Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Snabbväxande häck - 6 bra alternativ som är lätta att odla

Ska du plantera en häck men vill helst inte vänta 10 år på att få ett tätt och fint insynsskydd? Här får du tips om sex snabbväxande häcksorter som dessutom är lätta att odla.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Se alla häckplantor

 

Häckar som är snabbväxande

Om du snabbt vill få en grönskande häck på plats i trädgården kan du satsa på en snabbväxande sort och eventuellt se till att köpa plantor som redan har hunnit växa till sig ordentligt. Stora plantor i kruka är mer robusta än små plantor, men också något dyrare förstås. Tänk på att en snabbväxande häck kräver att du beskär den ofta (cirka 2-3 gånger per år) för att den ska bli tät och bra formad. Här nedan listar vi sex bra alternativ om du vill ha en snabbväxande häck. 

 

Liguster

Liguster

Den mörkgröna ligusterhäcken ger snabbt en tät och frodig grönska i trädgården. Om du väljer en vintergrön sort får du njuta av bladverket långt in på vintern. Liguster blommar med vita blommor i juni och sätter blåa (ej giftiga) bär på hösten. Häcken trivs på de flesta jordar och tål hård beskärning.  

KÖP HÄR: Liguster

 

Avenbok

Avenbok

Avenbok har blivit ett populärt alternativ i våra trädgårdar. Den ger en skir och lummig grönska och är lätt att hålla som smal häck. Avenboken trivs bäst i humusrik, kalkhaltig jord och behöver bindas upp de första åren. Den klipps inte på höjden förrän strax under önskad höjd. 

KÖP HÄR: Avenbok

 

Häggmispel

Häggmispel

Häggmispeln lyser upp försommaren med ett flor av vita blommor. Det ljusgröna bladverket övergår i en vacker lysande gul höstfärg. Häggmispel lämpar sig bäst som friväxande men kan också beskäras utan problem.

KÖP HÄR: Häggmispel

 

Tuja

Tuja 

Tujan är en vintergrön häck som fungerar perfekt som insynsskydd. Det är viktigt att putsa den varje år för att få en frodig och jämn häck. Den beskärs dels under vårvintern när tjälen har gått ur marken. Sedan bör den är putsas under augusti/september till ca 5 cm under önskad storlek. Höjden klipps först när den nått 15 cm under önskad höjd. Tuja Brabant är den mest populära sorten tack vare sin snabba tillväxt.

KÖP HÄR: Tuja

 

Snabbväxande häck Naverlönn

Naverlönn

Mycket odlingsvärd häck med ljusgröna trubbiga och flikiga blad. Blommar med gröngula blommor i maj och sätter fruktvingar framåt hösten. Höstfärgen är intensivt gul och lyser som solen. Lättare beskärning när som helst under året. Kraftigare beskärning under juli-september. Mycket tålig mot salt och vind. Växer bra i så väl sol som skugga. Har inga större anspråk på jordmån.

KÖP HÄR: Naverlönn

 

Snabbväxande häck fläder

Fläder

Fläder passar fint som friväxande häck då den växer kraftigt och snabbt bildar ett tätt och frodigt skydd för vind eller insyn. Den har överdådig blomning som ger blåsvarta ätliga bär. Flädern är lättodlad och anspråkslös.

KÖP HÄR: Prydnadsbuske Fläder


Se alla häckplantor


Läs också: Häckväxter lista - våra mest populära häckplantor av olika sorter

Läs också: Det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet

Läs också: Välj rätt häck för din trädgård

Läs också: 3 häcksorter som ger insynsskydd året om

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också