Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Byta element: Det här är sakerna du måste tänka på

Oavsett om det är dags att byta ut de gamla elementen eller planera för nya installationer, finns det flera saker du bör ha med i beräkningen. Inte minst var elementen ska placeras och hur många watt som krävs. Här reder vi ut några vanliga frågor med Patrick Schellhas på Gnosjö Klimatprodukter AB.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Se alla oljefyllda element

Se alla el-element


Läs också: Så väljer du rätt element - 5 populära modeller

När är det dags att byta ut elementen hemma?

– När de inte uppfyller dina krav längre, till exempel om de slutar fungera tillfredsställande eller ifall du vill gå över till mer energieffektiva element, som att byta från ”gamla” elradiatorer utrustad med en bimetallstermostat till en oljefylld elradiator utrustad med en elektronisk termostat.

 

Går det att bara byta ut termostaten?

– Man kan byta ut bara termostaten om man konstaterat att det är termostaten som har gått sönder, annars bör man byta hela radiatorn.

 

Vad är viktigast att tänka på när jag ska byta element?

– Att du köper radiatorer med rätt spänning (volt) och inte för lite effekt (watt). Att inte ha räknat på antal watt per kvadratmeter är ett av de vanligaste misstagen folk gör.

 

Hur vet jag vilken effekt elementen behöver ha?

– Man brukar räkna med 60-70 watt per kvadratmeter eller 25-30 watt per kubikmeter luft.

 

Hur byter jag element steg för steg?

– Räkna ut ditt totala effektbehov (watt) per rum och titta på lämpliga placeringar, så att du ser hur många och hur effektfulla element du behöver. Kontrollera om du behöver köpa 1-fas (230V stickkontakt) eller 2-fas (400V anslutningssladd). Titta på dina gamla element eller rådfråga en elektriker om du är osäker. Beställ elementen och kontakta en behörig fackman om det behövs för installationen. Montera elementen på väggen eller använd golvstativen som medföljer alla 230V radiatorer.

 

Vad kan jag göra själv och vad behöver utföras av en fackman?

– Alla radiatorer som ska monteras för fast installation måste monteras av en behörig fackman. Ett element med stickkontakt (som du stoppar i ett uttag i väggen) får du givetvis ansluta själv i stickkontakten.

 

Vilken är den bästa placeringen av element?

– Under fönster, eftersom det är där ”kallraset” finns. Om det inte finns något fönster får man hitta en annan plats, där elementet inte ”stängs in” och där värmen kan cirkulera bra.

  

Läs också: Bäst i test element

Läs också: 5 element som är perfekta till sommarstugan

 

Populära produkter under kategorin Element & radiator

Populära artiklar