Inreda balkong: Odla, vila, sola och njut!

När det börjar bli varmare är det hög tid att ta vårt pick och pack och flytta ut så mycket det bara går. Här kommer några tips till er som har balkong och vill skapa en grönskande och underbar oas på några få kvadrat.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-29


Läs också: Bäst i test elgrillar – vi jämför 4 grillar i olika prisklasser


Letar du inspiration till balkongen? Vi frågade inredaren och trädgårdsälskaren Marie Söderberg om hennes bästa tips när det kommer till odling och inredning på liten yta.


Odla på balkong

Du behöver inte ha en stor trädgård för att odla härliga ätbara växter. Satsa på att odla sånt du verkligen tycker om och att planera ditt nya projekt efter utrymmet balkongen tillåter. För en mindre balkong är det perfekt att odla i olika lådor som du hänger runt om på räcket, för då har du golvytan helt fri för sittplatser. För dig som drömmer om ett växthus och har en något större balkong eller uteplats – satsa på en odlingsvitrin, det är ett växthus i miniformat.

 

Växthus Halls Altan 2 0,9 kvm Grön
Miniväxthus Altan 2 för den större balkongen.

 

Odlingsvitrin Juliana Balcony
Odlingsvitrin Juliana Balcony kan monteras på balkongen eller installeras på en vägg.

Våra balkongmöbler


Körsbärstomater som odlas i kruka är smart för balkong, du kan köpa färdiga eller förodla hemma. Gurkor trivs på balkongens soliga plats. Om du har möjlighet att hänga upp en ampel är det ju extra festligt att odla jordgubbar där.

Maries favoritgrönsaker att odla på balkongen:
chili
bönor
cocktailtomater
sallad
örter.

Grönsaker som kräver lite mer tid och plats men som är roligt att odla:
morötter
potatis
gurka
jordgubbar och andra bär.

Tips 1
Så inte alla dina frön på en och samma gång, så har du tillgång till god sallad under hela sommaren.

Tips 2
Blanda gärna grönsaker med blommor, varannan ringblomma och sallad. Och så dill, förutom att de doftar gott så är dess kronor så fina att plocka av och blanda in i blomsterbuketter.

Planteringskärl och krukor

 

Blomlåda PLUS
Blomlåda PLUS kan med fördel användas till både dina favoritgrönsaker och blommor.

 

Inreda balkong

Sist men inte minst ska du ju såklart inreda din balkong. Ett tips är att välja naturmaterial som bambu, bomull och jute som ger en avkopplande känsla. Få mer harmoni genom att blanda några få kulörer i olika nyanser som du matchar upp med vitt och naturfärger.

 

Kuddfodral Mogihome Tibet
Fårskinn höjer känslan på balkongen. Här i form av Tibet kuddfodral.


Satsa även på en fin lättskött balkongmatta – det ger en ombonad känsla och tillsammans med kuddar, plädar och mysig belysning skapas den perfekta atmosfären mellan inne och ute. Där och då är det njutbart att sitta stilla sommarkvällar och beundra dina odlingar!

Utomhusmattor

Kuddar, fällar och plädar

Balkongbelysning

Se allt inom balkong och balkonginredning

 

Marie Söderberg
Marie Söderberg, inredare och trädgårdsälskare som driver Stilrummet. Besök Stilrummet på Facebook, Instagram och på webben. Du kan också följa Maries trädgårdsprojekt på instagram #villasigridberg