Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Guide för dig som vill byta kakel i ditt badrum

Att byta kakel och klinkergolv badrummet ger ett stort lyft och ett fräschare intryck i din bostad. Här förklarar vi hur man går tillväga, vad du behöver köpa, samt vad som är extra viktigt att tänka på för att lyckas med projektet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du hela vårt sortiment med kakel och klinker


Att byta en hel kakelvägg eller ett klinkergolv är ofta ett tidskrävande projekt som kräver noga planering och ett metodiskt arbetssätt. Det är en stor fördel om du har lagt kakel eller klinker i badrum tidigare, eller åtminstone kan få viss vägledning från någon som har erfarenhet och vet hur man gör. Om du varken har erfarenhet eller hjälp från någon i din närhet är det oftast värt att anlita en firma. För även om du läser på och är noggrann i planeringen handlar mycket om att arbeta snabbt och smidigt med vana händer. Ett tips om du anlitar professionell hjälp är att delta så mycket som möjligt i arbetet själv. På så sätt samlar du kunskap och erfarenheter till nästa projekt.

När kakel eller klinker ska användas som ytskikt i badrum måste du alltid följa de fastställda branschreglerna, “Byggkeramikrådets branschregler för våtrum” (BBV), som är utfärdade av Boverket.

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid badrumsrenoveringar


Hur gör man för att byta kakel och klinkergolv?

Kakel och klinker är keramiska plattor och tillvägagångssättet för att byta ut dem är till stor del detsamma. Enkelt förklarat är skillnaden att kakel används på väggen, medan klinker är vanligare förekommande på golvet men också kan användas på väggen. Att byta ett helt klinkergolv med golvvärme eller byta en kakelvägg utan att skada tätskiktet kan vara knepigt. Detta eftersom underliggande material lätt förstörs i samband med rivningen av ditt gamla kakel eller klinker. Om du däremot ska byta ut enstaka kakel- eller klinkerplattor ökar chanserna för att du kan rädda och återanvända både tätskikt och golvvärme. Vi rekommenderar dock att du anlitar en fackman för att se över möjligheten att byta kakel- eller klinker utan att skada tätskikt eller golvvärme. Däremot kan du välja att lägga nya plattor ovanpå dina gamla under förutsättning att ytan är jämn och hel. På så sätt slipper du arbetet med rivning och tätning.

Nedan följer en generell guide för hur du går tillväga för att byta kakel eller klinkergolv i ditt badrum, inklusive förberedelser, tätning och fuktspärr samt själva uppsättningen av plattorna. Dessutom finns länkar till de produkter som du behöver ha hemma för att genomföra projektet.


1. Förberedelser

Börja med att mäta ytan på de väggar och golv som du ska lägga nytt kakel eller klinker på. När du har beställt dina nya kakel- eller klinkerplattor kan du fortsätta med att ta bort allt material som ska bytas ut i badrummet. Detta gör du bäst med en fogkrats som löser upp fogarna, samt ett huggjärn (eller en vanlig skruvmejsel) som du slår på med en hammare för att ta sönder och lossa på kakel- och klinkerplattorna. När allt gammalt material är borttaget ska du rengöra och jämna ut ytan med spackel där det behövs. Se även till att täcka de ytor som inte ska bytas ut med exempelvis täckfolie för att undvika spill och fläckar.

Här hittar du vårt utvalda sortiment med badrumskakel

Här hittar du vårt sortiment med klinkers för badrum

KÖP HÄR: Täckfolie från Build & Win


2. Tätning och fuktspärr

I badrum måste du vara särskilt noggrann med att täta alla vattenanslutningar med hjälp av manschetter och klämringar för att minimera risken för fuktskador. Applicera därefter en primer på väggar och golv för att fuktspärren ska fästa ordentligt. Om du ska lägga nytt klinkergolv måste du sedan flytspackla golvet för att få rätt lutning mot golvbrunnen samt jämna ut underlaget. Fuktspärra därefter väggar och golv med ett tätskikt innan du sätter fast dina nya kakel- eller klinkerplattor. Följ anvisningarna för den typ av fuktspärr du väljer, till exempel en tätskiktsfolie eller en vätskebaserad tätskiktsmassa som du rollar eller penslar ut på väggar och golv. För att täta ordentligt i svåråtkomliga hörn rekommenderar vi att du köper till ett tätskikt som är formade för just hörn.

En erfaren fackman kan vanligtvis byta kakel utan att skada tätskiktet, men då handlar det oftast om enskilda trasiga plattor ovanpå en tätskiktsfolie snarare än ett vätskebaserat tätskikt som är mer känsligt. Om du ska byta ut alla plattor på väggen eller golvet behöver du i princip alltid lägga ett nytt tätskikt.

Köp rörmanschetter

Köp brunnsmanschetter

Köp klämringar

Köp en primer

Köp flytspackel

Här hittar du våra produkter för att fuktspärra alla ytor

Köp tätskikt för hörn


3. Applicera kakel och/eller klinker

Eftersom plattorna sällan går helt jämnt ut enligt avstånden i ditt badrum behöver du i regel skära till ett antal kakelplattor så att de täcker hela väggen eller golvet, kant till kant. För detta kan du använda en kakelskärare. Du fäster sedan plattorna med hjälp av en fästmassa som du smetar ut på väggen eller golvet med en spackelspade. Tänk på att inte applicera fästmassan på en större yta än vad du klarar av att kakla på 10 minuter. Detta för att fästmassan inte ska hinna torka ut. För att säkerställa att de sätts vinkelrätt kan du använda ett vattenpass och för att få till samma avstånd mellan alla plattor används kakelkryss. Efter ett par dygn har fästmassan under plattorna torkat och det är dags att fylla alla fogar med fogmassa. Detta gör du smidigast med hjälp av en fogpistol eller fogspruta samt en gummispackel. Avsluta med att polera allt kakel och klinker med en trasa innan du slutligen applicerar våtrumssilikon i skarvarna mellan vägg och golv för att undvika att fukt tränger igenom.

Lycka till!

Köp en kakelskärare

Köp fästmassa

Köp en spackelspade

Köp ett kakelkryss

Köp fogmassa

Köp en fogpistol

Köp en fogspruta

Köp våtrumssilikon


Läs också: Skillnad på kakel och klinker – så väljer du rätt

Läs också: Välja golvvärme i badrum – elektrisk eller vattenburen, regler och kostnad
 

Populära produkter under kategorin Kakel badrum

Populära artiklar