Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Snabbväxande buskar – 8 sorter som ger utmärkt insynsskydd

Är du ute efter en större prydnadsbuske som kan skydda mot både insyn och blåst? Här tipsar vi om åtta snabbväxande buskar som är perfekta för dig som inte har så mycket tålamod.

Av Bygghemma-redaktionen2022-07-18


Se vårt sortiment av prydnadsbuskar


Läs också: Snabbväxande häck – 4 bra alternativ


Snabbväxande buske som insynsskydd

En snabbväxande buske är ett bra val om du vill ha en lummigare trädgård. Stora och täta buskar är också perfekta mot insyn samt skyddar dina mindre växter mot väder och vind. Beroende på hur otålig du är kan du köpa större eller mindre plantor från början. Större plantor är givetvis dyrare men ger också snabbare det skydd du önskar. Bland våra förslag nedan hittar du t.ex. klassiska buskar som doftschersmin och paradisbuske men också havtorn, som trivs vid torra soliga lägen.

 

 

Prakthäggmispel

Prakthäggmispel

Snabbväxande buske som är lämplig som solitär, i grupp eller som friväxande häck. Översållad med skira vita blommor i april-maj. De nya bladskotten är röda i vacker kontrast till buskens vita blommor. Lättodlad och anspråkslös. Vacker röd höstfärg. Som oklippt kan den bli upp till 5 meter hög och 4 meter bred.

Leveranshöjd: 30-80 cm
Zon: 1-5

KÖP HÄR: Prakthäggmispel

 

Doftschersmin

Doftschersmin

Doftschersmin eller gammaldags schersmin är en mycket uppskattad buske i våra trädgårdar. Den har ett upprätt, rundat växtsätt med gröna blad och blir översållad av enkla, doftande vita blommor i juni. Höjden är 2-3 meter och lika bred som fullvuxen. Den trivs på de flesta jordar och vill gärna stå i ett ljust läge (men klarar även halvskugga). Lämplig både som solitär och i buskage. Kan användas som friväxande häck.

Leveranshöjd: 125-150 cm
Zon: 1-6

KÖP HÄR: Schersmin- Doftschersmin 125-150cm

 

Snabbväxande buskar - Körsbärskornell

Körsbärskornell

Körsbärskornell är en stor buske som tidigt på våren blommar med gula blommor på bar kvist. Den får därefter ett grönt bladverk som övergår till rödbrunt under hösten. Den blir cirka 5 meter som fullvuxen och är en anspråkslös och mycket tålig buske.

Leveranshöjd: 100-125 cm
Växtzon: 1-4

KÖP HÄR: Körsbärskornell 100-125cm

  

Fläder

Fläder

Fläder är en snabbväxande och tålig buske. Den blir 3-5 meter hög och i juni-juli överöses den med vackra små vita blommor i flata klasar som sprider en underbar doft. Efter blomningen ersätts blomklasarna med dekorativa svarta bär. Både frukt och blommor kan användas till safttillverkning. Fläderbusken föredrar sol-halvskugga  och trivs i näringsrik, mullrik och väldränerad jord.

Leveranshöjd: 30-80 cm
Zon: 1-4

KÖP HÄR: Fläder

 

Snabbväxande buskar - Blodfläder

Blodfläder 

Blodfläder har mörka nästan svartröda glänsande blad och mycket dekorativa och väldoftande blommor i stora kransar. Den är både lättodlad och snabbväxande. På hösten kommer svarta bär och såväl blommor som bär kan användas till saft och sylt. 

Zon: 1-3

KÖP HÄR: Blodfläder

 

Snabbväxande buskar - Bukettspirea

Bukettspirea

Bukettspirea blommar med små vita blommor i buketter längs med grenarna i maj. Bladverket är grönt och förgreningen robust och tät med välvda grenar.  En buske som trivs bäst ljust och öppet på lätt näringsrik jord.

Leveranshöjd: 125-150 cm
Zon: 1-6

KÖP HÄR: Bukettspirea

 

Blodhägg

Blodhägg

Blodhägg är med sina purpurfärgade blad och rosa blommor en annorlunda och dekorativ häggsort. Med denna lättodlade och starkt växande buske får du ett snabbväxande insynsskydd. De vackra bladverket och blommorna gör även planteringar levande tidigt på våren (mars-april) innan allt annat hunnit växa till sig. Blodhäggen kan växa sig 7-9 meter hög.

Leveranshöjd: 100-120 cm
Zon: 1-6

KÖP HÄR: Blodhägg

 

Havtorn

Havtorn Lotta E Honplanta

Havtorn (Honplanta) blir en stor bred buske med vackert grågröna, silverglänsande blad. Den kan bli upp till 3 meter hög och är lämplig som läplantering då den tål salt och vind. Den klarar att växa i sand och torr jord i soliga lägen. Havtorn är mycket uppskattad för sin tålighet och sina aromatiska C-vitaminrika gul/orangea frukter. Frukterna används bl.a. i oljor, marmelader och kosttillskott. Havtorn är tvåkönad och för säker skörd måste man ha både han- och honplantor. 

Leveranshöjd: 30-100 cm
Zon: 1-4

KÖP HÄR: Havtorn Lotta E Honplanta

KÖP HÄR: Havtorn Romeo HanplantaSe samtliga prydnadsbuskar


Läs också:
Välj rätt häck för din trädgård

Läs också: Blommande buskar: Så får du njuta av en blommande trädgård sommaren lång