Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Snabbväxande klätterväxter: 6 perenna sorter som är perfekta till spaljén eller staketet

En snabbväxande klätterväxt är ett av de mest effektiva sätten att få till frodig grönska, vind- och insynsskydd i trädgården. Här tipsar vi om fem klättrare som växer så det knakar.

Av Bygghemma-redaktionen2024-03-04


Se vårt utbud av klätterväxter här


Många vet att humle är en av de mest snabbväxande klätterväxterna, men det finns fler “räddare i nöden”. Bokharabinda är minst lika snabb och ger ett tätt och frodigt intryck och med Vitalba Klematis får du dessutom vackra vita blommor. Fundera igenom vad som passar i just din trädgård och låt dig inspireras av våra tips nedan!

 

Bokharabinda

Bokharabinda

Mycket snabbväxande klätterväxt. Passar för att snabbt täcka ytor eller skapa frodiga spaljéer. Blir ett frodigt grönt bladverk och aningen förvedade rankor. De små vita blommorna sitter i avlånga vippor och ger ett graciöst intryck. Blomningen är riklig mellan juli-oktober. Eftersom att den blommar på årsskotten så kan den beskäras ganska kraftigt efter säsong eller på vårvintern. Placeras bäst i soliga lägen, gärna i näringsrik och väldränerad jord.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 6-7 m
Zon: 1-3

KÖP HÄR: Klätterväxt Bokharabinda @Plant 40-60 cm

 

Snabbväxande klätterväxt - pipranka

Pipranka

Klättrande, slingrande och kraftigt växande med ett mycket dekorativt bladverk. Bladen är frodigt gröna och hjärtformade. Blommorna är små och pipformade och blommar i juni-juli. Relativt lättodlad och lättskött. Trivs i soliga-halvskuggiga lägen och gärna näringsrik och mullrik jord. Kan behövas bindas upp vid snabb tillväxt. Beskärs på vårvintern.

Leveransstorlek: 40-60 cm cm hög
Storlek fullvuxen: 3-5 m hög
Zon: 1-5

KÖP HÄR: Klätterväxt Pipranka @Plant 40-60 cm

 

Humle storfruktig

Humle storfruktig

Humlen är en klassisk lättodlad och härdig klätterväxt. Klättrar och täcker ytor snabbt, med ett frodigt och grönt bladverk. Bladen är stora och den skjuter långa rankor för att öka i volym. Blommorna är små och nätta, ljusgröna aningen kottelika. Denna sort blommar lite senare, i augusti-september och har även aningen större kottar än vanlig humle. Trivs i de flesta lägen, gärna i näringsrik och fuktig jord.

Leveransstorlek: 10-80 cm hög
Fullvuxen höjd: 4-5 m
Zon: 1-6

KÖP HÄR: Klätterväxt Humlestorfruktig @Plant 10-80 cm

 

Vitalba Klematis

Vitalba Klematis

Kraftigt växande klematis med dekorativt bladverk, täcker snabbt spaljé, mur eller staket. Blommorna är vita och stjärnformade i storleken mindre. Blommar rikligt och överdådigt juli-september. Lättskött och lättodlad och trivs i soliga till halvskuggiga lägen. Planteras gärna i näringsrik och väldränerad jord. Beskär den ganska kraftigt (en bit ovanför markyta) tidig vår eller sen höst, då de blommar på årsskotten.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 3-7 m
Zon: 1-4

KÖP HÄR: Klätterväxt Vit Vitalba Klematis @Plant 40-60 cm

 

Snabbväxande klätterväxter - Blomsterkaprifol

Blomsterkaprifol Goldflame

En lättodlad och och vacker kaprifol som blommar med rörformiga, rosa/rödrosa blommor under juni-augusti. På hösten kommer dekorativa oätliga röda bär. Bladen är ovala, medelstora, blågröna och ger fin gul höstfärg. Mycket tålig sort som uppskattas av fjärilar, bin och humlor.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 3-4 m
Zon: 1-3

KÖP HÄR: Klätterväxt Blomsterkaprifol Omnia Garden Goldflame 40-60 cm

 

Snabbväxande klätterväxter - Klättervildvin

Klättervildvin

En snabbväxande och tålig klätterväxt som kan slingra sig upp längs stöd som murar, träd eller staket. Växten har stora, femdelade flikiga blad som bildar ett tätt och frodigt bladverk. Under sommaren är bladen gröna eller mörkgröna och under hösten övergår de i fantastiska röda nyanser, vilket ger en imponerande färgskala.

Leveransstorlek: 40-60 cm hög
Fullvuxen höjd: 4-5 m
Zon: 1-5

KÖP HÄR: Klätterväxt Klättervildvin Omnia Garden 40-60 cm

 

Se fler klätterväxter här

 

Läs också: Vintergröna klätterväxter: 6 sorter som är gröna året om

Läs också: Blommande klätterväxter – 7 vackra klättrare i olika färger

Läs också: Klätterväxter i skugga

Läs också: Klätterväxter soligt läge – 5 heta tips

 

Populära artiklar