Snabbväxande häck: 4 bra alternativ

Ska du plantera en häck men vill helst inte vänta 10 år på att få ett tätt och fint insynsskydd? Här får du tips om fyra snabbväxande och häcksorter som dessutom är lätta att odla.

Av Bygghemma-redaktionen2021-01-27


Läs också: Välj rätt häck för din trädgård


Om du snabbt vill få en grönskande häck på plats i trädgården så kan du satsa på en snabbväxande sort eller se till att köpa plantor som redan har vuxit till sig ordentligt. Större plantor i kruka är robusta men dyrare medan små plantor är billigare. Du behöver dock tänka på att snabbväxande häckar såklart kräver att du beskär den oftare (cirka 2-3 gånger per år) om du vill ha en tät och formad häck. 

 

Liguster

1. Liguster

Den mörkgröna ligusterhäcken ger snabbt en tät och frodig grönska i trädgården. Det finns vintergrön liguster som har kvar sina blad in på vintern. En tacksam häck som trivs på de flesta jordar och beskärs 2 gånger per år. Se våra ligusterplantor 

Se våra ligusterplantor

 

Avenbok

2. Avenbok

Avenbok har blivit ett populärt alternativ i våra trädgårdar. Den ger en skir och lummig grönska och är lätt att hålla som smal häck. Avenboken trivs bäst i humusrik, kalkhaltig jord och behöver bindas upp de första åren. Den klipps inte på höjden förrän strax under önskad höjd. 

Se våra avenbokplantor

 

Häggmispel

3. Häggmispel

Häggmispeln lyser upp försommaren med ett flor av vita blommor. Det ljusgröna bladverk över går i en vacker lysande gul höstfärg. Häggmispel lämpar sig som friväxande men kan också beskäras utan problem.

Se våra häggmispelplantor

 

Tuja

4. Tuja 

Tujan är en vintergrön häck som fungerar perfekt som insynsskydd. Det är viktigt att putsa den varje år för att få en frodig och jämn häck. Den beskärs dels under vårvintern när tjälen har gått ur marken. Sedan bör den är putsas under augusti/september till ca 5 cm under önskad storlek. Höjden klipps först när den nått 15 cm under önskad höjd. 

Se våra tujaplantor

 

Se alla häckplantor