Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Klickgolv guide – köpa och lägga klickgolv i vinyl, laminat och parkett

Klickgolven är alltjämt populära och utbudet har ökat enormt de senaste åren – inte minst bland vinylgolv. Fördelarna med klickgolv är att de ofta är prisvärda och snabba och enkla att lägga. Här går vi igenom olika typer av klickgolv och vad du ska tänka på vid läggning.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Välja golv – trägolv, laminat, linoleum eller vinyl


Vad skiljer olika klickgolv åt – vinyl, laminat, linoleum och parkett?

Klickgolv finns idag i både vinyl, laminat, linoleum och parkett. Även om det finns några olika varianter är grundprincipen densamma – att golvplankorna “klickas fast” i varandra utan att det behövs lim, spik eller skruv. Gemensamt för klickgolv är också att de består av olika lager med ett ytskikt överst. I ett laminatgolv kan till exempel det översta lagret bestå av plast som ser ut som trä medan i ett parkettgolv består det översta lagret av riktigt trä.


Köpa klickgolv – vad ska jag tänka på?

Vissa förknippar klickgolv med sämre kvalitet jämfört golv i massiva material. Utbudet av klickgolv har dock ökat enormt de senaste åren och idag finns det både golv som håller hög standard och golv som är lite enklare. Generellt kan man säga att du får den kvalitet du betalar för. Förutom pris bör du förstås också fundera på vad du tycker är snyggt och vad som passar bostaden, men också hur mycket tid du vill lägga på skötsel och vad som passar för just din familj. Hundar och barn ger till exempel ett ökat slitage och då kan ett laminatgolv vara att föredra framför ett parkettgolv. Om du vill göra ett hållbart val kan du också titta på tillverkningsprocessen samt om materialet kan återvinnas när golvet byts ut i framtiden.


Köp till hantverkare på ett klick

När du köper klickgolv av Bygghemma har du även möjlighet att köpa till installation och montering. Vi kan erbjuda tjänsterna i nästan hela Sverige och alla installationer utförs av certifierade hantverkare i enlighet med svensk branschstandard. För att köpa till hantverkare fyller du i vårt formulär och berättar att du vill ha hjälp med installation och montering av golvet i rutan "Lämna ett meddelande". Ta dig till sidan för installationer här:

Installation Klickgolv


Hur lägger jag ett klickgolv på egen hand?

Börja med att undersöka om du behöver ta bort det befintliga golvet där ditt nya klickgolv ska ligga – det är inget måste men kan vara en fördel om du vill slippa att anpassa trösklar, dörrblad och lister till en ny höjd. Du kan välja att ta bort alla golvlister eller låta dem sitta kvar och komplettera med en smyglist i efterhand. Förutom golv och eventuella nya lister bör du också köpa ljud- och stegdämpning som du lägger under det nya golvet. Oftast lägger man golv längs med ljuset men det beror också på rummets utformning och hur golven ligger i anslutande rum. Klicka ihop golvplankorna längs med långsidorna. Det är viktigt att skarvarna går ihop ordentligt och att det inte blir några glipor. Använd en hammare och slagkloss för att försiktigt få ihop tröga golvplankor.


4 trendiga klickgolv

Hållbart, mönster, färg och mörkt trä är några av trenderna när det kommer till klickgolv. Här tipsar vi om fyra av våra favoriter.

 

Linoleumgolv Forbo Marmoleum Click Nebula 30x30 cm

Linoleumgolv Forbo Marmoleum Click är ett Svanenmärkt, högkvalitativt linoleumgolv, tillverkat av naturmaterial. Extremt lätt att lägga och finns i många olika färger.

 

Lägga klickgolv - Vinylgolv Kährs LT Click Grossglockner CLS 300

Vinylgolv LT Click Grossglockner CLS 300 från Kährs är ett slitstarkt vinylgolv med exklusivt och naturtroget skiffermönster. Lämpar sig väl för utrymmen med golvvärme. 

 

Klickgolv guide - Parkettgolv Kährs Ek Palazzo Biondo Ek Holländskt Mönster

Kährs Palazzo Biondo Ek Holländskt Mönster är ett mycket populärt parkettgolv. Golvet ingår i European Renaissance Collection med klassiska golv i ek och valnöt som bygger på svunna epokers praktfulla golvstilar.

 

Klickgolv guide - Parkettgolv Kährs Cosenza Mattlackad Ek 1-stav

Kährs Cosenza Mattlackad Ek 1-stav är ett livfullt golv med stora färgvariationer, kvistar och ådringar.

 

Se samtliga trägolv

Se samtliga laminatgolv

Se samtliga vinylgolv

Se samtliga linoleumgolv

Steg- och ljuddämpning

Se samtliga klickgolv


Läs också: Bygga innervägg – så gör du steg för steg

Läs också: Vitlaserad, mörk eller klassisk ekparkett – 5 populäraste ekgolven just nu
 

Populära trägolv

Parkettgolv Kährs Como Ek 3-stav Mattlack

Parkettgolv Kährs Como Ek 3-stav Mattlack

589 kr/m²

Spara -2 %

Kampanj

tom 19/12

Parkettgolv Kährs Skagen Mattlackad Vit Ask 3-stav

Parkettgolv Kährs Skagen Mattlackad Vit Ask 3-stav

699 kr/m²

Spara 0 %

Kampanj

tom 19/12

Förväntas åter i lager 2023-12-14

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också