Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Så förebygger du vattenskador

Vattenskada. Bara ordet kan ge vilken husägare som helst ångest. Men lugn, skadorna går att undvika. Här ger vi dig några råd.

Av Alexander Ljung2023-11-30

Försäkringsbolagen har tröttnat på vattenskador och ställer allt högre krav. Installationen måste vara fackmannamässigt utförd, annars kan ersättningen gå förlorad. Vad som är fackmannamässigt styrs av olika branschregler.

Den vanligaste vattenskadan är läckande kopplingar. Vattnet droppar och sprider sig i bostaden, underminerar golv och tränger ned i bjälklag. Ofta förvärras skadorna av felaktiga konstruktioner.

Reglerna för VVS heter Säker Vatten. De bygger på en enkel princip. Alla kopplingar ska vara synliga och så placerade att läckande vatten rinner ut där det inte gör någon skada. Det krävs också att hantverkaren kan sin sak om försäkringsbolagen ska betala full ersättning.

Idag finns ca 1 500 auktoriserade vvs-företag över hela landet. Du hittar dem i en sökbar databas på säkervatten.se.

Det lönar sig att välja kvalitetsprodukter, särskilt här i Sverige. Trycket i kommunalt vatten kan vara upp till 10 kg. Billiga vvs-produkter är ofta bara godkända för ett tryck på 2 kg.

Samtidigt som vattenskadorna minskar i badrum, ökar problemen i kök. Allt fler maskiner är anslutna till vatten. Det är kyl och frys med ismaskin, ångugn, kaffebryggare och så vidare.

I ett modernt kök finns ingen beredskap för utströmmande vatten. Badrum och tvättstuga har golvbrunnar, i köket är det trägolv.

Det ska finnas lättåtkomliga avstängningsventiler till allt som är vattenanslutet, förslagsvis samlat i diskbänksskåpet så att man slipper leta när vattnet sprutar. Det ska även vara tätskikt under kylskåp, i diskbänksskåp och liknande så att vatten rinner ut på golvet och direkt varnar för läckor.

Slutligen är frågan om en gör-det-självare ska installera VVS-produkter. Det är du som avgör, men tänk på att försäkringsbolagen kräver ett fackmannamässigt utförande för att betala ersättning. Gör du fel och orsakar en vattenskada, kan du få sänkt ersättning eller ingen alls.

 

Bygghemma tipsar – ta reda på mer!

Följande branschregler gäller för vatten och våtrum:

• Säker Vatten. Gäller för VVS-installationer. www.säkervatten.se

• Byggkeramikrådets branschregler. Gäller kakel och klinker. www.bkr.se

• Säkra våtrum. Gäller för tätskikt samt mattor på golv och vägg. www.gvk.se

Populära artiklar