4 tips för att göra din trädgård vårfin

Hur rensas rabatten bäst och hur får du gräsmattan grön och fin? Vi har tittat närmare på fyra saker som kan vara bra att checka av under vårstädningen.

Av Bygghemma-redaktionen2021-04-07


Läs också: Gödsla rätt – 3 vanliga frågor och svar 

 

Att utomhustemperaturen stiger och dagarna blir längre innebär att det är dags för vårstädning i trädgården. Nedan ger vi tips på hur du steg för steg får ordning i din trädgård och skapar en trivsam miljö inför vår och sommar. Mycket går att fixa för hand men med enkla verktyg kan det gå både snabbare och smidigare.

 

Vårstäda trädgård  4 tips 

1. Rensa ogräs i rabatten
2. Gör iordning uteplatsen och olja in utemöblerna
3. Se till att gräsmattan blir grön till sommaren
4. Plantera i din köksträdgård

 

1. Rensa ogräs i rabatten

Rensa bort gamla löv och ogräs som täcker rabatten. Var däremot uppmärksam så att inte små växande vårblommor förstörs. Lämna hellre lite ogräs, jorden mår bra av att en del organiskt material får ligga kvar. Klipp ner och beskär förra årets perenner, men klipp inte de grenar som redan fått nya skott. Ett tips är att skaffa en kompostkvarn som maler ner grenar och ogräs. Fliset av avfallet kan sedan användas som kompostering.

Det här kan du behöva när du rensar rabatten:

Kratta och räfsa

Ogräsupptagare

Beskärningsverktyg

Kompostkvarn

Läs också: Bäst i test kompostkvarn 


2. Olja in utemöbler

Ställ undan allt på uteplatsen och sopa bort all smuts. Snygga till utemöblerna genom att rengöra och olja in dem. Behandlingen skyddar möblerna och förstärker träets utseende. Blev du trött på dina möbler från förra året kan det vara dags att förnya uteplatsen helt. Köp en trevlig loungegrupp, kuddar och plädar i olika färger och en mysig ljusslinga.

Det här kan du behöva till din uteplats:

Träolja

Loungemöbler

Ljusslinga

Filtar och plädar

Läs också: Välj rätt träolja utomhus 

Läs också: 5 snygga loungemöbler till altanen

Olja in utemöblerSe till att olja in utemöblerna varje vår, så håller de längre och du slipper sprucket trä eller stickor. 

 

Gödsla gräsmattan

Efter vintern ser gräsmattan trist och ledsen ut. För att få en grön och fin gräsmatta igen kan den behöva hjälp på vägen. Börja med att räfsa bort lagom mycket grenar, kvistar, löv, kottar och mossa (gräset mår bra av att lite löv ligger kvar). När gräset har torkat upp och börjat växa är det dags att gödsla för att ge gräset näring. Det kommer göra att gräset blir härligt grönt så småningom. Ett tips är att använda en gödselspridare för att få en jämn spridning.

Det här kan du behöva till gräsmattan: 

Gräsgödsel

Gödselspridare

Läs också: Så tar du hand om gräsmattan under våren

Läs också: Så blir du av med mossa och ogräs

Läs också: Så gräsmatta - 9 enkla steg
 


Odla grönsaker i pallkrage

Har du inte redan förodlat dina grönsaker och örter inomhus kan du börja med det. Plantera sedan ut dem när frostnätterna har upphört. Ett trevligt sätt att plantera din köksträdgård är i pallkragar. Dessa finns i flera storlekar och kan målas så att de passar in i din trädgård. Passa på att plantera vårblommor i stora krukor och ställ på altanen när du ändå är igång.

Det här kan du behöva till din köksträdgård: 

Pallkrage och odlingskrage

Planteringskruka

Planteringsjord m.m.


Läs också: Bäst i test växtbelysning

 

Vårstäda trädgård - odla i pallkragePallkragar är perfekta för odling och går lätt att måla så att de passar fint till huset eller trädgården.

 

Se allt inom trädgård och utemiljö