Buskar i skugga: 4 sorter som är perfekta för skuggiga lägen

Har du platser i trädgården där solens strålar inte kommer åt? Ingen fara! Här tipsar vi om fyra prydnadsbuskar som trivs utmärkt även i skuggiga lägen.


Läs också: Så tar du hand om gräsmattan under våren och försommaren


Med helskugga i trädgården menas en plats som får mindre än 2 timmars solljus per dag. Halvskugga innebär 3-4 timmars solljus per dag. Det finns växter och buskar för alla lägen. På en skuggig plats kan du med fördel välja växter med ljusa blad eller vitaktiga blommor då dessa ljusar och faktiskt syns bättre jämfört med om de hade stått på en solig plats. 

 

Buskar i skugga Klätterbenved

1. Vitbrokig Klätterbenved

Med en vintergrön marktäckare kan du njuta av grönska året runt. Den vitbrokiga klätterbenveden trivs bra i både sol och skugga och är mycket lättodlad. Kombinera gärna de vitbrokiga bladen med mörkare grön växtlighet och skapa härliga kontraster i rabatten. Härdig i zon 1-4. 

KÖP HÄR: Vitbrokig Klätterbenved

 

Buskar i skugga Buxbom

2. Buxbom

Även buxbom är en vintergrön växt och är tack vare sitt täta växtsätt perfekt för formklippning. Denna mörkgröna klassiker passar både som solitär och som häck. Härdig i zon 1-3.  

KÖP HÄR: Buxbom

 

Buskar i skugga Perenn Plymspirea

3. Perenn Plymspirea

Plymspirean är en ståtlig och livskraftig perenn som storleksmässigt kan växa om en del buskar i trädgården. En praktfull och yvig växt som passar utmärkt som solitär i trädgården.  

KÖP HÄR: Perenn Plymspirea

 

 

Buskar i skugga Rynkolvon

4. Rynkolvon 

Rynkolvon är en medelstor vintergrön buske som trivs i de flesta lägen. Bladen är djupt fårade (eller rynkiga) och ludna. De små gulvita blommorna sitter i breda samlingar.  Härdig i zon 1-4. 

KÖP HÄR: Rynkolvon

 

Fler växter för skugga och halvskugga