Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Det ska du tänka på när du inreder hallen

Hallen förtjänar minst lika mycket kärlek som resten av hemmet. Men hur får du egentligen till den rätta balansen mellan funktion och känsla och vilken typ av möbler ska du satsa på? Vi frågade experterna på möbel- och inredningsbutiken Chilli om deras bästa tips.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08

Kika på alla hallmöbler här

Se allt inom garderober och förvaring

Dörrmattor

Inomhusbelysning


I den här artikeln svarar Ida Nilsson, Content Specialist & Brand Coordinator på möbel- och inredningsbutiken Chilli, på några av de vanligaste frågorna när det kommer till inredning av hall och tipsar om hur du kan tänka när det kommer till färgsättning, belysning, möbler och förvaring.


Vilka är de senaste trenderna när det gäller inredning?

– Vikten av att tänka hållbart växer för vart år och genomsyrar flera av de stora inredningstrenderna för 2021. Genom att satsa på hållbara materialval och klassisk design för såväl renovering som möbler och inredning skapar du ett hem som inte går ur tiden och som du kan njuta av år efter år. De neutrala och jordiga färgerna fortsätter att dominera på färgmarknaden även under nästa år. Vi fortsätter även att inspireras av naturen och framför allt av havets naturliv och färgskala. Detta plockas upp i inredningen med organiska former och material samt olika nyanser av blått. Sett till stilar är den minimalistiska och avskalade stilen fortsatt stark. Nytt för 2021 är de rustika detaljerna som framför allt plockas upp genom textilier i grövre material.


Vad är viktigast att tänka på när jag ska inreda en hall?

– Identifiera behoven! Oavsett vad du ska renovera eller inreda hemma behöver du identifiera behoven innan du sätter igång. Det är ofta lockande att tänka design och inredning först och på så vis åsidosätta funktionaliteten. Genom att utgå från funktion och låta design- och inredningsbesluten komma därefter kommer du att nå ett slutresultat som är lika praktiskt som snyggt!

 

Miljöbild Chilli
Naturnära färger och material är en fortsatt stark inredningstrend under 2021. Foto: Chilli.


Vilka är de vanligaste misstagen?

– Den vanligaste missen jag tror folk gör när det kommer till hallen är att nästintill glömma bort den. Kanske känns hallen inte lika rolig att ta tag i, till skillnad från exempelvis vardagsrummet, då det inte är där vi spenderar vår tid när vi är hemma. Men hallen är trots allt det sista du ser när du lämnar hemmet och det första du möts av när du kommer hem. Därför förtjänar den lika mycket kärlek som resten av hemmet!


Hur ska jag tänka när det gäller färger?

– Som jag ser det finns det två vägar att gå vid färgsättning och inredning av hallen. Antingen låter du hallen bli en naturlig del av den övriga inredningen i hemmet och låter samma stil och färgskala genomsyra även hallen, vilket ger hemmet ett enhetligt och genomtänkt intryck. Eller så gör du helt tvärt om. En mindre yta är ofta mer tillåtande, vilket gör att djärva inredningsval som annars kan kännas som "för mycket” gör sig väldigt bra i ett mindre och mer avskärmat rum. Våga ta ut svängarna och låt hallen bli ett statement!


Finns det material som är särskilt fördelaktiga i en hall?

– Slitstarka och tåliga material på golv och mattor är en nödvändighet för hallen. Eftersom vi ofta tar med oss regn och rusk när vi går in är det även viktigt med material som är lätta att rengöra och som inte är känsliga för väta. Mitt bästa budgettips för att skydda golvet är att ha dörrmattor både utanför och innanför ytterdörren. Då kan du bli av med den värsta smutsen innan du går in, samtidigt som du inte utsätter hallgolvet i onödan.

 

Miljöbild Chilli
Ge hemmet ett enhetligt intryck genom att låta samma inredningsstil och färgskala genomsyra även hallen. Foto: Chilli.


Hur ska jag tänka när det gäller förvaring?

