Toalettstol i badrummet: 6 vanliga frågor och svar som hjälper dig att välja rätt

Är det dags att renovera badrummet eller byta ut den gamla toalettstolen? Vi på Bygghemma-redaktionen har tagit reda på några av de vanligaste frågorna som många undrar över före ett köp.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-19


Vägghängd eller golvstående toalett?

En vägghängd toalett tar i regel mindre plats och passar därför extra bra i små badrum. Den är lätt att hålla ren och det går att komma åt att städa överallt. Många upplever att den är snyggare än en golvstående toalett eftersom rören och vattencisternen döljs i väggen. Samtidigt blir en vägghängd toalett ofta dyrare och installationen måste utföras av en fackman. En golvstående toalett kan du däremot installera själv. Den går att placera nästan varsomhelst och fungerar därför i de flesta typer av badrum.

Populära vägghängda toaletter hos Bygghemma

1. Vägghängd Toalettstol Gustavsberg Nordic3 All In One 3530 Komplett
2. Vägghängd Toalettstol Ifö Sign 6894
3. Vägghängd Toalettstol Duravit Starck ME Rimless 253009

Populära golvstående toaletter hos Bygghemma

1. Toalettstol Ifö Sign 6860 för Limning
2. Toalettstol Ifö Spira Art 6240 Rimfree
3. Toalettstol Gustavsberg Nautic 1500 Hygienic Flush för Limning

 

Ska jag välja en toalett som ska limmas eller skruvas?

I badrum som har golvvärme rekommenderas en toalett som limmas fast. Annars finns risken att du borrar i värmerören när du ska göra hål för skruvarna. Toaletten sätts fast i golvet med hjälp av lim/silikon och du slipper göra hål på tätskiktet. Om underlaget är ojämnt, eller om toalettstolen ska klara extra mycket tyngd, kan det vara en fördel att välja en toalett som skruvas fast. Toaletten monteras i golvet med två stycken skruvar som sen täcks med täckhattar. De flesta toaletter som skruvas går även att limma om man skulle vilja.

 

Toalettstol med S-lås eller P-lås?

Både vägghängda och golvstående toaletter har ett vattenlås som ska se till att det finns vatten kvar i rören. Om du ska välja en toalett med S-lås eller P-lås beror på om du ska ansluta till avloppet vid golvet eller vid väggen. En golvstående toalett har oftast ett S-lås (men det finns även med P-lås), vilket innebär att avloppet leds ned i golvet, medan en vägghängd toalett oftast har ett P-lås eftersom toaletten byggs in i väggen.   

KÖP HÄR: Alla våra toaletter med S-lås
KÖP HÄR: Alla våra toaletter med P-lås

 

Vad innebär dubbelspolning och snålspolande toalett?

De flesta moderna toaletter har så kallad dubbelspolning, där du kan välja att spola med en större mängd vatten, ca 4-6 liter, eller med en mindre mängd vatten, ca 2-3 liter. Det kan jämföras med äldre modeller som använder upp till 9 liter vatten per spolning. Det finns också några få modeller som är extremt snålspolande och endast gör av med 1 liter per spolning. Att göra av med mindre vatten är bra för både plånboken och miljön.

REDAKTIONENS TIPS: Snålspolande Toalettstol Wostman EcoFlush 1 L med WC-stos

 

Vad innebär mjuksits, hårdsits och mjukstängande toasits?

De flesta toasitsar idag är antingen tillverkade i hårdplast (hårdsits) eller mjukplast (mjuksits). Hårdsitsen klarar högre belastning men är samtidigt tyngre och låter mer när du fäller ner den mot kanten. Det kan vara en fördel att kombinera hårdsitsen med en så kallad mjukstängande funktion (soft close), som gör att toasitsen stänger mjukt och tyst av sig självt när du släpper den. En mjuksits eller hårdsits med mjukstängande funktion är särskilt bra om du har barn som annars riskerar att klämma sina fingrar.

KÖP HÄR: Alla våra toaletter med hårdsits + mjukstängande funktion
KÖP HÄR: Alla våra toaletter med mjuksits

 

Ska jag välja en låg, normal eller hög toalett?

Toalettstolar finns med varierande höjd och djup. Vilken som passar bäst kan bero på utrymmet i badrummet och vilka behov du har. Högre toalettstolar är särskilt lämpliga för långa personer eller äldre som har besvärligt att resa sig, medan lägre toaletter ofta tar mindre utrymme och kan passa i små badrum. Är ni flera i familjen är det viktigt att höjden på toaletten fungerar för hela familjens behov på långt sikt. En fördel med en vägghängd toalett är att du själv kan bestämma på vilken höjd den ska monteras.

Populära höga toaletter hos Bygghemma:

1. Toalettstol Gustavsberg Nautic 1546 Hygienic Flush Hög Modell
2. Toalettstol I Spira 6261 Rimfree Hög Modell för Limning


Läs också: Bäst i test toalettstol 2020: Vi har jämfört 5 toppsäljare

Läs också: 6 toalettpappershållare som lyfter intrycket i badrummet