Så blir du av med ohyra på växter utomhus

Ohyra på växter är aldrig en trevlig upptäckt. Men rätt som det är dyker skadedjuren upp och då är det viktigt att behandla växten direkt. Nedan ger vi tips på hur du upptäcker ohyra, hur du förebygger samt hur du behandlar de växter som drabbats.

Av Bygghemma-redaktionen2021-04-08


Läs också: Vårstäda trädgård - tips 


Det finns insekter som gör nytta i naturen och det finns insekter som skadar. Skadedjuren vill du inte ha i din trädgård, men ibland är olyckan framme och du kan bli tvungen att ta itu med ohyran. Det finns sätt att både förebygga och behandla växterna om ohyran tagit över. Insektsspray är ett bra alternativ att alltid ha hemma. Det håller ohyra som bladlöss, vita flygare, trips och spinnkvalster borta.

Hur gör jag om växterna har fått ohyra?

Har du upptäckt ohyra i ett tidigt stadie kan det räcka att torka eller skölja av insekterna, eller klippa av den angripna delen. Har ohyran spridit sig på växten kan du istället använda dig av insektsspray. Sprayen dödar insekterna och du blir kvitt ohyran. Du kan även blanda din egen spray - en deciliter såpa och nio deciliter vatten. Spraya två till tre gånger i veckan till dess att ohyran är borta. Andra medel som kan ge effekt är paraffinolja eller en skvätt t-sprit i såpvattnet.

Varför får jag ohyra på växterna?

Ohyra drabbar ofta växter som inte mår bra. Att ta hand om växterna och se till att de har tillgång till vatten och näring är därför det bästa sättet att förebygga ohyra. Ohyra kan även dyka upp om du överdoserar gödsel eller växtnäring eftersom insekterna trivs på växter som växer snabbt.

Hur kan jag förebygga ohyra på växterna?

Håll regelbunden koll på blad, stammar och jord och agera vid minsta tecken på ohyra. Ju tidigare upptäckt desto enklare att bli av med dem. Ett tips är att ta en närmare titt varje gång du vattnar växterna. Ser du insekter på bladen eller spår av ohyra i form av små hål eller prickar på bladen bör du spraya med medel.


Köp insektsbekämpning

Se våra sprayflaskor

Paraffinolja

Köp trädgårdshandskar


Läs också: Skydda dina växter mot sol


Läs också:
Gödsla rätt - 3 vanliga frågor och svar