Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Golvvärme uterum – 3 vanliga frågor och svar

Golvvärme i uterummet gör att du kan utnyttja rummet även under den kalla delen av året. Men vilken golvvärme passar bäst i uterummet, vad kostar golvvärme och behöver uterummet isoleras? Här få du svar på frågorna de flesta funderar över.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Se all golvvärme el här


Läs också: Golvvärme el: 5 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt


Vill du använda ditt uterum året runt är golvvärme ett bra alternativ för uppvärmning. Golvvärme värmer upp uterummet på ett mer jämnt sätt än vad t.ex. infravärme gör. Har du dessutom klinker eller betonggolv i uterummet så värms golvet upp bättre eftersom det leder värme extra bra. Har ditt hem ett vattenburet värmesystem är vattenburen golvvärme att föredra. Har det inte det så kan elektrisk golvvärme vara ett bra alternativ.


Elektrisk eller vattenburen golvvärme i uterum?

Om du ska välja elektrisk eller vattenburen värme beror dels på om ditt hus har ett vattenburet värmesystem eller inte och dels på hur mycket du vill använda dig av golvvärmen. Är tanken att uterummet ska vara uppvärmt året runt och du har vattenburen uppvärmning så är vattenburen golvvärme det bästa alternativet. Har ditt hem ett annat värmesystem kan elektrisk golvvärme fungera bättre. Elektrisk golvvärme kan du dessutom styra enklare och slå på och av när du vill.

För att summera – vattenburen golvvärme om du ska använda uterummet året runt och om ditt hus har vattenburet värmesystem. Elektrisk golvvärme om du vill kunna värma upp golvet på ett snabbt och effektivt sätt.


Vad kostar golvvärme i uterum?

Det är svårt att säga en exakt kostnad för golvvärme i uterummet. Kostnaden är kopplad till flera faktorer, vilken typ av golvvärme du väljer, hur stor yta uterummet har och hur ofta golvvärmen är igång. Generellt kan sägas att vattenburen golvvärme är dyrare att installera men blir billigare på lång sikt om du har ett vattenburet värmesystem i huset, medan elektrisk golvvärme är billigt att installera men kan bli dyrare på längre sikt beroende på hur ofta det används.


Behöver uterummet vara isolerat?

I ett uterum med vattenburen golvvärme är det viktigt att det är bra isolering. Är isoleringen dålig riskerar vattnet att frysa under de kalla månaderna. Om ditt uterum har något sämre isolering är elektrisk golvvärme ett bättre alternativ eftersom den värms upp snabbare och du kan reglera värmen på ett enklare sätt. Glöm inte att du måste ha en värmeväxlare om du ska installera vattenburen golvvärme. Det gör att du kan blanda i frostskyddsmedel i vattnet utan att det blandas med husets värmesystem.

 

Golvvärmepaket Flooré

Ett vattenburet golvvärmepaket från Flooré som du kan lägga själv i ditt uterum.

KÖP HÄR: Golvvärmepaket Flooré för ingjutning

 

Värmeväxlarpaket LK Systems - 10

Ska du installera vattenburen golvvärme krävs en värmeväxlare för att skilja på vattnet i bostaden med vattnet som cirkulerar i golvvärmen. Här är ett värmeväxlarpaket från LK Systems.

KÖP HÄR: Värmeväxlarpaket LK Systems - 10

 

Golvvärmekit Ebeco

Ett elektriskt golvvärmekit från Ebeco som innehåller allt du behöver för att komma igång med installationen av golvvärme i uterummet.

KÖP HÄR: Golvvärmekit Ebeco Cable Kit 500

 


Läs också: Golvvärme trägolv – 8 vanliga frågor och svar

Läs också: Förvara ved – 4 sätt att förvara ved i hemmet

 

 

 

Populära produkter under kategorin Golvvärme

Populära artiklar