Inredningstips vardagsrum: Expertens bästa tips för hur du lyckas

Hur ska jag möblera? Hur många färger är lagom att inreda med? Hur får jag till en bra dynamik och känsla? Tillsammans med inredaren Marie Söderberg reder vi ut de vanligaste frågorna kring inredning i vardagsrum.

Av Bygghemma-redaktionen2021-09-08


Läs också: Så väljer du rätt belysning i badrummet

Läs också: Bäst i test diskmaskin


Hur får jag en bra dynamik i inredningen?

– Låt gärna möblerna ta plats, använd rikligt med detaljer och toppa med stämningsfull belysning. Se till att använda olika former och variera material, nytt och gammalt. Har du en rak soffa – komplettera med ett runt soffbord, blanda höga och låga ljusstakar och stora och små böcker på bordet. Kanske en gammal fotpall från mormors tid kan bli ett snyggt sidobord till soffan!

Inspireras av våra soffor, fåtöljer och soffbord


Hur många färger ska jag inreda med i vardagsrummet?

– Det är lagom att arbeta med tre färger i ett rum. Använd två olika basfärger som skapar en helhet i rummet samt en accentfärg som bidrar med extra liv och spänning. Basfärgerna används med fördel på väggar, gardiner och stora möbler medan accentfärgen kan få komma fram i till exempel kuddar, filtar, tavlor och olika prydnadssaker.

Kika på våra gardiner, kuddar och filtar

Se allt inom heminredning

 

Vardagsrum accentfärger
Låt accentfärgen komma fram i kuddar, filtar och tavlor. Foto: Stilrummet.


Hur möblerar jag vardagsrummet på bästa sätt?

– Ett vanligt misstag är att man övermöblerar och får rummet att kännas trångt. Vardagsrum gynnas av rymd och luft i möbleringen, då upplevs rummet större och det blir lättare att röra sig runt möbleringen. Testa gärna att möblera mitt i rummet istället för längs väggarna (som kan göra att rummet känns outnyttjat). Du kanske kan göra mindre möbelgrupper som du binder ihop med mattor eller mindre sidobord. Och möblera helst inte efter TV:n.

Våra mattor och sidobord


Hur ska jag tänka om jag har ett litet vardagsrum?

– Här är det extra viktigt att inte övermöblera! Ett bra tips är att använda sig av speglar för att skapa mer rymd. Har du möjlighet kan du sätta en större spegel mitt emot ett fönster, så reflekterar det ljuset och rummet känns både större och ljusare. Annars är det snyggt med speglar i olika storlekar och former bredvid varandra, tänk tavelvägg fast med speglar.

 

Modulfåtölj Arken
En modulfåtölj är perfekt för det lilla vardagsrummet. Den tar liten plats och går att bygga ut vid behov. Här i form av Arken Sammet i snyggt lyxigt sammetstyg.


Hur många lampor ska jag ha i vardagsrummet?

– Belysningen är kanske det som är allra mest avgörande för rummets känsla. Se till att ha en bra taklampa som gör rummet riktigt ljust om du till exempel ska städa. Självklart får den gärna vara dimbar så att du även kan ha en mer dämpad belysning. När det gäller stämningsbelysning brukar man säga cirka sju stycken lampor till ett rum på 25 kvadratmeter. Det kan vara vägglampor, golvlampor, lampor på sidobord och fönsterlampor. Placera ut dessa strategiskt så att det blir en bra spridning på ljuset.

Kika på vår inomhusbelysning

 

Golvlampa Andrew
En av Maries personliga favoriter är golvlampan Andrew.

 

Marie Söderberg
Marie Söderberg, inredare och trädgårdsälskare som driver Stilrummet. Besök Stilrummet på Facebook, Instagram och på webben. Du kan också följa Maries trädgårdsprojekt på instagram #villasigridberg. Kontakta gärna Marie för tips när det kommer till hem och trädgård!Läs också: Bäst i test braskamin

Läs också: Här är våra mest populära lättskötta växter

Läs också: 5 populära krukväxter som tål sol