Fönsterventil – så enkelt fixar du mer tilluft hemma

Står luften stilla inomhus, får du imma på insidan av dina fönster eller ryker kaminen in? Det är tydliga tecken på att du har för lite luft som kommer in i bostaden. Här går vi igenom hur du själv kan skapa mer tilluft genom lättmonterade fönsterventiler.

 

Läs också: Bäst i test badrumsfläkt: Vi jämför 4 populära modeller

 

Då kan du behöva fönsterventiler

Det finns flera anledningar till att du kan behöva se över ventilationen hemma. Om du till exempel bor i ett hus eller lägenhet med självdrag och har bytt fönster eller tilläggsisolerat, släpper huset inte in tillräckligt med frisk luft jämfört med när fönster och väggar var mer otäta. Du kan också behöva komplettera med mer friskluft om du har ändrat planlösning, satt in nya tätare innerdörrar eller installerat frånluftsfläkt i badrummet.

 

Tecken på för lite tilluft i bostaden:

- luften “står stilla” inomhus
- imma på insidan av fönster
- fönster och dörrar är svåra att öppna
- spisen eller kaminen ryker in
- luft tar sig in genom till exempel skorsten, köksfläkt eller ventilationskanal i badrum

 

Så fungerar fönsterventiler

Luften ska i första hand tas in (tilluft) i så kallade rena utrymmen, såsom sovrum, vardagsrum och arbetsrum, medan luften ska tas ut (frånluft) från kök, badrum och tvättstuga. Det enklaste sättet att få mer tilluft är att montera en fönster-/spaltventil, då slipper du göra göra hål i väggen och förändra fasadens utseende. Fönsterventiler monteras i bågen eller karmen i fönstrets överkant. Montera hellre fler och större ventiler än färre och mindre, så minskar du risken för drag. Om du har fler ventiler har du också möjlighet att stänga till en ventil på vintern vid det fönster där kallraset stör allra mest. Observera att det är lika viktigt med tilluft året runt och att ventilerna generellt ska hållas öppna även när det är kallt ute.

 

Montera fönsterventiler steg för steg

1. Mät och markera var på fönsterbågen du ska montera ventilen. Tänk på att borrhålen inte får komma för nära glaset.

2. Borra ett antal hål i bågen. Ofta anges antal hål på förpackningen till fönsterventilen och i de flesta fall medföljer även en borrmall som du kan använda. Var försiktigt när du borrar så att inte glasrutan spricker.

3. Montera ventilen med medföljande skruv. Justera sen öppningen i ventilen efter hur stort luftflöde du vill ha.

Se alla fönsterventiler och spaltventiler

 

Fönsterventil

KÖP HÄR: Fönsterventil Pax BW-20

 

Fönsterventil

KÖP HÄR: Fönsterventil Fresh Inåtgående Fönster