Lättstädad toalett – funktionerna du ska titta efter när du byter wc-stol

Drömmer du om en lättstädad toalett som håller sig fräsch länge? Upptäck den nya generationens wc-stolar IDO Glow Rimfree®, utan spolkant och med smutsavvisande yta. Här går vi igenom fördelarna och tipsar om vad du ska tänka på vid bytet.


Se samtliga toaletter i IDO Glow Rimfree-serien


Från att ha sett ungefär likadana ut (och med liknande funktioner) har utvecklingen av toaletter tagit ordentlig fart de senaste åren. Önskemålen kom först från vårdsektorn men även företag och privatpersoner var kvicka med att se fördelarna med snabbstädade och hygieniska toaletter.

– När IDO Glow Rimfree® lanserades 2016 blev det lite av en modern milstolpe i badrumsvärlden. Visserligen fanns det produkter med delvis borttagen spolkant, men det unika med IDO Glow Rimfree® är att spolkanten har tagits bort helt. Lösningen krävde att vi uppfann en helt ny spolteknik, där vattenflödet sköljer hela toalettskålen noggrant utan att skvätta över, berättar Peter Bäckström på Geberit som är ägare till varumärket IDO.

 

IDO Glow Rimfree Spolteknik
IDO Glow Rimfree® är helt unik med sin helt spolkantsfria design och spolteknik. Foto: Geberit.


Lättstädad toalett håller bakterierna borta

Tanken att inte ha någon spolkant är lika enkel som genial – det ska helt enkelt inte finnas någon yta där bakterier och smuts kan gömma sig. Enligt Peter Bäckström är den största fördelen att man ser om toaletten behöver rengöras och kan torka av direkt.

– För hur ofta glömmer man inte bort eller har svårt att komma åt med borsten längst in under spolkanten – och då kan bakterierna frodas. Många försöker kompensera med mycket rengöringsmedel när det väl är dags att städa men det är förstås varken optimalt för plånboken eller miljön.

Även om avsaknaden av spolkant är den allra största fördelen finns det fler funktioner som underlättar städningen menar Peter Bäckström.

– Porslinet har vår släta IDO Smart-glasyr, som gör det extra svårt för smuts och kalk att få fäste och toasitsen går lätt att “knäppa” av och på om man vill rengöra extra noga. Dessutom är det standard med så kallad “Fresh WC” på de golvstående modellerna. Då kan du välja att få fräsch doft och färg varje gång du spolar.

 

IDO Glow Toalett Städ
Utan spolkant ser man om det behöver rengöras och kan torkas av direkt. Foto: Geberit.


Positiva effekter för både miljön och plånboken

En annan positiv effekt av den nya tekniken är att det krävs betydligt mindre vatten vid varje spolning.

– IDO Glow Rimfree® använder fyra liter vatten för en stor spolning och två liter för en liten. Det kan jämföras med äldre toaletter som förbrukar upp till tio liter vatten per spolning. Det är skillnad som verkligen syns på vattenräkningen och på sikt skulle jag säga att det lönar sig rent ekonomiskt att byta ut en gammal toalett. Sen är ju vattnet också en naturresurs som vi ska vara rädd om, säger Peter Bäckström och poängterar att om vi kan minska vår förbrukning gör det skillnad, både lokalt och globalt.

Men klarar verkligen toaletten att spola bra med så lite vatten?

– Absolut, det är också en av de stora fördelarna med den nya spoltekniken. Tillsammans med skålens utformning blir spolningen effektiv, till och med om man väljer den lilla spolningen.

 

IDO Glow Miljöbild
Toalettstol IDO Glow Rimfree 60 tillsammans med badrumsinredning i IDO Glow-serien. Foto: Geberit.


Lätt att byta ut toaletten själv

Enligt Peter Bäckström är det relativt enkelt att själv byta ut sin gamla toalett utan att för den sakens skull behöva renovera hela badrummet.

– Har man en golvstående toalett sedan tidigare är det enklast att byta mot en annan golvstående. Att byta till en vägghängd kräver lite större ingrepp, men det går ofta att lösa genom att använda en så kallad Geberit Monolith sanitetsmodul i kombination med IDO Glow Rimfree®. Vill man byta från en golvstående till en vägghängd tycker jag dock att man bör diskutera med en fackman först, så att allt blir rätt. Och är man det minsta osäker kan det vara bäst att låta fackmannen utföra jobbet åt dig. Ska man bara byta ut toaletten brukar det inte bli så dyrt.

Se samtliga toaletter i IDO Glow Rimfree-serien


7 fördelar med IDO Glow Rimfree® golvmonterad wc-stol

1. Ingen spolkant, mindre smuts och bakterier ger bättre hygien
2. Smutsavvisande IDO Smart-glasyr
3. Effektiv spolning
4. Sparar upp till 0,5 l vatten vid varje liten spolning, d.v.s. ca 4 000 l/år i en familj med fyra personer
5. Fresh WC-funktionen håller wc-stolen fräsch automatiskt
6. Sitsen kan fås med praktiska Quick Release-gångjärn och mjukstängande Slow Close-mekanism
7. Enkel att installera

 

IDO Glow Rimfree Golvstående
Toalettstol IDO Glow 36364 Rimfree. Foto Geberit.


7 fördelar med IDO Glow Rimfree® vägghängd wc-stol

1. Ingen spolkant, mindre smuts och bakterier ger bättre hygien
2. Smutsavvisande IDO Smart-glasyr
3. Effektiv spolning
4. Golvytan frigörs, vilket gör badrummet rymligare och lättare att städa
5. Sitsen kan fås med praktiska Quick Release-gångjärn och mjukstängande Slow Close-mekanism
6. Kan installeras i såväl nya badrum som vid renovering
7. Enkel att installera

 

IDO Glow Rimfree Vägghängd
Vägghängd Toalettstol IDO Glow 76166 Rimfree. Foto Geberit.