Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

5 buskar som trivs i skugga

Har du platser i trädgården där solens strålar inte kommer åt? Ingen fara! Här tipsar vi om fem prydnadsbuskar som trivs utmärkt även i skuggiga lägen.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Se vårt utbud av prydnadsbuskar

 

Växter i skugga

Med helskugga i trädgården menas en plats som får mindre än 2 timmars solljus per dag. Halvskugga innebär 3-4 timmars solljus per dag. Det finns växter och buskar för alla lägen. På en skuggig plats kan du med fördel välja växter med ljusa blad eller vitaktiga blommor då dessa ljusar upp och faktiskt syns bättre jämfört med om de hade stått på en solig plats. 

 

Buskar i skugga Klätterbenved

1. Vitbrokig Klätterbenved

Med en vintergrön marktäckare kan du njuta av grönska året runt. Den vitbrokiga klätterbenveden trivs bra i både sol och skugga och är mycket lättodlad. Kombinera gärna de vitbrokiga bladen med mörkare grön växtlighet och skapa härliga kontraster i rabatten. Härdig i zon 1-4. 

KÖP HÄR: Vitbrokig Klätterbenved

 

Småbladig buxbom

2. Buxbom

Även buxbom är en vintergrön växt och är tack vare sitt täta växtsätt perfekt för formklippning. Denna mörkgröna klassiker passar både som solitär och som häck. Faulkner är också härdigare än vanlig buxbom och klarar sig väl upp till zon 4.

KÖP HÄR: Buxbom

 

Rhododendron Percy Wiseman

3. Rhododendron Percy Wiseman

En sagolikt vacker buske som blommar med överdådiga blomklasar i maj-juni. Blommorna ramas in av ett tätt vintergrönt bladverk. Planteras i torvblandad porös surjord och marken täcks gärna för att förhindra uttorkning. Härdig i zon 1-4. 

KÖP HÄR: Rhododendron Percy Wiseman

 

Lagerhägg

4. Lagerhägg 

En låg kompaktväxande vintergrön buske med dekorativt bladverk som blommar rikligt med vita blommor i maj-juni. Lagerhäggen är tålig och trivs bra i halvskugga-skugga. Den står gärna vindskyddat och passar utmärkt som undervegetation i buskage. Härdig i zon 1-3

KÖP HÄR: Lagerhägg

 

Buskar i skugga blodlönn

5. Japansk blodlönn

Japansk blodlönn har ett upprätt lite skärmformat växtsätt. Bladen är flikiga och exotiskt mörkröda. Den passar både som solitär och i grupp. De röda bladen skapar vackra kontraster i trädgården och ger en lite exotisk touch. Höjden blir 2-3 meter och lika bred. Den vill stå i sur jord (jord med lågt PH) och gärna lite halvskuggigt. Härdig i zon 1-3.

KÖP HÄR: Japansk Blodlönn

 

Fler växter för skugga och halvskugga

 

Läs också: Snabbväxande buskar – 5 sorter som ger utmärkt insynsskydd

Läs också: Blommande buskar: Så får du njuta av en blommande trädgård sommaren lång

Läs också: 5 höstblommande perenner som trivs i halvskugga 

Läs också: Perenner skugga – 5 sorter som klarar sig utan direkt sol

 

Populära artiklar