Filtrera

280 kr

3 795 kr

280
280
3795
3795

kbsound

(4)

kitsound

(3)

kreafunk

(3)

makita

(1)

orlo

(1)

smart living

(1)

star trading

(3)

trust

(1)

Endast snabbleverans

(16)

Sortera

17 Produkter

Du har sett alla 17 produkter

Vill man ha en musikanläggning som levererar bra ljud är högtalare det första man bör titta på. Inga förstärkare eller slutsteg spelar någon roll om högtalarna inte håller måttet, så börja där och se till att en tillräckligt stor del av ljudbudgeten går till dem.

Högtalare i varje rum

Oavsett om du vill ha vackra högtalare som är lika mycket möbel som elektronik, eller om du vill bygga in dem så att de blir osynliga finns det alternativ att titta på. Köp högtalare först efter att du kontrollerat att de passar på den avsedda platsen och att det finns lämpliga strömkällor. Om du ska använda högtalarna utomhus bör du också fundera över hur signalen ska skickas mellan mediaspelaren och högtalaren - ska du använda en vanlig stereokontakt eller ska det ske sladdlöst? Bluetooth eller wifi kanske är alternativ, men sträcker sig ditt wifi hela vägen ut i trädgården? Detta är saker som kan vara bra att fundera på först. När du sedan bestämt dig kan du enkelt och smidigt beställa online på Bygghemma.se, där du finner smarta lösningar som passar just dig.

Installation av högtalare

Om du köper en vanlig fristående högtalare kan du utföra installationen själv, oftast helt utan verktyg. Elektroniken skiljer mycket mellan olika modeller men oftast krävs bara att du kopplar in en stereosladd i en 3,5 millimeters-kontakt. Om du vill ha en inbyggd högtalare kan du ta hjälp av en hantverkare, speciellt om det krävs ett ingrepp i fastighetens fasta elinstallation - då är det lagkrav på att en certifierad elektriker utför arbetet. För att maximera ljudet bör du också ta hänsyn till rummets akustik. En öppen högtalare bör aldrig stå mindre än 2 decimeter från en vägg eftersom det hindrar ljudvågorna från att flöda fritt.

Vad bör man fråga sig själv innan man köper en högtalare?

Är högtalaren en komplett ljudanläggning?

Det behövs ofta mer än högtalare när man vill ha bra ljud. När man sätter ihop en klassisk ljudanläggning till en skivspelare eller ett hemmabiosystem brukar man köpa mediaspelare, förstärkare och kanske ett slutsteg. Du kan även köpa en enhet med inbyggd förstärkare, detta är det vanligaste bland utomhushögtalare. Om du inte köper en "allt i ett-enhet" så kan du behöva köpa högtalarkabel, banankontakter och annat för att kunna koppla ihop högtalaren med en förstärkare. Är du en riktig audiofil bör du också ta reda på i vilken kvalitet högtalaren har kapacitet att ta emot ljud och om du kan få bättre kvalitet genom att till exempel välja stereosladd framför bluetooth.

Matchar högtalaren min musiksmak?

Det finns olika högtalare för olika ändamål. Om man bara vill ha något att lyssna på podcast eller radio med, eller medans man arbetar i trädgården, behöver man inte bry sig så mycket om hur väl enheten kan återge bas och diskant, men om man vill lyssna på klassisk musik eller jazz krävs en helt annan prestanda. Det är dock viktigt att tänka på att akustiken gör stor skillnad på resultatet, så högtalaren kan låta olika när du lyssnar på olika ställen och i olika miljöer. Det är även en budgetfråga, om du behöver ett ljudsystem till att lyssna på nyheterna kan du tillåta dig en lägre budget än om du ska lyssna på Bach. På Bygghemma.se kan du enkelt beställa online.

Hur använder du utrymmet rätt?

Vissa vill ha stora högtalare som fungerar som möbler medans andra bara vill höra sina. Ett rums utrymme och utformning hänger mycket ihop med dess akustik och därför är högtalarens placering och storlek viktig för resultatet. Vill du göra det mesta av det utrymme du har, till exempel på skrivbordet, så är det effektivaste en inbyggnadshögtalare som helt enkelt försvinner in i väggen eller ner i bordsskivan. Det finns modeller som trots sin ringa storlek levererar ett mäktigt ljud som kan tävla med massor av klassiska högtalarlådor. Om du ska montera stora högtalare kan det vara bra att göra en ritning över rummet med högtalarna i så att du får överblick över hur mycket utrymme som kommer att gå åt.

Bas betyder inte bra

Många som inte är helt insatta i ljudbygge tror att en stark basåtergivning är samma sak som en bra högtalare. Detta stämmer inte, bra ljudkvalitet innebär att musiken låter exakt som man tänkte sig den i studion. Många ljudentusiaster menar att man ska "höra instrumenten vibrera" - vilket är omöjligt om alla de ljusa tonerna försvinner i ett högt basmuller. Men det viktigaste är att du som ska ha högtalaren tycker att ljudet är bra - bry dig inte så mycket om vad andra säger om kvalitet och "bra ljud". Vissa föredrar lite dovare musik än andra och det är helt okej.