Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Byta och montera vattenutkastare - så gör du steg för steg

En vattenutkastare är en praktisk lösning för att få tillgång till vatten utomhus för att bevattna växter eller tvätta bilen, utan att behöva använda en inomhuskran eller bära vatten utomhus. Nedan går vi igenom steg-för-steg hur du ska gå tillväga för att byta och montera en vattenutkastare.

Av Nellie Karlsson2023-11-30

Alla våra vattenutkastare  

Alla våra produkter inom handverktyg 

En vattenutkastare är en viktig del av trädgården eller uteplatsen, men ibland behöver den bytas ut eller uppgraderas. Att byta en vattenutkastare kan verka svårt, men med rätt verktyg och steg-för-steg-guide blir det enkelt. Här är en guide för hur du ska gå tillväga för att montera en vattenutkastare. 

Steg 1: Innan du börjar

Har du en vattenutkastare sedan innan och ska byta ut den eller saknar du vattenutkastare idag och behöver hjälp med att montera den? Se till att hitta en placering på huset som ligger hyffsat nära där du behöver vattnet. Tänk också på att du kommer behöva en lösning vid vattenutkastaren för hur det utspolade vattnet ska tas hand om för att undvika fuktproblem i huset. 

Steg 2: Bestäm vilken typ av vattenutkastare du behöver 

Innan du byter en vattenutkastare, bör du bestämma vilken typ av utkastare du behöver. Det finns olika typer av utkastare för olika ändamål och rörsystem. 

- Enkel vattenutkastare: En enkel vattenutkastare är lämplig för grundläggande trädgårdsbevattning. 

Dubbel vattenutkastare: En dubbel vattenutkastare är användbar om du behöver ansluta flera slangar eller bevattningssystem. 

- Kombinations utkastare: En kombinations utkastare gör det möjligt att ansluta både en trädgårdsslang och en bevattningsslang till samma utkastare. 

- Frostfri utkastare: En frostfri vattenutkastare är utformad för att förhindra att vattnet fryser på vintern, vilket kan skada rören. 

När du har bestämt vilken typ av vattenutkastare du behöver, är det dags att välja en som passar till dina befintliga rörsystem. 

Steg 3: Förbered verktyg och material 

Innan du börjar montera vattenutkastaren, bör du förbereda verktyg och material du behöver för jobbet. Några vanliga verktyg och material som du kan behöva är: 

- Pipnyckel 

Skruvdragare eller skiftnyckel 

- Ny vattenutkastare 

Rördelar eller slangar om det behövs 

Steg 4: Stäng av vattnet 

När du har förberett verktyg och material, är det dags att stänga av vattnet till området där vattenutkastaren sitter. För att göra detta, sök efter avstängningsventilen som leder till området och vrid ventilen till "stäng" läge. 

Steg 5: Byt ut den gamla vattenutkastaren 

När vattnet är avstängt, är det dags att byta ut den gamla vattenutkastaren. Använd en skiftnyckel eller pipnyckel för att lossa röret som sitter mellan vattenutkastaren och väggen. Var försiktig så du inte skadar röret. När röret är lossat kan du ta bort den gamla vattenutkastaren. 

Steg 6: Montera den nya vattenutkastaren  

När du har bytt den gamla vattenutkastaren, är det dags att montera den nya. Kontrollera först att den nya vattenutkastaren passar till dina befintliga rörsystem. 

Montera den nya vattenutkastaren på väggen genom att följa tillverkarens instruktioner. Se till att den sitter fast ordentligt och att inga läckor uppstår. 

Steg 7: Öppna vattnet och kontrollera funktionen  

När den nya vattenutkastaren är monterad och ansluten, är det dags att öppna vattnet igen. Se till att du öppnar avstängningsventilen försiktigt för att undvika tryckstötar som kan skada rören. När vattnet är tillbaka påslaget, kontrollera vattenutkastaren för att se till att allt fungerar som det ska.

 

Läs också: Automatisk bevattning – allt du behöver veta om bevattningssystem 

Läs också: Droppslang för häck, kruka och växtbädd – 5 vanliga frågor och svar om självbevattning 

Läs också: Vattenslang bäst i test: Vi jämför 3 populära trädgårdsslangar från Gardena 

Populära artiklar