Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Allt du behöver veta om att byta golvbrunn – kostnad, regler och tips

Vad kostar det att byta golvbrunn och vilka regler gäller vid renoveringar i våtrum? Här förklarar vi vilka faktorer som påverkar priset och hur stor del av arbetet du kan göra själv.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du hela vårt utbud inom avlopp, inklusive golvbrunnar


Golvbrunnar finns i framförallt i badrum, tvättstugor, källare och garage. Beroende på vilken golvbrunn som ska bytas kan du räkna med stora skillnader i pris och total kostnad. Om det till exempel gäller ett badrum med klinkergolv kräver bytet att du både byter golv och lägger nytt tätskikt – ett arbete som också innebär högre kostnader i material och arbetsinsats. Däremot kan du i regel relativt billigt byta ut en golvbrunn som sitter i en tvättstuga nere i källaren, eftersom du ofta inte behöver lägga något tätskikt alls om plattan är oisolerad. Om du är osäker bör du kontakta en fackman för att fråga vad som gäller i just din källare.


Kostnad för att låta en firma byta golvbrunn

Om du anlitar en rörmokare för att endast byta golvbrunn kan du komma undan med en total kostnad på omkring 5 000 kronor. Detta gäller i de fall du inte behöver bryta tätskiktet och lägga nytt golv. Om du däremot planerar att byta golvbrunn i badrummet, med både nytt tätskikt och klinkergolv, blir kostnaden betydligt högre. Därför görs bytet oftast i samband med en total badrumsrenovering, vilket brukar kosta mellan 150 000 kr och 250 000 kr, beroende på hur omfattande renoveringen är och hur stort badrum du har. På källarplan råder oftast inte samma krav på tätskikt som i badrum, vilket innebär att priset för att byta golvbrunn brukar landa någonstans kring mellan 10 000 kr och 40 000 kr.


Kostnad om du byter golvbrunn själv

För dig som har erfarenhet av våtrum och både vet hur man lägger tätskikt och nytt klinkergolv, finns inga hinder för att utföra arbetet själv. Dock måste du vara noggrann med att följa de branschregler som är utförda av Boverket. Du hittar dessa på Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt Säker vatten. Om du väljer att byta golvbrunn själv är det snarare fråga om hur mycket din tid är värd, då du endast betalar för material och utrustning för att genomföra bytet.

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid renoveringar för våtrum


Tips för att byta golvbrunn så billigt som möjligt

- Be om offerter från flera olika firmor för att jämföra pris och välja det alternativ som verkar bäst och billigast.

- Köp in så mycket som möjligt av materialet själv. Hos oss på Bygghemma hittar du ett brett sortiment med både golvbrunnar, avloppsrör, tätskikt, klinker och diverse verktyg och tillbehör som behövs för att renovera badrummet, eller bara byta golvbrunnen.

- Var noga med att följa reglerna! Så slipper du risken för att du måste bryta upp golvet och göra om arbetet i efterhand. Dessutom undviker du risken för fuktskador som kan innebära höga renoveringskostnader.

- Ta hjälp från början! Om du har tänkt att utföra golvbrunnsbytet själv och inte har erfarenhet och kompetens från arbeten i våtrum bör du alltid ta kontakt med någon som vet och som kan peka dig i rätt riktning. Väg pengarna det kostar att anlita en professionell firma mot den tid det kommer att ta dig att bila upp golv, ansluta golvbrunnen till avloppet samt lägga nytt tätskikt och golvbeläggning i form av exempelvis klinker.


Läs också: Byta golvbrunn – hur går det till och vad kan du göra själv?

Läs också: Guide för dig som vill byta kakel i ditt badrum

Läs också: Renovera badrum – allt du behöver veta inför din badrumsrenovering

 

Populära produkter under kategorin Golvbrunn

Populära artiklar