Basturum: Färdig bastu på mindre än en dag

Med ett monteringsfärdigt basturum kan drömmen om en bastu hemma bli sann. Basturummen levereras i enkla byggsatser som lätt och smidigt kan sättas ihop på en dag. Verkar det för bra för att vara sant? Vi på redaktionen har undersökt för- och nackdelar med färdiga basturum.

 

Många drömmer om en bastu hemma men tänker att jobbet är för stort eller att bastun tar för stor plats. Med färdiga basturum kan du få en komplett bastu inomhus även i små badrum. De minsta varianterna kräver så lite som 1,3 kvm i golvyta, så även om du bor i en lägenhet i stan, finns det förmodligen plats för ett litet basturum. Du monterar helt enkelt ihop delarna inne i ditt badrum och sen är det klart. Voilà! Ett perfekt sätt att addera en lyxig och hälsosam känsla hemma.

Bastu, ångbastu eller både och?

Att bastubad är bra för hälsan, motarbetar stress och sänker blodtrycket är både vedertaget och bevisat i studier. Men vilka olika sätt att bastu finns det?

1. Komplett bastu
2. Twin - bastu + ångbastu
3. Ångbastu eller ångdusch
4. Infraröd bastu

 

Klassisk torrbastu som basturum. Bild: TylöHelo Impression.

 

Infraröd bastu som basturum. Bild: Tylö Cottage.

Ångbastu som basturum. Bild: TylöHelo Impression.

Den klassiska heta torrbastun med 70-95 °C och en luftfuktighet på 5-15% är det mest populära valet. Mjuk ångbastu, med 45-65 °C och en luftfuktighet på 40-55% en längre stund är ett annat populärt sätt att njuta. Då behöver man en ångbastu. Det tredje valet är en fuktigt ångbad, med 40-45 °C och en luftfuktighet på 100%.

Det sista alternativet är en infraröd bastu. Hettan från infrastrålarna tränger djupare in i kroppen och börjar värma upp kroppen omedelbart. Infraröd bastu har länge använts på sjukhusen, till exempel för att behandla och värma patienter med värk och för att påskynda läkningen av idrottsskador.

Det är alltså den bastande som värms upp, snarare än luften runt omkring som i en vanlig bastu. Det gör att infraröd bastu upplevs som svalare och mildare än en traditionell bastu, samtidigt som den resulterar i samma avslappning och ymniga svettning. För den som upplever en traditionell bastu som alltför het, kan alltså infrarött vara ett bra alternativ.

 

För- och nackdelarna med basturum

+ behändigt med byggsats
+ snabb installation
+ prisvärt när allt ingår och går att montera själv
+ passar i ett befintligt badrum, utan att förstöra fuktspärrar
+ det enda som behövs är en behörig elektriker
+ ökar värdet på boendet
+ möjlig att demontera utan åverkan på rummet

- ännu lyxigare design med helt platsbyggd bastu
- begränsade antal layouter

 

Inköpslista: Det här behöver du

1. Färdig bastu som byggsats
2. Måttband eller tumstock
3. Sax
4. Skruvdragare / borrmaskin
5. Skruvmejsel
6. 17mm fast nyckel
7. Vattenpass
8. Stege

 

Forskning: Att bada bastu kan förlänga ditt liv

 

En forskningsstudie från Finland (2017) visar att bastubad har många hälsofördelar och därför kan bidra till att du lever längre. Deltagarna i studien fick sitta i en bastu med 73 graders värme och efteråt mättes kroppstemperaturens förändringar, blodtrycket och hjärtfrekvensen. Det visade sig att deras kroppstemperatur ökade med två grader, blodtrycket sänktes och blodkärlen blev mer elastiska. Dessutom ökade deltagarnas hjärtfrekvens på samma sätt som det skulle ha gjort under medelintensiv träning.

2015 publicerades en annan finsk studie gjord över lång tid på 2 315 finska män. Resultatet visar på högre dödlighet hos de deltagare som bastade en gång i veckan jämfört med de som bastat två eller tre gånger i veckan. Och ännu lägre risk att dö i förtid kunde ses hos den grupp som bastade över tre gånger i veckan.

 

KÖP HÄR: Alla våra färdiga basturum
KÖP HÄR: Twin - bastu + ångbastu
KÖP HÄR: Alla våra ångbastu och ångduschar
KÖP HÄR: Alla våra infraröda basturum