Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Klätterväxt skugga – 5 slingerväxter som trivs i skuggiga lägen

Har du en skuggig del av tomten som du inte vet vad du ska göra av? Lugn! Det finns flera klätterväxter som trivs alldeles utmärkt i skugga. Här tipsar vi om några av våra favoriter.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Se hela vårt utbud av klätterväxter

 

Om du vill plantera en eller flera klätterväxter på en skuggig del av tomten är det extra viktigt att du läser på och väljer sorter som verkligen trivs i skugga. Olika murgröna är givna kandidater, men även vissa kaprifol och vinväxter kan fungera. Kanske hittar du det du söker bland våra tips nedan!

 

Slingertry

Slingertry Hall`s Prolific

Lonicera japonica Hall`s Prolific är en vintergrön kaprifol i skyddat läge. Blommar med väldoftande rörformiga gul-vita blommor under juli-september. På hösten kommer små dekorativa svarta bär. Vid hårda vintrar kan bladen falla. En utmärkt klättrare för att täcka stora utrymmen, långa staket och byggnader. Effektiv som marktäckare. Älskas av fjärilar, bin och humlor.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd 3-4 m
Zon: 1-2

KÖP HÄR: Slingertry Hall`s Prolific 40-60 cm

 

Kinavildvin

Kinavildvin

Parthenocissus henryana är en vinväxt som passar väldigt bra för att snabbt täcka stora ytor. Fantastiska mörkgröna eller bronsfärgade blad med silvriga bladnerver. Mycket populär för sina färgstarka rödrosa blad på hösten och de små blå-svarta dekorativa bären på hösten. Växten introducerades i Kina 1894. Passar utmärkt att täcka väggar och staket men kan även lätt odlas i en kruka.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 5-8 m
Zon: 1-5

KÖP HÄR: Kinavildvin 40-60 cm

 

Vintertry

Vintertry

Klättrande och mycket dekorativt inslag i glest buskage eller spaljé. De slingrande lianerna är vintergröna. I juni och aug slår fantastiska gulröda trumpetformade blommor ut. Det är en perfekt sort att placera i skugga till halvskugga och gärna i näringsrik och fuktig jord.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen storlek: 3-4 m
Zon: 1-2

KÖP HÄR: Vintertry 40-60 cm

 

Kaukasisk murgröna

Murgröna Sulphur Heart

Storbladig vintergrön Murgröna Sulphur Heart har extra stora, gulgröna, hjärtformade blad. Bladen är mörkgröna på kanten med gulgrön prick i mitten. Bladen är ca 15 cm långa och 12 cm breda. Blommar med små gulgröna blommor på hösten och har dekorativa bär. Passar perfekt att odla mot en vägg, mur eller som grundskydd.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 4-6 m
Zon: 1-3

KÖP HÄR: Kaukasisk Murgröna Sulphur Heart 40-60 cm

 

Murgröna Goldheart

Murgröna Goldheart

Hedera helix Goldheart är en stilfull och lättodlad vintergrön murgröna. Bladen är små mörkgröna med gul-vita fläckar i mitten. Växer väldigt bra på skuggiga och fuktiga platser. Sorten är en snabbväxande klättrare som trivs i princip överallt och täcker snabbt plank, murar och vägar. Trivs bäst i halvskugga och skugga.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 5-6 m
Zon: 1-3

KÖP HÄR: Murgröna Goldheart 40-60 cm

 

Läs också: 5 buskar som trivs i skugga

Läs också: Perenner skugga – 5 sorter som klarar sig utan direkt sol

Läs också: Blommande buskar - så får du njuta av en blommande trädgård sommaren lång

Läs också: Snabbväxande klätterväxter - 5 sorter som är perfekta till spaljén eller staketet

 

Populära artiklar