Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Välj rätt dörrlås när du ska byta lås till ytterdörren

Är det dags att byta ut låset till ytterdörren? Idag finns det ett brett utbud av olika låstyper att välja på. Här ger vi dig tips och råd kring vad du bör tänka på inför köpet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se alla dörrlås här

 

Dörrlås – vilka olika typer finns det?

Det finns i huvudsak två olika typer av lås; mekaniska lås och elektroniska lås. Elektroniska lås styrs ofta med sifferkod eller nyckelbricka och en del kan även styras från smarttelefon via bluetooth eller internet. Ett mekaniskt lås styrs med tillhörande nycklar. Det finns olika varianter av mekaniska lås som i sin tur har olika funktioner:

Cylinderlås låser du med nyckel från utsidan och i regel med ett vred från insidan.

Tillhållarlås (även känt som polislås) är ett lås som man låser med nyckel från både in- och utsidan av dörren. Låset ingår inte i ett låssystem utan är en typ av extralås som ofta används för att få en godkänd låsenhet. Vi rekommenderar Låshus ASSA Abloy 90002.

Tvåfunktionslås är ytterligare en typ av mekaniskt lås. Som namnet antyder är det ett lås som kan fungera på mer än ett sätt. Låset har ett vred på insidan av dörren och när du är hemma använder du vredet för att låsa eller låsa upp dörren, vilket kallas för hemmabekväm låsning. Det innebär att du inte behöver en nyckel för att ta dig ut. När du går hemifrån och låser med nyckel från utsidan sätts vredet på insidan ur funktion, vilket brukar kallas för bortasäker låsning. Det innebär att dörren inte kan öppnas inifrån längre (utan nyckel), vilket försvårar flyktvägen för eventuella inbrottstjuvar.

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer dörrlås?

Oavsett vilken typ av lås du väljer är säkerhetsklassen för låset en av de viktigaste sakerna att tänka på. Du bör alltid välja testade och godkända lås. Svenska stöldskyddsföreningen testar och märker lås med olika säkerhetsklasser som talar om vilket användningsområde ett lås passar för. Du behöver såklart även kontrollera att låset passar till den dörr du har hemma. Det blir extra viktigt om du har en äldre dörr.  

 

Vad menas med godkända lås till ytterdörr?

Ett godkänt dörrlås avser en komplett låsenhet som uppfyller kraven i minst klass 3 enligt SS 3522. Svenska stöldskyddsföreningen delar in låsen in i totalt sju klasser efter bland annat hur väl de skyddar mot inbrott i kombination med hur lätt det är att ta sig ut genom dörren (vid utrymning). Cylinderlås som enbart låses med vred från insidan uppfyller inte kravet på en godkänd låsenhet. Du kan då behöva byta ut ditt nuvarande lås mot ett tvåfunktionslås eller komplettera med ett tillhållarlås. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller för att just dina försäkringar ska gälla om inbrottstjuven slår till. 

 

Vad ska jag tänka på om jag vill byta lås?

När du flyttar in i en ny bostad kan det vara bra att passa på att byta ut just dörrlåset då du inte säkert kan veta hur många nycklar som cirkulerar där ute till det nuvarande låset. Det går utmärkt att byta ut låset själv, ofta räcker det med att byta låscylindern. Du behöver dock säkerställa att låscylindern inte sticker ut utanför själva låset;  om den gör det underlättar du nämligen för inbrottstjuvar. Om du känner dig osäker på själva låsbytet kan du ta hjälp av en låssmed. 

 


Läs också: 7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren

Läs också: Välj rätt fönsterlås – 4 olika lås till husets fönster

 

Populära artiklar