Bäst i test åkgräsklippare: Vi jämför 3 mindre modeller

Är du på jakt efter en åkgräsklippare men har svårt att välja vilken? Vi har tittat närmare på tre smidiga och lättnavigerade modeller som passar särskilt bra till gräsmattor med planteringar.

 

Läs också: Så väljer du rätt nivå på robotgräsklippare till din trädgård

 

Välja åkgräsklippare

Vilken åkgräsklippare du ska välja beror framförallt på hur stor och komplicerad gräsmatta du har. Om du har en stor och kuperad tomt kan det vara en fördel om åkgräsklipparen är fyrhjulsdriven. Du kan också behöva en starkt motor, så att klipparen går jämt även i sluttningar eller där gräset är högt. Om du har många planteringar kan det vara en fördel med en mindre och smidig klippare med bra svängradie. Åkgräsklippare med frontmonterat klippaggregat passar extra bra till trädgårdar där det finns hinder, såsom träd och buskar, medan en klippare med mittmonterat aggregat passar på en plan tomt där den inte behöver jobba på svåråtkomliga ställen. När det kommer till extrafinesser har vissa modeller uppsamlare och andra har möjlighet till bioklippning. Det kan också finnas möjlighet att koppla på till exempel sopvals, snöblad, släp och mossrivare.

 

Redaktionens bäst i test åkgräsklippare 2020

1. Åkgräsklippare Husqvarna R 112C5

2. Åkgräsklippare MTD Minirider 60 SDE

3. Åkgräsklippare Stiga Villa 12 inkl. klippaggregat

 

 

Åkgräsklippare

1:a plats. Åkgräsklippare Husqvarna R 112C5

Testvinnare!


Passar dig som

har en varierad tomt och behöver en smidig och pålitlig åkgräsklippare.


Sammanfattning

Åkgräsklippare Husqvarna R 112C5 har en kompakt design och bakvagnsstyrning, vilket gör den enkel att hantera i trånga utrymmen och navigera runt blomsterrabatter, buskar, träd och andra hinder på gräsmattan. Frontmonterat klippaggregat gör att den kommer åt att klippa även vid kanter, under buskar etc. Trots det mindre formatet, ger den utmärkt grepp även i sluttningar och våta förhållanden. Med medföljande Combiaggregat får du den mångsidighet som två olika klippsystem ger. Välj mellan gödsling av gräsmattan och bakutkast för effektiv klippning i områden med högre och grövre gräs.

Rek. pris: 25 900 kr
Motoreffekt: 6400 W
Cylindervolym: 344 cc
Driftkälla: Bensin
Växling: 5 fram + 1 bak
Klippbredd: 85 cm
Klipphöjd: 2,5-7 cm
Uppsamlare:Nej

Övrigt:
- Genomskinlig bränsletank
- Automatisk knivaktivering
- Engreppsjustering av klipphöjden
- Mugghållare


Kundomdömen

Genomsnittsbetyget bland kunderna var 5 av 5 stjärnor vid jämförelsetillfället. Det som bland annat lyfts fram är att den är lättkörd, har bra svängradie och att priset är bra. Omdömena kommer från bygghemma.se.

KÖP HÄR: Åkgräsklippare Husqvarna R 112C5

 

 

Åkgräsklippare

2:a plats. Åkgräsklippare MTD Minirider 60 SDE

Billigast!


Passar dig som

värderar ett lågt pris och har en relativt enkel gräsmatta.


Sammanfattning

Åkgräsklippare MiniRider 60 SDE har en kompakt design och en vändradie på endast 46 cm som gör den enkel att köra. Utrustad med en ThorX-motor och Transmatic, som är MTD's patenterade drivsystem; ett steglöst drivsystem som innebär att du med den vänstra foten kan reglera hastigheten från stillastående till full fart. Elstart och fem olika klipphöjder (38-95 mm) samt möjlighet att utrusta med mulchkit. Miniridern har även justerbar sits och lättåtkomliga reglage som gör den bekväm att köra.

Rek. pris: 13 990 kr
Motoreffekt: 3300 W
Cylindervolym: 196 cc
Driftkälla: Bensin
Elstart: Ja
Klippbredd: 60 cm
Klipphöjd: 3,8-9,5 cm
Uppsamlare: Nej


Kundomdömen

Genomsnittsbetyget bland kunderna var 4,2 av 5 stjärnor vid jämförelsetillfället. Det som bland annat lyfts fram är att den är liten och smidig, har bra svängradie och fungerar även på ojämna tomter. Omdömena kommer från bygghemma.se och pricerunner.se.

KÖP HÄR: Åkgräsklippare MTD Minirider 60 SDE

 

 

Åkgräsklippare

3:e plats. Åkgräsklippare Stiga Villa 12 inkl. klippaggregat

Stark motor!


Passar dig som

Är ute efter en kraftfull åkgräsklippare som klarar en komplicerad gräsmatta.


Sammanfattning

Åkgräsklippare Villa 12 är utformad för att säkerställa manövrerbarhet även i trånga utrymmen, vilket gör den lämplig för olika sorters trädgårdar. Eftersom du ser var du klipper blir varken stenpartier eller buskar något hinder. Den behärskar också lätt sluttning och blöta underlag. Utrustad med en Stigamotor med 5 +1 (framåt och bakåt) växellåda, manövrerad med växelspak. Ergonomiska reglage och framhjulsdrift ger bekväm användning. Ett 85 cm klippaggregat med multiclipfunktion, där du kan växla mellan mulching och bakutkast medföljer.

Rek. pris: 26 990 kr
Motoreffekt: 7100 W
Cylindervolym: 414 cc
Driftkälla: Bensin
Växling: 5 fram + 1 bak
Klippbredd: 85 cm
Uppsamlare: Nej


Kundomdömen

Genomsnittsbetyget bland kunderna var 3 av 5 stjärnor vid jämförelsetillfället. Det som bland annat lyfts fram är att den klipper fint och jämnt. Omdömena kommer från bygghemma.se.

KÖP HÄR: Åkgräsklippare Stiga Villa 12 inkl. klippaggregat

 

Se alla åkgräsklippare här

Läs också: Bäst i test trädgårdstraktor: Vi jämför 2 populära modeller