Välj rätt garageport – vi tittar närmare på två vanliga varianter

Är du på jakt efter en garageport men har svårt att veta vilken du ska välja? Här reder vi ut olika för- och nackdelar med de två vanligaste varianterna; slagportar och takskjutportar.

 

Läs också: 5 prisvärda enkeldörrar som lyfter din entré

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer garageport?

Det kan vara väl värt att tänka igenom valet av garageport, oavsett om du bygger nytt eller om du funderar på att byta ut den gamla porten. Du bör förstås välja en garageport som passar till huset men också titta på vilken variant som löser de behov och önskemål du har när det gäller användningsområde och underhåll.

Om du har ett uppvärmt garage är det viktigt att garageporten är välisolerad och har du ett kallgarage räcker det med att porten står emot väder och vind. Vill du att garageporten ska matcha huset bör du välja en port i samma serie som ytterdörren alternativt välja en obehandlad garageport som du målar i rätt kulör. Många garageportar tillverkas i de vanliga standardmåtten men det går även att få andra storlekar hos vissa leverantörer.

Dagens garageportar är betydligt säkrare än äldre modeller och risken för olyckor är minimal. Titta gärna efter CE-märkta garageportar, som alltid är försedda med fall- och klämskydd.

 

Takskjutport

Takskjutportar – fördelar och nackdelar

En takskjutport är en garageport som skjuts upp och ned på skenor som monteras i garagets tak. Denna variant ger dig gott om plats framför ingången till garaget eftersom porten i öppet läge ligger längs med insidan av taket. Den är enkel att fälla upp och ned med hjälp av handtag eller per automatik med motor och fjärrstyrning.

 

+ tar ingen plats framför garaget i öppet läge, vilket gör att du kan parkera bilen precis utanför men ändå ha möjlighet att öppna och stänga porten

+ eftersom porten öppnas uppåt kan du slarva med snöskottningen och ändå kunna använda garaget

+ takskjutportar är ofta tillverkade av metallmaterial som inte kräver lika mycket underhåll som portar av trä

+ porten är gjord för att kunna utrustas med motor för automatisk och fjärrstyrd öppning och stängning

 

- kan vara ett lite dyrare val, särskilt om du väljer till motor och fjärrstyrning

- innehåller teknik och fler komponenter som kan gå sönder

- kräver relativt hög takhöjd, inte minst om du har en större bil

- lite klurigare att montera än till exempel en slagport

- finns begränsat urval när det gäller design och utseende

- fungerar sämre till garage som också används som hobbyutrymme och förråd, eftersom det tar tid att öppna och stänga porten varje gång man ska in eller ut

Se alla takskjutportar

 

Garagedörr

Slagport – fördelar och nackdelar

En slagport är en garageport med dubbeldörrar som öppnas ut mot uppfarten. Funktionen och monteringen är enkel och smidig och de finns både som obehandlade eller i samma serier som flera populära ytterdörrar.

 

+ lätt och snabb att öppna

+ bra om du vill använda garaget som förråd eller hobbyrum, eftersom dörren fungerar som en vanlig dörr

+ tar ingen plats inne i garaget

+ finns i många olika varianter och stilar och går att anpassa efter just ditt hus

+ relativt lätt att montera själv

+ finns modeller till lågt pris

 

- kräver mer underhåll eftersom de oftast är tillverkade av trä

- behöver fritt utrymme framför portarna när de ska öppnas

- krävs en hel del snöröjning utanför portarna vintertid

- kan åstadkomma skador om portdörrarna slår igen på grund av vind eller annat

- det kan gå att montera automatiska dörröppnare men det är betydligt krångligare än på en takskjutport

Se alla slagportar

 

Garageportsöppnare

De flesta varianter av garageportar kan utrustas med automatisk garageportsöppnare. Det gäller även vissa äldre portar, till exempel slagportar, genom att man monterar en så kallad saxarm på porten. Med en installerad garageportsöppnare kan du öppna garageporten från bilen eller inifrån huset. Det finns garageportsöppnare som räcker så långt som 100 meter vid fri yta. Fördelen med en elektrisk garageportsöppnare är att du kan öppna den med både en fjärrkontroll, en mobiltelefon eller ett trådlöst kodlås.

Se våra garageportsöppnare

 

Kan jag montera garageporten själv?

Det går oftast bra att montera garageporten själv, även om vissa modeller kräver mer jobb än andra. En slagport påminner om en vanlig dörr och är relativt enkel att sätta upp. En takskjutport består av flera delar som ska monteras, vilket gör att det kan ta lite längre tid. Skenorna som takskjutporten löper i måste dessutom vara noggrant monterade. Är du minsta osäker är det bra att låta en fackman utföra arbetet för att säkerställa att arbetet blir rätt gjort.

Se alla garageportar