Snabbväxande träd – 5 klassiska lövträd som ger skydd och grönska

Är du på jakt efter ett större snabbväxande träd som kan ge skydd mot både insyn och blåst och dessutom skänka härlig grönska? Här tipsar vi om fem klassiska snabbväxande träd som passar perfekt för dig med lite större trädgård.

Av Bygghemma-redaktionen2021-05-03


Snabbväxande träd

Ett snabbväxande träd är perfekt för dig som flyttar in i nybyggt eller av andra anledningar börjar från början med träd, buskar och andra planteringar på tomten. Ett större träd kan skänka välbehövlig skugga och skydd mot vinden, vilket gör att övriga växter trivs bättre. Det kan förstås också bidra med insynsskydd där detta önskas. Med tanke på trädens storlek och växtkraft är det dock viktigt att inte placera träden för nära huset, grannar eller rörledningar som går i jorden.
 

Läs också: Snabbväxande häck – 4 bra alternativ

Läs också: Snabbväxande buskar – 7 sorter som ger utmärkt insynsskydd


Snabbväxande träd skogslönn

1. Skogslönn

Prydnadsträd med breda, stora och välformade blad med en snabbväxande lätt fårad stam. Passar den stora trädgården där ett snabbt och stort vind/insynsskydd önskas. Bladen är unika med dess 5-flikiga tunna urnupningar med tydlig nervatur. Under hösten skiftar bladen från gröna till vackra orange/gula färger som faller till marken och bildar en tät matta av vackra stora blad. Skogslönnen växer vild i Sverige vilket ger ett naturnära intryck och skapar högt bevarandevärde för den inhemska floran. Trädet har stor härdighet men för bästa utveckling bör trädet planteras väldränerad med tillgång till vatten.

Fullvuxen höjd: 20-25 m
Fullvuxen bredd 8-12
Leveranshöjd: 300-400 cm
Zon: 1-6

KÖP HÄR: Skogslönn Goliat 300-400 cm


Snabbväxande träd skogslönn rödbladig

2. Skogslönn Rödbladig

Prydnadsträd med dramatiskt och uppseendeväckande rödfärgat bladverk med de karaktäristiska stora 5-flikiga lönnbladen. Trädet blir en uppseendeväckande kontrast i trädgården med allt från ljusröda till djupt purpurfärgade skira blad. Tåligt och lättskött då det inte kräver någon beskärning. Snabbväxande träd som kan planteras som insynsskydd eller vindskydd. Placera i sol eller halvskugga och gärna väldränerat för bästa utveckling.

Fullvuxen höjd: 8-10 m
Fullvuxen bredd 8-10
Leveranshöjd: 300-400 cm
Zon: 1-4

KÖP HÄR: Skogslönn Goliat Rödbladig 300-400 cm


Snabbväxande träd Vårtbjörk

3. Vårtbjörk

Vårtbjörken är ett prydnadsträd som i folkmun även kallas för hängbjörk. Det är en klassisk och välkänd trädsort som är ideal för det svenska klimatet. Grenarna hänger tungt med små mörkgröna blad för att på hösten skifta i tydligt orangegult. Trädet bildar typiska gula hanhängen som på våren som sprider mycket pollen. Björken är en av de mest härdiga soterna och kan ses både i söder och norr i Sverige.

Fullvuxen höjd: 20-25 m
Fullvuxen bredd 8-12
Leveranshöjd: 300-400 cm
Zon: 1-8

KÖP HÄR: Vårtbjörk Goliat 300-400 cm

 

Snabbväxande träd balsampoppel

4. Balsampoppel

Mycket snabbväxande träd med högrest krona som ger ett snabbt och frodigt insyn eller vindskydd. Bladen är hjärtformade med mörkgrön ovansida och ljusgrön undersida. Lövverket prasslar fint i vinden och doftar gott vid bladsprickning. Tänk på att trädet kan skjuta mycket rotskott och har kraftiga rötter som kan gå ner i rörledningar.

Fullvuxen höjd: 20 m
Fullvuxen bredd: Uppgift saknas
Leveranshöjd: 150-200 cm
Zon: 1-7

KÖP HÄR: Balsampoppel 150-200 cm
 

 

Snabbväxande träd pelarasp

5. Pelarasp

Starkt pelarformat träd med frodigt och tätt bladverk och krona. Växtsättet är estetiskt och ger ett stilrent intryck för att skapa avskiljning och rum i större trädgårdar eller parker. Dess snabba tillväxt och frodiga bladverk bildar snabbt en fullvuxen planta som är tålig både mot salt och vind. Rotsystemet är stort och kraftigt växande och kräver mycket vatten. Placera inte för nära hus eller fasader.

Fullvuxen höjd: 15-20 m
Fullvuxen bredd: Uppgift saknas
Leveranshöjd: 150-200 cm
Zon: 1-6

KÖP HÄR: Pelarasp 150-200 cm

 

Se fler prydnadsträd här


Läs också: Välj rätt häck för din trädgård