Fönsterrenovering – så renoverar du dina fönster steg för steg

Även om dina gamla fönster börjar se slitna ut är det inte säkert att de behöver bytas. Färg som flagnat och kitt som spruckit går relativt enkelt att åtgärda på egen hand. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.


Läs också: Välj rätt fönster – trä, aluminum eller pvc

Läs också: Dreva fönster och dörrar – 7 enkla steg


Många äldre fönster är gjorda av högkvalitativt kärnvirke och går många gånger att renovera så att de nästan blir som nya igen. Så om du inte vill byta fönster av andra skäl kan det vara väl värt att lägga tid på att kitta och måla dina gamla fönster.

Se vårt utbud av fönster


Renovera fönster steg för steg

Verktyg att ha hemma: 
Skruvmejsel, fogpistol/fogspruta, kittkniv/stämjärn, färgskrapa, maskeringstejp, sandpapper, pensel, ev. fönsterstifthammare och hovtång.

Inköp av material:
Fönsterkitt, grundolja, grundfärg, fönsterfärg, ev. fönsterstift.

Gör så här:

1. Haka av fönsterbågen och lägg den på en plan yta. Ta bort alla beslag och eventuella fönsterhakar.

2. Undersök om fönsterkittet har spruckit. Om du kan misstänka att träet har utsatts för fukt behöver du skrapa bort all kitt och ta loss fönsterrutan innan du fortsätter renovera. Skrapa bort kittet med en kittkniv/stämjärn och ta bort fönsterstiften som håller rutan på plats. Om det är flera rutor bör du märka upp dessa, så att de kommer på rätt plats när de sätts tillbaka.

3. Skrapa bort den gamla målarfärgen med en färgskrapa. Om färgen inte lossnar kan den sitta kvar.

4. Sandpappra träet med ett fint sandpapper och borsta bort dammet så att ytan blir ren.

5. Behandla träet med grundolja tills det är mättat.

6. Sätt tillbaka fönsterrutorna om du tagit bort dessa. Slå in stiften med en fönsterstifthammare tills stiftet ligger några millimeter in på rutan.Tänk på att skydda glaset när du hamrar.

7. Förbered för nytt kitt genom att tejpa med maskeringstejp på ramen och rutan, så att du skyddar dessa mot kladd.

8. Lägg på ny kitt med hjälp av en fogpistol/fogspruta. Jämna till genom att stryka över kittet med ett finger som du doppat i kallt vatten blandat med några droppar diskmedel. Dra bort tejpen direkt när du är klar.

9. När kittet har torkat är det dags att måla fönstret (se förpackningen för exakta torktider). Om du inte vill måla på fri hand kan du tejpa med maskeringstejp på glaset för att undvika spill. Tänk på att målarfärgen ska täcka kittet och gärna även några millimeter in på glaset.

10. Grundmåla träet och kittet en gång och slutstryk med fönsterfärg två gånger. Använd gärna en pensel avsedd för fönstermålning. 

Lycka till!


Standardmått fönster och dörr – så ska du mäta innan du beställer