Måla utemöbler – 6 enkla steg hur du går tillväga

Efter ett antal säsonger kan utemöblerna se lite trötta och slitna ut, men med pensel och målarfärg blir de som nya igen. Här bjuder vi på en guide för hur du målar dina utemöbler steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2021-05-03


Läs också:
Väl rätt träolja utomhus 

 

Lagom till sommaren kan det vara bra att fräscha till och måla utemöblerna. Detta gör du enklast genom ett bra förarbete. Rengör noga, slipa om det behövs och behandla med träolja innan du sätter igång med målningen.

 

Måla utemöbler steg för steg


Det kan du behöva för att måla utemöbler:

Rengöringsmedel, ev. alg- och mögeltvätt, ev. högtryckstvätt, färgskrapa, slipmaskin, sandpapper, träolja, träoljepensel, fönsterfärg, trälasyr och penslar.


Gör så här:

1. Börja med att rengöra dina utemöbler noggrant. Ofta kan det räcka med en disktrasa och vanligt diskmedel, men är det väldigt ingrodd smuts kan det behövas starkare rengöringsmedel och en hård borste. Blanda rengöringsmedlet med diskmedel och ättika. Har möblerna drabbats av alg- eller mögelangrepp finns det speciella medel som tar bort det. Sitter angreppet hårt kan det underlätta med en högtryckstvätt.

2. Om möblerna är målade sedan tidigare skrapar du bort löst sittande färg med en färgskrapa. För att målarfärgen ska fästa bättre ska du slipa möblerna. Detta kan du göra med en slipmaskin. Använd sandpapper där det är svårt att komma åt.

3. För att utemöblerna ska hållas snygga längre, behöver de behandlas regelbundet. Ta reda på vilket träslag möblerna har och välj en olja efter det. Pensla på oljan så att den tränger in ordentligt och torka bort överflödig olja när du är klar.

4. När oljan torkat in är det dags att börja måla! Börja med en grundfärg anpassat för trä. Att grundmåla är inget måste, men det gör att möblerna skyddas från fukt bättre.

5. Fönsterfärg är en perfekt målarfärg för trämöbler eftersom den torkar fort, men det fungerar även med utomhusfärg eller trälasyr beroende på vilken känsla du vill åt. Pensla uppifrån och ner i ett tunt lager så färgen inte åker ner i springorna.

6. När färgen torkat målar du ytterligare två-tre lager. Det kan skilja sig något åt hur du målar beroende på vilken färg du använder så läs alltid produktens anvisningar först. För att få ett så snyggt resultat som möjligt är ett tips är att använda sig av olika penslar beroende på var på möbeln du målar. I skarvar och hörn kan det exempelvis vara enklare med en mindre pensel.

 

Läs också: Guide till att välja rätt målarpensel

Läs också: Bäst i test slipmaskin

Läs också: Bäst i test högtryckstvätt 

 

Färg till utemöbler

Måla utemöbler grundfärg

Grundfärg från Nordsjö som passar de flesta trämöbler.

 

Måla utemöbler fönsterfärg

Vill du måla dina möbler vita kan du använda denna fönsterfärg från Nordsjö.

 

Måla utemöbler lasyr

Måla dina utemöbler i lasyr. Denna terrasslasyr från Jotun finns i flera olika kulörer.

 

Läs också: Hållbara utemöbler – så tar du hand om utemöbler i plast, rotting och trä 

Läs också: Bygga utekök – 5 heta tips