Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Guide: Så bygger du en mur steg för steg

Att bygga en mur på tomten är inte så svårt som man kan tro, men det gäller att vara noggrann och systematisk. Vi pratade med Niklas Jonsson, produktchef på Benders, för att få deras bästa tips kring murbygget.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Vad är det viktigaste när jag planerar en mur?

– Försök att skissa upp idéer och hur du önskar det färdiga resultatet på en ritning, läs igenom alla monteringsanvisningar noga och fundera på hur hörn, trappor och radier påverkar konstruktionen. Med lite förberedelser kan man planera för ett effektivt murbygge utan en massa kapningar, samt undvika onödiga misstag. I vissa fall kan det behövas en grävmaskin eller en hjälpande hand, då kan det vara bra att ta hjälp av en stenspecialist. Du kan också få hjälp av din återförsäljare.

 

Vilka verktyg behöver jag ha hemma?

– En tumstock för att kolla att förbandet inte förskjuts mellan murstenen samt ett långpass eller vattenpass plus en lång rätskiva för att kontrollera att stenen fortfarande ligger plant. För att dela en mursten används en betongkap. Tänk dock på säkerheten, ofta är det både säkrare och snabbare att använda en betongklipp – de finns att låna hos en maskinuthyrare eller stenspecialist. Du kan också hyra en lätt vibroplatta, max 80–125 kg. Använd gärna en mindre vinkelslip med diamantslipskiva för att fasa av kanter eller eventuella ojämnheter. Viktigt att då använda andningsskydd och skyddsglasögon.

 

Stödmur

Stödmur. Foto: Benders.

 

Vilket material behöver jag köpa in?

– Självklart behöver du köpa alla ingående murstenar, men även fiberduk och oftast geonät. Makadam till ett dränerande lager som skyddar mot tjälen och dräneringsrör bör också användas. Fyll på med ett bärlager av bergkross, typ 0–35 mm eller liknande. Avjämna med ett finare sättlager av stenmjöl eller stenflis. Ofta underlättar det också att grundlägga muren på grundbalk eller betongmarkplattor. Fyll sedan på med ett dräneringsskikt av finmakadam 8–16 mm bakom muren.

 

Hur kan jag beräkna materialåtgång och vad kostar det?

– Vi på Benders kommer inom kort med en “murberäknare” men det går också att läsa i monteringsanvisningarna för att få fram behovet av ingående murstenar eller ta hjälp av en återförsäljare. Hur mycket en mur kostar att bygga är svårt att säga men materialet kostar ca 1000-1500 kr/m2.

 

Dekorativ mur

Dekorativ mur. Foto: Benders

 

Vilka är dina bästa tips när jag bygger muren?

– Kontrollera då och då att förbandet inte förskjuts mellan murstenen. Dubbelkolla ofta att stenen fortfarande ligger plant. Detta är viktigt att göra genom hela byggnationen. Slipa bort eventuella ojämnheter eller shimsa med tunna plastbrickor. Se även till att hålla ordentligt rent mellan murskiften, sopa med en borste. Första och översta skiftet, hörn samt start och slut ska alltid limmas med betonglim. I vissa mursystem limmas alla stenar. Fler tips och trix finns på vår webbplats: 
https://www.benders.se/benders/artikelarkiv/2019/tips-och-trix-vid-murbyggnation/

 

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör och hur undviker jag dem?

– Självklart ska växter också få plats i din nya trädgård. Tänk dock på att inte plantera buskar och träd för nära murstenen, annars kan rotsystemet knuffa ut muren när de blir större. Komplettera även gärna muren med stolpelement och stolptopp samt avsluta med en avtäckning och eventuellt ett staket för säkerhets skull.

 

KÖP HÄR: Mursten och murbruk

Se samtliga insynsskydd och inhägnader

 

 

Populära produkter under kategorin Murar

Populära artiklar