Snabbväxande buskar – 5 sorter som ger utmärkt insynsskydd

Är du ute efter en större prydnadsbuske som kan skydda mot både insyn och blåst? Här tipsar vi om fem snabbväxande buskar som dessutom levereras relativt höga från början. Perfekt för dig som inte har så mycket tålamod.


Läs också: Snabbväxande häck – 4 bra alternativ

Se samtliga prydnadsbuskar


Snabbväxande buskar

En snabbväxande buske är ett bra val om du vill ha en lummigare trädgård. Stora och täta buskar är också perfekta mot insyn samt skyddar dina mindre växter mot väder och vind. Beroende på hur otålig du är kan du köpa större eller mindre plantor från början. Större plantor är givetvis dyrare men ger också snabbare det skydd du önskar. Bland våra förslag nedan hittar du t.ex. klassiska buskar som doftschersmin och paradisbuske men också havtorn, som trivs vid torra soliga lägen.

 

 

Prakthäggmispel

1. Prakthäggmispel

Snabbväxande buske som är lämplig som solitär, i grupp eller som friväxande häck. Översållad med skira vita blommor i april-maj. De nya bladskotten är röda i vacker kontrast till buskens vita blommor. Lättodlad och anspråkslös. Vacker röd höstfärg. Som oklippt kan den bli upp till 5 meter hög och 4 meter bred. Leveranshöjd: 125-150 cm.

KÖP HÄR: Prakthäggmispel 125-150cm

 

 

Doftschersmin

2. Doftschersmin

Doftschersmin eller gammaldags schersmin är en mycket uppskattad buske i våra trädgårdar. Den har ett upprätt, rundat växtsätt med gröna blad och blir översållad av enkla, doftande vita blommor i juni. Höjden är 2-3 meter och lika bred som fullvuxen. Den trivs på de flesta jordar och vill gärna stå i ett ljust läge (men klarar även halvskugga). Lämplig både som solitär och i buskage. Kan användas som friväxande häck.

KÖP HÄR: Schersmin- Doftschersmin 125-150cm

 

 

Ginnalönn

3. Ginnalalönn

Ginnalalönn är en vacker buske eller litet träd med sirligt, blankt bladverk som på hösten får intensiva höstfärger i gult och rött. Den lämpar sig utmärkt som solitär eller i grupp och kan bli upp till 5 meter hög. Mindre plantor kan även användas som häck. Blommorna är anspråkslöst grön-vita i maj. Den vill gärna stå på en solig- halvskuggig växtplats. Perfekt som fond till lägre växter i trädgården. Leveranshöjd: 150-200 cm.

KÖP HÄR: Ginnalalönn 150-200cm

 

 

Paradisbuske

4. Paradisbuske

Paradisbusken blir översållad med rosa klockliknande blommor i maj/juni. Bladverket är lätt glänsande mörkgrönt. Den har ett brett växtsätt med bågböjda grenar och blir 2-3 meter hög och lika bred. Den vill gärna ha en ljus växtplats med näringsrik genomsläpplig jord men klarar det mesta. Leveranshöjd: 100-125 cm.

KÖP HÄR: Paradisbuske 100-125cm

 

 

Havtorn

5. Havtorn Lotta E Honplanta

Havtorn (Honplanta) blir en stor bred buske med vackert grågröna, silverglänsande blad. Den kan bli upp till 3 meter hög och är lämplig som läplantering då den tål salt och vind. Den klarar att växa i sand och torr jord i soliga lägen. Havtorn är mycket uppskattad för sin tålighet och sina aromatiska C-vitaminrika gul/orangea frukter. Frukterna används bl.a. i oljor, marmelader och kosttillskott. Havtorn är tvåkönad och för säker skörd måste man ha både han- och honplantor.

KÖP HÄR: Havtorn Lotta E Honplanta


Se samtliga prydnadsbuskar

Läs också: Välj rätt häck för din trädgård