Duschkabin: 4 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt

Vad krävs för att installera en duschkabin? Vilken är den bästa placeringen? Vi kollade upp svaren på några av de vanligaste frågorna med Marcus Kjellman, produktchef på Bathlife.

 

Läs också: Duschkabinerna som är populärast just nu

 

Vilka är för- och nackdelarna med enklare vs. mer avancerade duschkabiner?

– Jag skulle säga att ändamålet är det som styr. Det finns ju allt från enklare duschkabiner med bara en blandare till de kabiner som har massagedusch eller ånga. Så vilket du ska välja beror på hur ofta och på vilket sätt du vill använda kabinen. Trenden just nu är att det ska vara lite enklare kabiner, jämfört med för några år sedan då kabinerna som såldes kunde vara en kombination av bubbelbadkar och kabin.

 

Vilka förutsättningar krävs för att installera en duschkabin?

– Många som köper duschkabiner gör det för att de inte har ett kaklat badrum och vill inte att vatten ska komma ut i badrummet. En kabin minskar såklart vattenmängden avsevärt men viktigt att tänka på är att vatten kommer att komma ut och att underlaget den står på har tillräckligt med skydd för att stå emot vatten. Om kabinen har ångfunktion krävs också att badrummet har bra ventilation. Kontrollera alltid vad som gäller i de senaste branschreglerna kring våtrum.

 

Vilken är den bästa placeringen?

– Många av kabinerna som finns på marknaden är gjorda för att placeras i en hörna men det finns även modeller som kan placeras mot en vägg. Idag finns det inga modeller som är helt fristående. Är du ute efter en duschkabin med möjlighet att spela musik ska du tänka på att du har tillgång till el.

 

Vad behöver jag tänka på vid montering och kan jag göra jobbet själv?

– Närheten till vattentillförseln är viktig, så att kabinen blir placerad och täcker vattentillförseln och att slangar döljs. Monteringen av själva duschkabinen kan kunderna göra själv men vattenanslutningen behöver göras av en behörig fackman inom VVS.

 

Se alla duschkabiner här

Läs också: Duschdörrar, duschväggar eller duschkabin: Vi hjälper dig att välja rätt