Bäst i test: Tre maxade robotgräsklippare från Husqvarna

I Pricerunners stora test av 24 robotgräsklippare kammade Husqvarna hem tre av de finaste utmärkelserna. Här presenterar vi dem i sin guldglans.

”Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet och prestanda”, konstaterade Pricerunners testpanel om 450X. Foto: Husqvarna.

”Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet och prestanda”, konstaterade Pricerunners testpanel om 450X. Foto: Husqvarna.

Under flera månader, på olika typer av gräsmattor och i alla slags väder testade Pricerunner 24 robotgräsklippares prestanda, effektivitet, tillförlitlighet, användarvänlighet, design och byggkvalitet, funktionalitet och säkerhet. Sen betygsattes dem efter sitt prisvärde, det vill säga hur bra maskinen är på respektive område i relation till sin prislapp. När testet var klart stod Husqvarnas Automower 310, 430X och 450X som klara segrare i kategorierna ”Bäst i test”, ”Bäst i premiumklassen” och ”Bäst för mycket stora ytor”.

Bäst i test: Automower 310
Mycket bra terränghantering, väldigt lättprogrammerad, smart och mycket tystgående – ja testarna hade bara lovord att säga om Automower 310. Maskinens förmåga att reda ut komplicerade trädgårdar och hålla exempelvis kraftigt lutande slänter och långsmala korridorer välklippta, imponerade. Att 310:an dessutom var väldigt förlåtande när det kom till kabeldragningen gjorde att man inte själv behövde överanstränga hjärncellerna – maskinen är smart så det räcker och blir över. Testarna slog fast att Automower 310 utan problem hinner med att underhålla den rekommenderade ytan på 1 000 kvadratmeter. Robotgräsklipparen kommer med bluetooth-stöd så programmeringen sker enkelt direkt i telefonen utan att man behöver sitta hukad över maskinen. Köper man till Husqvarnas Automower Connect-kit som kopplar upp klipparen mot mobilnätet kan man övervaka och styra den var man än befinner sig, detta är något som rekommenderas av Pricerunners testpanel.

Se aktuella erbjudanden för Automower 310

Bästa i premiumklassen: Automower 430X
Automower 430X har branschledande terrängegenskaper enligt Pricerunners testpanel. Utan problem klarade den svårigheter som kraftiga lutningar, gropigheter, rötter, löst underlag, högt gräs, oregelbunden kabeldragning och hinderrika områden. Trots att det är en ganska stor maskin tog den sig igenom smala passager och hade inga problem att hitta ut från stängda ytor. 430X inkluderar även Husqvarnas utmärkta app Automower Connect som ger fullständig kontroll över klipparen var du än befinner dig eftersom den är uppkopplad via mobilnätet. Detta gör det möjligt att till exempel övervaka klippstatus, ändra klippschema eller klipphöjd när du är bortrest. Testarna konstaterade att ”har du en besvärlig gräsmatta så erbjuder Husqvarna Automower 430X en oslagbar kombination av tillförlitlighet, terränghantering och användarvänlighet”.

Se aktuella erbjudanden för Automower 430X

Bäst för mycket stora ytor: Automower 450X
Med en oslagbar funktionalitet och klippkapacitet, stor tillförlitlighet, en tyst gång som gör att den kan köra även nattetid samt en app som testpanelen helt enkelt kallar ”grym” tog Automower 450X hem segern i kategorin ”Bäst för mycket stora ytor”. När klipparen efter många timmars klippning till slut måste ladda kan den följa begränsningsslingan eller guidekabeln hem till laddstationen. Guidekabeln är ett slags genväg du lägger över tomten så att robotgräsklipparen snabbt kan hitta ut till specifika platser, samt hem igen. Totalt finns utrymme för hela tre guidekablar, vilket innebär betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade ytor. Man tyckte att 450X var en mycket stark klippare som verkligen klarade kraftig lutning. Det är först när det var så brant att den slog i undersidan av karossen som den inte kunde köra vidare, eftersom det då blev fysiskt omöjligt. Detta är en robotgräsklippare i proffsklass, sammanfattade testpanelen.

Se aktuella erbjudanden för Automower 450X

Tips! Kolla även in alla våra andra Automower-modeller
I Husqvarnas sortiment av robotgräsklippare finns det en modell för var och en. Från den enklare Automower 105 som gör jobbet mer än väl till den superavancerade fyrhjulsdrivna Automower 435X AWD.

Se alla våra robotgräsklippare från Husqvarna