Bygga odlingslådor – 6 enkla steg

Ge trädgården ett lyft med rabatter på fyra ben! Här hittar du allt du behöver veta om hur och varför.

Varför bygga odlingslåda?

Först och främst ser det bra ut i trädgården. Du får upphöjda blomfång som både är flyttbara och som kan målas och målas om i passande färger. En annan fördel är att mängden ogräs minimeras. En tredje är att det är rådjurssäkert. Dessutom är bygget är en snabb och tillfredsställande uppgift som går på någon timme och ger orimlig utdelning i form av din omgivnings överskattning av din händighet.

Vilket virke?
Hos värmebehandlat virke hittar du den bästa kombinationen av hållbarhet och ekologiska hänsyn, vilket blir särskilt viktigt om du planerar att odla kryddväxter eller annat ätbart i din låda, om än till något högre pris. Helt obehandlat virke kommer efter några år av kontakt med fuktig jord att börja murkna, och förlorar en hel del av sin lyster innan botten till slut går ur och dumpar dina surt förvärvade tulpaner på landbacken. Behandlar själv gör du lämpligtvis med vattenbaserad lasyr, järnvitriol eller tjära.

Se värmebehandlat virke

Se allt trävirke här

Läs också: Här är de 10 populäraste utomhusfärgerna 

Vilken form?
Här finns två vägar att gå om man inte vill ge sig in på geometrisk överkurs och därmed chockhöja kraven på snickerkunskaperna: Kvadratiskt eller rektangulärt. Det handlar helt enkelt om längden på långsidans brädor. I exemplet nedan listar vi vad du behöver för en rektangulär odlingslåda med längd/bredd på 40 x 30 centimeter.

Du behöver:
Skruvar
Skruvdragare
6 stycken brädor för långsidor (20 x 92 millimeter) med en längd på 40 centimeter.
6 stycken brädor för kortsidor (20 x 92 mm) med en längd på 30 centimeter.
2 brädor för botten, 20 x 92 mm) med en längd på 38 centimeter.
Reglar (45 x 33 mm), 21 cm långa.
Ben (45 x 33 mm), 38 cm långa.
Häftpistol eller nubb och hammare.
Fiberduk.

Så här gör du:
1. Börja med kortsidorna: Lägg tre av dina kortsidebrädor kant i kant, placera två ben på var sin sida och skriva ihop. En skruv per bräda räcker. Om du vill att det övre jordlagret ska vara obrutet i hörnen måttar du så att benens övre kant slutar en aning lägre än den översta brädans topp – men se till att du är konsekvent med måtten, annars blir lådan halt!
2. Skruva fast en regel i nederkanten på vardera kortsida.
3. Fäst långsidornas tre brädor i kortsidorna med två skruvar per bräda.
4. Placera bottenplankorna ovanpå kortsidornas reglar. Du behöver inte fästa dem med skruv, de vilar bra ändå.
5. Klipp till fiberduk och fäst i lådans botten för att hålla jorden på plats.
6. Måla lådan i önskvärd färg (vitt är ett stalltips för den som inte vill ta ut svängarna) eller nöj dig med virkets naturliga ådring. Planera och njut, och försitt aldrig ett tillfälle att påpeka att du byggt lådorna själv.

 

OdlingsbänkOdlingsbänk på ben som inte innehåller några impregneringsmedel; ett bra val vid ekologisk odling.

 

Se alla odlingsbänkar här

KÖP HÄR: Fröer

KÖP HÄR: Jord

KÖP HÄR: Trädgårdsredskap