Så väljer du rätt element - 5 populära modeller

Är det dags att byta ut de gamla elementen där hemma? Vi har tagit reda på vilka element som sålde mest hos oss under förra året och passar samtidigt på att ge lite tips och råd inför köpet.

 

Läs också: 5 element som är perfekta till sommarstugan

Läs också: Bäst i test element: Vi jämför 3 populära modeller

 

Oavsett om du ska byta ut dina gamla element eller installera nya är det viktigt att ta reda på vilken typ av element som passar just dina behov och förutsättningar. Här nedan har vi sammanställt några av de viktigaste sakerna att hålla koll på. Lite längre ned hittar du de fem element som var populärast hos våra kunder under förra året.


Vad ska du tänka på när du köper element?

Ta först reda på om du har elburen eller vattenburen värme. Vilket system du har avgör om du ska köpa el- eller vattenburna element.

Om du har elburen värme har du möjlighet att välja på oljefyllda element eller element med direktverkande el. Oljefyllda element ger en mer konstant jämn värme medan direktverkande el är snabbare på att värma upp men kan ge en något ojämn temperatur, låta lite samt lukta bränt när de drar igång. Oljefyllda element är generellt något dyrare.

Hur stort elementet bör vara beror på bland annat på rummets storlek och vilket typ av utrymme det är. Element placeras ofta under fönster för att undvika kallras och bör då täcka hela fönstrets bredd. Framförallt ska du se till att du har tillräckligt med antal watt per kvadratmeter för att värma upp rummet. Det finns modeller för att räkna ut detta som tar hänsyn till klimatet i olika delar av landet samt hur gammal din bostad är. Vid nyinstallation är det en fördel om alla element har samma wattantal för att få ut maximal effekt.

Många element finns både med 400 volt eller 230 volt. Ska du ersätta ett element är det en fördel om du väljer samma antal volt som det gamla elementet. Alla element med 230 volt har stickkontakt medan de flesta fast installerade element har 400 volt. Observera att fasta installationer av element måste ske av en behörig elektriker.

Termostaten känner av hur varmt det är i rummet och ser till att temperaturen hålls jämn och stabil. Det finns elektronisk och bimetall termostat. En elektronisk termostat har fler möjligheter att reglera elementets funktion, bland annat med schemalagda inställningar för olika veckodagar eller tider på dygnet. Avancerade modeller kan också känna av om ett fönster eller en dörr öppnas tillfälligt och då strunta i att kompensera för den kortsiktiga värmeförlusten.

Om du ska ha elementet i ett våtutrymme behöver du se till att IP-klassen ligger mellan IP22-24.

 

Topp 5 element

1. Element Adax Basic VG5

2. Oljefyllt Element Gnosjö Klimatprodukter 1480

3. Oljefyllt Element Gnosjö Klimatprodukter 1490

4. Oljefylld Radiator Termo Basic

5. Element Adax Neo NP KDT/DT Vit

 

 

Element

Mest sålda! Element Adax Basic VG5

Golvelement som enkelt kan flyttas dit du behöver lite extra värme. Finns i flera olika varianter, både med och utan fläkt. Alla modeller levereras med trestegsbrytare för val av olika effekter.

Rek. pris: 1 306 kr
Spänning: 230 V
Effekt: 1500, 2000 W
Anslutning: El
Utförande: Elektrisk
Stickpropp: Ja
Övrigt: Finns med fläkt eller utan fläkt

KÖP HÄR: Element Adax Basic VG5

 

 

Element

2:a plats. Oljefyllt Element Gnosjö Klimatprodukter 1480

Oljefyllt element med elektronisk termostat, konvektor, nattsänkningsfunktion, "Open Window"-funktion samt veckoschema. Termostaten har en temperaturavvikelse på +/- 0,2 grader.

Rek. pris: 2 242 kr
Spänning: 230 V
Effekt: 700 W
Anslutning: El
Utförande: Oljefyllt
IP-Klassning: IP 21
Stickpropp: Ja
Övrigt: 1 konvektionsplåt

KÖP HÄR: Oljefyllt Element Gnosjö Klimatprodukter 148

 

 

Element

3:e plats. Oljefyllt Element Gnosjö Klimatprodukter 1490

Oljefyllt element för fast installation. Likt 1480 (2:a plats) har detta element elektronisk termostat, konvektor, nattsänkningsfunktion, "Open window"-funktion samt veckoschema. Termostaten har en temperaturavvikelse på +/- 0,2 grader.

Rek. pris: 2 440 kr
Spänning: 400 V
Effekt: 1000 W
Anslutning: El
Utförande: Oljefyllt
IP-Klassning: IP 21
Stickpropp: Nej
Övrigt: 1 konvektionsplåt

KÖP HÄR: Oljefyllt Element Gnosjö Klimatprodukter 1490

 

 

Element

4:e plats. Oljefylld Radiator Termo Basic

Oljefyllt element med bimetalltermostat. Elementet får användas i våtrummen och har överhettningsskydd, tippskydd samt frostvakt. Även frostfri mineralolja. Temperaturavvikelsen ligger på +- 5 grader.

Rek. pris: 600 kr
Spänning: 230 V
Effekt: 400 W
Anslutning: El
Utförande: Oljefyllt
IP-Klassning: IP 22
Stickpropp: Ja

KÖP HÄR: Oljefylld Radiator Termo Basic

 

 

Element

5:e plats. Element Adax Neo NP KDT/DT Vit

Element i slimmad design med diskret infällda reglage och upplyst display. Dag- eller nattsänkningsfunktion samt veckoschema. Utrustat med överhettningsskydd. Finns även med stickpropp.

Rek. pris: 3 342 kr
Spänning: 400 V
Effekt: 1000 W
Anslutning: El
Utförande: Elektrisk
Stickpropp: Nej
IP-Klassning: IP 20

KÖP HÄR: Element Adax Neo NP KDT/DT Vit


Se alla element hos Bygghemma