Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Skapa den perfekta rabatten med låga perenner

Vill du skapa en rabatt i olika nivåer, en rabatt som är tät och bjuder in pollinatörer? Då är låga perenner något för dig. Genom att blanda lite högre och lägre perenner och genom att variera blomningstid och färg kan du skapa en drömlik rabatt. Här bjuder vi på tips till dig söker efter låga perenner.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-23


Se alla våra perenner


Val av perenn

En perenn är en blomma som återkommer år efter år och oavsett om plantan är hög eller låg är skötselråden ungefär de samma oavsett variant. När du väljer vilken typ av perenn du ska plantera bör du fundera på vilket läge rabatten har, om det är mycket sol, och vilken typ av känsla du vill skapa. I plantans produktbeskrivningen ser du inte bara vilken höjd den har som fullvuxen utan även zonläge och om den vill stå i soligt eller skuggigt läge. Räkna även ut hur många plantor du behöver genom att titta på vilket planteringsavstånd plantan kräver. Välj därefter perenner utefter de förutsättningar som din trädgård och rabatt har. På så sätt ger du plantan de rätta förutsättningarna för att skapa din blomsterdröm.


Låga perenner

Låga perenner brukar vara upptill ca 40 cm höga och är allt från marktäckare till växter som kan stå som solitärer. En låg perenn passar väldigt bra att plantera tillsammans med buskar och andra högre växter. Låga perenner är perfekta som utfyllnad i rabatter som annars kan se lite tomma ut.

Det är inte bara perennens färgrika blommor som förgyller en rabatt utan även blommans gröna blad. Bladen på perennen varierar i nyanser och form vilket skapar en mjuk harmonisk övergång mellan plantorna. Låga perenner uppskattas även av våra små pollinatörer och lockar till sig både humlor, fjärilar och andra insekter.

Tips på låga perenner upp till 20 cm höga

Låg perenn

Krypmalört har ett silvergrått bladverk som framhäver andra accentfärger i din rabatt. Perennen blir ungefär 20 cm hög.

 

Låg perenn

Flocknäva växer snabbt i din rabatt, låt den växa fritt över kanten och skapa illusionen av att den får växa fritt. Perennen blir ungefär 20 cm hög.

 

Låg perenn

Ormrot är en marktäckande perenn som har ljuvliga mörkrosa blommor som blir ungefär 20 cm hög.

 

Låg perenn

Flox är en perenn som passar väldigt bra i stenpartier eller murar. Den blir ungefär 15 cm hög och har små söta violetta blommor.


Tips på låga perenner upp till 40 cm höga

Låg perenn

Ull eternell rama in din rabatt med silvergrå perenn. Denna underbara eternell blir ungefär 40 cm hög.

 

låg perenn

Nejlika är en perenn som växer i tuvor och sprider sig snabbt, den blir ungefär 30 cm hög och doftar kryddigt.

Se fler perenner här


Skötsel av dina perenner

Oavsett om du har låga eller höga perenner kommer du behöva ge din rabatt lite kärlek och vårdnad. Klipp bort nervissnade blommor och rensa bort ogräs så plantorna kan växa på i sin egen takt. Vattna regelbundet och vid behov tillför du extra jord.

Vid plantering av perenner kan du utgå från skissen du skapade när du planerade din rabatt. Gräv ut jorden och ta bort eventuellt ogräs. Tillsätt planteringsjord och placera ut plantorna. Gräv ner roten behöver du tillsätta mer jord lägger du på den nu, tryck sedan till försiktigt. Kom ihåg att vattna rikligt.


Se vår planteringsjord

Se allt inom odling och trädgårdsskötsel

Läs också: Odla perenn i kruka

Läs också: Perenner som blommar länge

Populära produkter under kategorin Perenner

Planta Doftschersmin @Plant 10-pack

Förväntas åter i lager 2023-07-01

Planta @Plant Prakthypericum

Planta @Plant Prakthypericum

50,90 kr/st

Se priset!

Populära artiklar