Bland tigersågar och skruvdragare - att välja elverktyg

Vår- och sommarsäsongen innebär ofta att ett eller flera byggprojekt är i antågande för oss hemmafixare. Oavsett om du ska ta dig an ett altanbygge, en friggebod eller en brygga behöver du bra verktyg för att nå ett bra slutresultat. Men vad ska du leta efter i djungeln av elverktyg, och vilka verktyg bör finnas i ­varje hemmafixares maskinpark?

Vi tog produktgruppchefen och ansvarig för elverktygen på Bygghemma, Martin Granberg, till hjälp för att få svar på några frågor.

Vilka verktyg tycker du att en hemmafixare bör ha hemma?
Det mest grundläggande är en skruvdragare av bra kvalitet kombinerat med en borrmaskin med slagborrfunktion då det är nödvändigt för att borra i betong och tegelväggar. Fördelen med att köpa två skilda maskiner är att man kan välja en mindre och smidigare skruvdragare för finlir och enbart använda, den ofta större, slagborren när man borrar i hårdare material.
Sedan skulle jag rekommendera att investera i en kap- och geringssåg som du har användning av när du ska skära upp virke till alla dina hobby- och byggprojekt. Du har också användning av en tigersåg för större projekt eller en sticksåg när det gäller lite mer finlir, och slutligen en bra arbetsbänk. Som husägare klarar du av det mesta om du har den här utrustningen!

Hur stark maskin måste jag ha?
När vi pratar sladdlösa maskiner tycker jag att du ska köra på 18 Volt, vilket många av våra varumärken har valt att satsa på. Ett verktyg med 18 Volts batteri klarar av allt som en ­hemmafixare kan tänkas behöva göra. Hur länge batteriet räcker beror såklart på storlek av batteriet (antal ampere) men också på faktorer som underlaget och vilken typ av skruv du använder, om vi tar skruvdragare som exempel. Ska du bygga en altan behöver du en maskin med 18 Volt eftersom det kräver lite extra av maskinerna, medan du absolut kan ha med 10,8 eller till och med 3,6 Volt om du ska utföra mindre jobb i hemmet. I och med teknikutvecklingen inom batteri, men även motorer, så fungerar de mindre 10,8 Volts­maskinerna bättre än tidigare trots att de inte är så kraftiga.

Sladd eller batteri?
Batteritekniken går framåt och nu kan du skruva din altan på kanske två laddningar, beroende på batteriet och hur stor altanen är, förstås. Jag anser att batteritekniken nu kommit så pass långt att det är det du ska välja, och det är samma sak inom trädgårdsmaskiner. Jag har själv råkat klippa av en sladd med häck­saxen och det är lätt hänt även med en såg. Med batteri kan du röra dig fritt och säkert. Dessutom har de flesta varumärken byggt upp sina system så att ett batteri passar till flera maskiner, så du bara behöver använda en typ av laddare och köpa ett fåtal batterier. Idag blir allting mer tekniskt och det nya som nu kommer starkt är borstlösa motorer. Den nya tekniken håller bättre och innebär att motorn kan göras mindre, starkare och mer batterisnåla.

Är det värt att köpa verktyg från ett premiummärke?
Kort och gott – proffsmaskinerna går inte sönder. Lägger du lite extra pengar på att köpa maskiner ifrån ett bra märke så håller de förmodligen resten av livet för en hemmafixare. Billigare maskiner kanske räcker om du bara skruvar ihop en möbel då och då, men det är ofta en stor skillnad jämfört med en kvalitets­maskin. Du får det du betalar för.