Snabbväxande buskar – 9 sorter som ger utmärkt insynsskydd

Är du ute efter en större prydnadsbuske som kan skydda mot både insyn och blåst? Här tipsar vi om nio snabbväxande buskar som är perfekta för dig som inte har så mycket tålamod.

Av Bygghemma-redaktionen2021-06-04


Läs också: Snabbväxande häck – 4 bra alternativ


Snabbväxande buskar

En snabbväxande buske är ett bra val om du vill ha en lummigare trädgård. Stora och täta buskar är också perfekta mot insyn samt skyddar dina mindre växter mot väder och vind. Beroende på hur otålig du är kan du köpa större eller mindre plantor från början. Större plantor är givetvis dyrare men ger också snabbare det skydd du önskar. Bland våra förslag nedan hittar du t.ex. klassiska buskar som doftschersmin och paradisbuske men också havtorn, som trivs vid torra soliga lägen.

 

Snabbväxande buskar - snöbär

Snöbär

Dekorativ prydnadsbuske med stora vita bär. Tättväxande med frodigt bladverk och överhängande grenar. Lättskött och lättodlad. Trivs i sol, gärna näringsrik och fuktig jord. Passar som undervegetation eller solitär. Blir cirka 1-2 meter på både höjden och bredden. Krukstorlek 15-20 cm. Zon 1-6.

KÖP HÄR: Snöbär

 

Prakthäggmispel

Prakthäggmispel

Snabbväxande buske som är lämplig som solitär, i grupp eller som friväxande häck. Översållad med skira vita blommor i april-maj. De nya bladskotten är röda i vacker kontrast till buskens vita blommor. Lättodlad och anspråkslös. Vacker röd höstfärg. Som oklippt kan den bli upp till 5 meter hög och 4 meter bred. Leveranshöjd: 125-150 cm. Zon 1-5.

KÖP HÄR: Prakthäggmispel 125-150cm

 

Doftschersmin

Doftschersmin

Doftschersmin eller gammaldags schersmin är en mycket uppskattad buske i våra trädgårdar. Den har ett upprätt, rundat växtsätt med gröna blad och blir översållad av enkla, doftande vita blommor i juni. Höjden är 2-3 meter och lika bred som fullvuxen. Den trivs på de flesta jordar och vill gärna stå i ett ljust läge (men klarar även halvskugga). Lämplig både som solitär och i buskage. Kan användas som friväxande häck. Zon 1-6.

KÖP HÄR: Schersmin- Doftschersmin 125-150cm

 

Ginnalalönn

Ginnalalönn

Ginnalalönn är en vacker buske eller litet träd med sirligt, blankt bladverk som på hösten får intensiva höstfärger i gult och rött. Den lämpar sig utmärkt som solitär eller i grupp och kan bli upp till 5 meter hög. Mindre plantor kan även användas som häck. Blommorna är anspråkslöst grön-vita i maj. Den vill gärna stå på en solig- halvskuggig växtplats. Perfekt som fond till lägre växter i trädgården. Leveranshöjd: 150-200 cm. Zon 1-5.

KÖP HÄR: Ginnalalönn 150-200cm

 

Paradisbuske

Paradisbuske

Paradisbusken blir översållad med rosa klockliknande blommor i maj/juni. Bladverket är lätt glänsande mörkgrönt. Den har ett brett växtsätt med bågböjda grenar och blir 2-3 meter hög och lika bred. Den vill gärna ha en ljus växtplats med näringsrik genomsläpplig jord men klarar det mesta. Leveranshöjd: 100-125 cm. Zon 1-5.

KÖP HÄR: Paradisbuske 100-125cm

 

Havtorn

Havtorn Lotta E Honplanta

Havtorn (Honplanta) blir en stor bred buske med vackert grågröna, silverglänsande blad. Den kan bli upp till 3 meter hög och är lämplig som läplantering då den tål salt och vind. Den klarar att växa i sand och torr jord i soliga lägen. Havtorn är mycket uppskattad för sin tålighet och sina aromatiska C-vitaminrika gul/orangea frukter. Frukterna används bl.a. i oljor, marmelader och kosttillskott. Havtorn är tvåkönad och för säker skörd måste man ha både han- och honplantor. Zon 1-4. 

KÖP HÄR: Havtorn Lotta E Honplanta

KÖP HÄR: Havtorn Romeo Hanplanta

 

Snabbväxande buskar Sibirisk ärtbuske

Sibirisk Ärtbuske

Sibirisk ärtbuske är en sand, salt och torktålig häck/buske som med sitt snabbväxande och täta fingerflikiga bladverk passar utmärkt både som häck eller insynsskydd. Bladen är ljusgröna och blommar med små ärtliknande blommor i maj. Blir ca 3-5 meter hög och beskärs under juli-sep eller vårvintern. Leveranshöjd 65-100 cm. Zon 1-8.

KÖP HÄR: Sibirisk Ärtbuske 65-100 cm

 

 

Fläder

Fläder

Fläder är en snabbväxande och tålig buske. Den blir 3-5 meter hög och i juni-juli överöses den med vackra små vita blommor i flata klasar som sprider en underbar doft. Efter blomningen ersätts blomklasarna med dekorativa svarta bär. Både frukt och blommor kan användas till safttillverkning. Fläderbusken föredrar sol-halvskugga  och trivs i näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Zon 1-4.

KÖP HÄR: Fläder

 

Blodhägg

Blodhägg

Blodhägg är med sina purpurfärgade blad och rosa blommor en annorlunda och dekorativ häggsort. Med denna lättodlade och starkt växande buske får du ett snabbväxande insynsskydd. De vackra bladverket och blommorna gör även planteringar levande tidigt på våren (mars-april) innan allt annat hunnit växa till sig. Blodhäggen kan växa sig 7-9 meter hög. Zon 1-6.

KÖP HÄR: BlodhäggSe samtliga prydnadsbuskar


Läs också:
Välj rätt häck för din trädgård

Läs också: Blommande buskar: Så får du njuta av en blommande trädgård sommaren lång