Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Hållbara utemöbler – så tar du hand om utemöbler i plast, rotting och trä

Är du osäker på vilka utemöbler som är mest lättskötta, hur du behandlar dem beroende på material och vad du behöver för att ta hand om utemöblerna? Allt detta går vi igenom här!

Av Bygghemma-redaktionen2024-04-08


Det finns utemöbler i flera olika material. Vilket material du ska välja beror såklart på hur du vill att de ska se ut, men också på hur mycket tid du vill lägga på att underhålla och behandla dem. Vill du ha lättskötta möbler är plastmöbler något för dig. Är du mer fokuserad på utseende och bekvämlighet passar kanske trä- eller rottingmöbler bättre. Aluminiummöbler är för dig som vill ha något snyggt och lättskött. I denna artikeln svarar vi på hur du tar hand om utemöbler i trä, plast, konstmaterial, rotting och aluminium.

Behandla utemöbler i trä

Utemöbler i trä är både snyggt och bekvämt. För att träet ska behållas i samma skick måste det behandlas. Det räcker att olja in utemöblerna en gång per år. Vill du vara säker på att oljan tränger in tillräckligt i möblerna är det bra att slipa möblerna innan behandlingen, men det är inget måste. Behandlas möblerna inför varje säsong kommer du kunna använda samma möbler i flera år. Skulle möblerna tappa färg eller bli kantstött går det att måla på lasyr lämpat för trämöbler.

Våra olika träoljor

Läs också: Välj rätt träolja – 3 populära produkter till altanen och utemöblerna

 

Loungegrupp Gotland

Loungegrupp Gotland från Hillerstorp tillverkad av FSC-certifierad kärnvirke från Norrland.

Se fler utemöbler i trä här

Ta hand om utemöbler i plast

Utemöbler i plast är både prisvärda och lättskötta. Plast står emot regn och behöver bara rengöras någon gång ibland. I vissa fall kan plastmöbler mögla men det går att undvika genom att vaxa med till exempel bilvax en gång om året. Kom ihåg att rengöra innan du vaxar.

Köp bilvax här

Se våra utemöbler i plast

 

Ta hand om utemöbler i konstmaterial

Utemöbler i konstgjort material är tacksamt eftersom det inte behöver behandlas. Torka av möblerna med vatten och såpa så kan de stå ute året om. Det finns dock konstmaterial i olika kvalitéer och för att vara säker på att få ett slitstarkt möblemang ska du välja ett av bra kvalitet som kan stå emot UV-strålning.

 

Hållbara utemöbler - Vamos Venture Home

Loungegruppen Vamos från Venture home kommer med sköna dynor och stilrent bord.

Se fler utemöbler i konstmaterial

Ta hand om utemöbler i rotting

Rotting har blivit trendigt de senaste åren och är ett snyggt material på utemöblerna. Däremot är det inte ett material att föredra om du ska placera möblerna utomhus under bar himmel. Rottingmöbler passar bäst i det inglasade uterummet där det inte blir utsatta för sol och regn. Det räcker att rengöra möblerna regelbundet med en trasa. Står de i en torr miljö kan möblerna även behöva oljas in för att undvika att träet spricker.

Våra olika träoljor

 

Hållbara utemöbler - Matgrupp Lyckesö

Rottingstolar, som fåtöljen Lyckesö från Hillerstorp, skapar en skön och lyxig känsla i uterummet.

Se fler utemöbler i rotting här

Ta hand om utemöbler i aluminium

Utemöbler i aluminium är tacksamt eftersom det är hållbart och i princip underhållsfritt. Dessutom är de enkla att flytta runt på. Rengör möblerna med vatten, såpa och en trasa så håller de sig snygga hela säsongen.

Panama, ett matbord tillverkat i aluminium.

Se alla utemöbler i aluminium här

Möbelskydd till utemöbler

Oavsett vilket material utemöblerna har kommer de att slitas med tiden. För att vara säker på att möblerna håller i flera säsonger kan ett möbelskydd som dras över möblerna vara en smart lösning. Möbelskyddet kan också vara ett alternativ till dynlådan, eftersom dynorna och kuddarna ryms under skyddet.

Se alla möbelskydd till utemöbler här

Se alla dynlådor här


Läs också: Behandla trall på rätt sätt – tryckimpregnerad, lärk och komposit

 

Populära artiklar