Högtryckstvätten – en mångsidig hjälpreda

En högtryckstvätt är bland de mest mångsidiga hjälpmedel som finns för skötsel av bil, hus och trädgårdsinstallationer. Med rätt tillbehör blir arbetet inte bara enklare – bilens lack håller längre och du slipper repor, villataket bevaras fint och terrassen är inte mossgrön när det är dags att ta fram solstolarna.

Det är inte sällan bilen eller motorcykeln som inspirerar till att köpa en högtryckstvätt. Men de flesta märker snabbt att det rör sig om en extremt mångsidig maskin, berättar Magnus Sigvardsson, key account manager på Nilfisk.

Han konstaterar att en av de stora fördelarna med att tvätta bilen med högtryck är att grus och partiklar som kan skada lacken försvinner. För ett optimalt resultat startar han själv med en torr bil och lägger på bilschampo med ett skummunstycke.

– Konceptet med schampot i en separat flaska är unikt och gör att jag slipper avlagringar i pumpen och i handtagets ventiler.

Sedan byter han till ett högtrycksmunstycke och spolar bort damm, lera och schampo. Ytorna tvättar han sedan med en ny roterande borste som funkar till både lack och fälgar.

– Vaxschampo ger den där sista lystern i lacken. Den som vill kan komplettera med ett vinklat munstycke och bli kvitt rostskapande smuts från underrede, fälgar och skärmkanter.

 

För fasaden och taket

En högtryckstvätt har naturligtvis fler användningsområden och det gör den väldigt mångsidig och användbar. Inte minst med rätt tillbehör. Till träterrassen finns redskap som arbetar med roterande vattenstrålar, som en gräsklippare utan knivar. En grövre trädgårdsborste som fästs på högtryckstvätten fungerar bra på fasader.

Tak i närheten av stora träd är ofta extra utsatta för mossangrepp. Med en högtryckstvätt och en taktvätt med lång räckvidd kan man dock enkelt behandla detta säkert nerifrån marken. Först sprutas ett rengöringsmedel upp, ett vitt skum som ”smälter bort” efter en stund.

– Under två till tre månader verkar medlet. Sedan följer smuts, mossa och alger med regnvattnet bort, säger Magnus Sigvardsson och avslutar med ett köpråd:

– Lång räckvidd är viktigt. Minst sex meter slang kan varmt rekommenderas, men det finns tvättar som har 10 till 15 meter stålarmerad gummislang. Det gör hela din användning mycket lättare då slangen följer med dig smidigt och är lätt att veva upp på slangvindan. Pumpen ska helst vara tillverkad i aluminium eller mässing. Slutligen tycker jag att du ska satsa på en terrasstvätt med ställbart tryck så det går att höja trycket om du tvättar stenplattor eller sänka trycket för trä.