Idas tre snabba tips på hur du får till förvaringen i hallen:

1. Identifiera outnyttjade ytor
Ett vanligt misstag är att inte dra nytta av takhöjden fullt ut eller att låta ytan under trappen vara tom – här finns goda möjligheter till förvaring!

2. Låt var sak få sin plats
Organisera och märk upp lådor eller korgar med vad de innehåller, då blir det lätt att hitta det du söker samtidigt som det underlättar i vardagen.

3. Dold förvaring
För att undvika ett stökigt intryck bör du satsa på dold förvaring. Göm undan så mycket du kan och låt istället dina inredningsdetaljer få ta plats och sätta stilen.


Hur ska jag tänka när det gäller möbler?

– Efterfrågan på förvaringsmöbler, inte minst till hallen, har verkligen skjutit i höjden under de senaste åren. Praktiska möbler som ger möjlighet till ordentligt med förvaring är att föredra oavsett hur stor eller liten hall du har. Vid begränsad yta kan det vara fördelaktigt att tänka att möblerna ska fylla flera funktioner. Behöver du till exempel någonstans att sitta för att ta på dig skorna? Satsa på en sittbänk med förvaring!

 

Miljöbild Chilli
Satsa på dold förvaring för allt som måste få plats och låt istället inredningsdetaljer och personliga ting få stå framme och sätta stilen. Foto: Chilli.


Vad ska jag tänka på när det gäller belysning?

Enligt Ida behövs det i regel tre olika typer av belysning för att ljussätta ett rum, och det gäller givetvis även för hallen.

1. Allmänbelysning
Allmänbelysning utgörs av lampor placerade i taket och som sprider ett jämnt ljus över hela rummet. Detta behövs för god översikt vid exempelvis städning.

2. Funktionsbelysning
Funktionsbelysning är lampor anpassade utifrån vad du ska göra i rummet. I hallen kan det till exempel utgöras av belysning i garderoben som lyser upp dina ytterplagg.

3. Stämningsbelysning
Stämningsbelysning är lampor som precis som ordet utlovar sätter stämningen! Även om funktionella lampor är viktigt är det de dekorativa lamporna med ett mjukare sken som ger rummet en härlig och inbjudande känsla.


Hur ska jag tänka om jag har en liten hall?

– En lösning för att få förvaringen att räcka till i en liten hall är att organisera efter säsong. Oftast är hallen ändå inte så pass stor att den kan rymma ytterplagg och accessoarer för alla årstider. Stuva undan vinterjackor och kängor i förvaringslådor i till exempel förrådet under sommarsäsongen och gör likadant med strandväskor och sandaler under vintern. På så vis kommer du att få mer plats till det du använder just nu, samtidigt som du slipper överfulla garderober eller lådor och får lättare att hitta och hålla ordning.

 

Miljöbild Chilli
Utgå från funktion när du ska göra om hemma och låt design- och inredningsbesluten komma därefter. Foto: Chilli.


Hur ska jag tänka om jag har barn hemma?

– Att hålla ordning i ett hem med barn kan kännas som en utmaning för många. Mitt bästa tips för att hålla ordning i ett hem med barn är att anpassa förvaringslösningarna så att barnen blir inkluderade. Placera förvaringen på en höjd som är anpassat för barnen och märk upp krokar eller lådor med barnens namn så att det blir tydligt var sakerna hör hemma. Detta kommer inte bara göra hallen mindre stökig, utan det kommer garanterat även bli lättare för barnen att själva göra sig i ordning när ni ska åka hemifrån.


Ditt bästa tips för att få till en wow-känsla i hallen?

– Identifiera dina behov innan du påbörjar renoveringen eller inredningen av hallen och anpassa förvaringen efter just dina behov. Satsa på dold förvaring för att undvika ett stökigt intryck och låt istället inredningsdetaljer och personliga ting få stå framme och sätta stilen. Då kommer du garanterat få till en wow-känsla i hallen!


Läs också: Bäst i test crosstrainer

Läs också: Bäst i test luftavfuktare

 

Populära produkter under kategorin Hallmöbler

Populära artiklar