar och springor med parkettkitt/fog för att få ett proffsigt slutresultat och förhindra smuts som fastnar.

Lycka till!


Se våra färdiga trappor

Läs också: Bygga pergola – så skapar du en grönskande oas i trädgården

 

Populära artiklar