Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Så bygger du en snygg stentrappa vid husets entré

Att bygga en trappa i sten är ett kul och lagom stort projekt att göra på egen hand. Här berättar Benders produktchef, Niklas Jonsson, hur du går tillväga steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Vårt utbud av stenplattor


För att trappan ska bli snygg och bekväm och gå i krävs ett visst tekniskt kunnande. Trappor består av plansteg och sättsteg och det bör råda ett visst förhållande mellan sättstegets höjd och planstegets bredd. Men med lite planering och noggrannhet kommer du långt.

 

Bygga entrétrappa utomhus - ritning

 

Trappbyggnation

Trappbyggnation i sten. Skiss: Benders.

 

Bygga stentrappa steg-för-steg

1. När du bygger en trappa vid en entré ska du först bestämma om trappan skall vara halvrund eller rektangulär, om den ska ha insteg även från sidan eller enbart framifrån.

2. När du har bestämt hur trappan ska se ut mäter du hur stort översta trapplanet ska vara (längd och djup) för att ta reda på hur många stenar som krävs där.

3. För att ta reda på hur många trappsteg det ska vara mäter du sen den totala höjden på trappan och delar med ca 14 cm, vilket är en vanlig höjd på stenar som används till sättsteg.

4. För räkna ut ett lagom djup på plansteget (den synliga delen du sätter foten på) kan du tänka att 2 x sättstegets höjd (2 x 14 cm) + planstegets djup ska bli 63 cm. Planstegets djup blir då 35 cm och resterande del (63 - 35 = 28 cm) ska gå in under nästa steg för att trappan ska bli stabil.

5. Om det inte redan finns en stenläggning eller annan hårdgjord yta vid entrén bör du anlägga en kraftigare grundläggning under markbeläggningen. Den kan till exempel bestå av fiberduk med ett lager packad bergkross (ca 20 cm).

6. Markbeläggningen består av ett lager stenmjöl (ca 3 cm) plus ett lager marksten. Enklast är att låta markbeläggningen gå in mot huset under hela trappan. Tänk på att markbeläggningen under trappan ska ha en lutning på 1-2 cm per meter ut från huset, så att regnvatten lätt rinner av.

7. Gör en enkel skiss på trappan och märk ut med en penna på den underliggande stenbeläggningen var det första steget ska placeras. Lägg ut stenarna efter linjen och fixera med betonglim tills den yttre ramen, d.v.s. det första sättsteget, är klart. Bygger du en halvrund trappa kan du foga trappnosen med fogbruk och vidhäftare.

8. Fyll på med packad bergkross (ca 4 cm) och stenmjöl (ca 5 cm) under varje nytt plansteg, inklusive den del som går in under nästa steg. Lägg på stenarna och fortsätt på samma sätt tills trappan är klar. Längst in mot huset, där stenarna i stegen inte fortsätter ända in, fyller du på med packad bergkross hela vägen upp och avslutar med ett lager stenmjöl (ca 5 cm). Sen lägger du på stenarna på det översta planet.

9. Avsluta gärna med att foga med en härdande fog mellan stenarna.

Tänk på! Vid kapning av sten ska skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd användas.


Bra länkar: 

Köp stenplattor här 

Köp mursten här

Köp kantsten här

Allt du behöver för att mura och gjuta 

Se samtliga produkter inom sten, grus och sand

 

Läs också: Så bygger du en trappa i trädgården med blocksteg

 

Läs också: Så bygger du en mur steg för steg

Läs också: Lägga marksten själv – lägga stenplattor i 10 enkla steg

Läs också: Stenplattor till uteplats – 7 olika stiltips

 

Populära artiklar