Bygga grind: Så går du tillväga steg för steg

Hur förankrar du grindstolparna på bästa sätt och hur ser du till att grinden inte blir skev? Vi frågade Elmira Jansson, produktchef på JABO, om vad man ska tänka på när man bygger en grind.

 

Läs också: Så bygger du en mur steg för steg

 

Vilka verktyg behövs när jag ska bygga en grind?

– Du behöver; vattenpass, skruvdragare, tumstock, markeringspenna och två klossar plus plastkilar för att avlasta och mäta in grinden korrekt under monteringen.

 

Vad ska jag tänka på när jag köper grinden?

– Grindar finns i olika material och utföranden. Trägrindar kan både vara målade eller omålade, vilket kan vara en fördel om du vill anpassa kulören till huset. Det finns också många fina metallgrindar att välja på. Tänk på att oavsett vilken grind du köper behöver du i de flesta fall komplettera med beslag och stolpar.

 

Hur monterar jag grinden steg för steg?

1. Måtta exakt vart grindstolparna ska förankras.

2. Förankra stolparna på det sätt som bäst lämpar sig för marken i din trädgård. Oavsett förankringssätt ska gropen för stolparna gå till frostfritt djup. Notera att frostfritt djup är olika från plats till plats beroende dels på klimat, dels på jordens sammansättning.

3. Mät in grinden och låt den vila på två klossar, använd plastkilar vid behov för att få grinden rak. Markera vart på grindstolpen som grindbeslagen samt låset ska fästas. Avstånd mellan grindram och mark bör vara cirka 100 mm.

4. Skruva fast grindbeslagen och fäst grinden på stolpen.

 

Vilka är de vanligaste misstagen och hur undviker jag dem?

– De misstag som förekommer mest är nog att man måttar fel på avståndet mellan stolparna eller att man inte pallar upp grinden innan man fäster beslagen, vilket gör att grinden inte hamnar rätt och/eller blir skev. Det absolut bästa sättet att förhindra detta är att palla upp grinden och placera den mellan stolparna innan dessa fästs permanent. Då kan du säkerställa att måtten är rätt och att grinden inte hänger skevt.

 

Hur förankrar jag stolparna på bästa sätt?

– Att grindstolparna förankras noggrant är av yttersta vikt eftersom grinden och stolparna ofta utsätts för hårt slitage och en hög belastning. Förankringen handlar helt om vilken typ av jord som finns i trädgården. I mark där jorden lätt ”glider” ner i hålet bör man gjuta i en form. Gjut stolpen antingen i ett rör av papp eller i ett cementrör. För hårdare mark kan hålet fyllas igen med den uppgrävda jorden, här kan man blanda jorden med lite grus för att få bättre fäste. Vill du gjuta på platsen fyller du hålet med betong. Kontrollera noga med vattenpass innan betongen stelnat.

 

Finns det några knep för att få grinden att hänga rakt och hålla över tid?

– Använd alltid bra material och behandla trägrinden med jämna mellanrum för bästa slutresultat som håller över tid.

 

Se samtliga utomhusgrindar, grindlås och grindstolpar

Se alla smidesgrindar och järngrindar

Se alla trägrindar

Läs också: Så bygger du en snygg stentrappa vid husets entré